İnsuyu Mağarası'ndaki 'Büyük Göl'de Su Seviyesi Yükseldi - Son Dakika
Güncel

İnsuyu Mağarası'ndaki 'Büyük Göl'de Su Seviyesi Yükseldi

İnsuyu Mağarası\'ndaki \'Büyük Göl\'de Su Seviyesi Yükseldi

Burdur'da geçen yıl ekosisteminin korunması amacıyla 'acil durum' koduyla risk eylem planı çalışması başlatılan İnsuyu Mağarası'nda, kuruyan 'Büyük Göl'deki su seviyesi yağışlarla birlikte yükseldi.

09.07.2015 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da geçen yıl ekosisteminin korunması amacıyla 'acil durum' koduyla risk eylem planı çalışması başlatılan İnsuyu Mağarası'nda, kuruyan 'Büyük Göl'deki su seviyesi yağışlarla birlikte yükseldi.

Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1952 yılında Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen İnsuyu Mağarası, 1966 yılında Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası özelliğini taşıyor. Keşfin üzerinden geçen 63 yıl içinde mağara içersindeki göllerde gözle görülür derecede çekilme ve kuruma oluştuğu, bu durumun uzun vadede mağara içi ekosistemin bozulmasına neden olduğu tespiti üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü, 'acil durum' koduyla geçen yıl risk eylem planı çalışmalarına başladı. İnsuyu Mağarası'nda yaşanan kuraklığın nedenlerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar sürerken, son dönemdeki yağışlar sayesinde Büyük Göl'deki su seviyesinde gözle görülür yükselme yaşandı. Dilek Gölü'nde ise herhangi bir değişim gözlenmedi.

BİLİM İNSANLARI RAPOR HAZIRLADI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, mağaradaki Büyük Göl'de su seviyesinin yağışların etkisiyle yaklaşık 1.5 metre yükseldiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu söyledi. Mağaradaki yeraltı göllerinde gözle görülür derecede çekilme ve kuruma meydana gelmesi üzerine bu durumun sebeplerinin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla Pamukkale Üniversitesi işbirliğinde yapılan hidrojeolojik ve hidrolojik çalışmaların tamamlanarak bilim insanları tarafından rapor hazırlandığını aktaran Yılmaztürk, hazırlanan raporun önümüzdeki günlerde vali başkanlığındaki bir toplantıda değerlendirileceğini, önümüzdeki günlerde de mağaranın elektrik aydınlatma sisteminin iyileştirilmesi ihalesine çıkılacağını anlattı.

ZİYARET SAYILARI

Türkiye'nin haritalandırılmış en uzun mağarası olan 8 bin 350 metre ölçülebilir uzunluğa sahip İnsuyu Mağarası'nı geçen yılın ilk 6 ayında 15 bin 500 kişi ziyaret ederken, bu yılın aynı döneminde sayı 14 bin 800 oldu. Ziyaretçilere, İngilizce ve Türkçe sesli sistemle tanıtılan mağara, kalker tortulanmalarından çeşitli şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitleriyle etkileyici bir güzellik oluşturuyor. - Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İnsuyu Mağarası'ndaki 'Büyük Göl'de Su Seviyesi Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement