İp Olarak Kullanılan "Kaytan"I Yeniden Yorumladı - Son Dakika
Kültür Sanat

İp Olarak Kullanılan "Kaytan"I Yeniden Yorumladı

Trabzonlu Melek Demir, gezdiği bir sergide gördüğü, geleneksel el sanatlarından olan ve çivilere bağlanan renkli iplerin ahşap tarak yardımıyla dokunmasından elde edilen daha önce yük taşımada ip olarak kullanılan "kaytan"dan onlarca çeşit aksesuar ve kıyafet hazırladı.

22.06.2016 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUĞBA YARDIMCI - Trabzonlu Melek Demir, gezdiği bir sergide gördüğü, geleneksel el sanatlarından olan ve çivilere bağlanan renkli iplerin ahşap tarak yardımıyla dokunmasından elde edilen daha önce yük taşımada ip olarak kullanılan "kaytan"dan onlarca çeşit aksesuar ve kıyafet hazırladı.

İki çocuk annesi 50 yaşındaki Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıl sağlık sektöründe çalıştıktan sonra işten ayrılmak durumunda kaldığını belirterek, bir süre sadece çocukları ve eviyle ilgilendiğini söyledi.

Yaklaşık 7 yıl önce şehir merkezindeki bir alışveriş merkezinde dolaşırken, ilçelerin el sanatlarının tanıtıldığı sergiyi gezdiğini ifade eden Demir, 21 gün açık kalan sergiyi her gün ziyaret ederek kendisinde ilgi uyandıran el sanatını bulmaya çalıştığını anlattı.

Demir, sergide en çok, yörede "dırmaç" adı da verilen kaytanın ve dokunma şeklinin dikkatini çektiğini, Şalpazarı, Tonya ve Düzköy ilçelerinde kaytan dokuyan yaşlılardan bu işi öğrenmeye çalıştığını dile getirdi.

Yaşlıların, kaytan dokumayı ezbere yaptıkları, bu nedenle de öğrenmekte zorluk çektiğine işaret eden Demir, Düzköy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne müracaat ederek kaytan dokumayı öğrenmek istediğini bildirdiğini dile getirdi.

Demir, yeterli sayıda kursiyerin bir araya gelmesiyle kaytan dokuma kursu organize edildiğini, 8 ay ilçeye giderek kaytan dokumayı öğrendiğini ve sertifika aldığını, ardından kendi dokuduğu ürünlerin yer aldığı bir sergi açtığını söyledi.

Demir, Trabzon Valiliği'ne müracaat ederek kaytan dokumacılığını yaşatabilmek için yardım talebinde bulunduğunu, çeşitli girişimler sonrasında unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla hizmet veren tarihi Alacahan'da organize edilen kaytan dokumacılığı kursuna usta öğretici olarak görevlendirildiğini belirtti.

"Kaytanı dünyaya tanıtma hedefiyle yola çıktım"

Kaytanın köylerde kışın evlerde duvardan duvara çakılan çivilere, yazın ise genellikle bahçelerde ağaçtan ağaca bağlanan iplerin bir araya getirilmesiyle hazırlandığını vurgulayan Demir, kendisinin ise yaptırdığı tahta tezgahta dokuduğunu ifade etti.

Demir, yüzyıllardır varlığı bilinen geleneksel el sanatlarından kaytanın genellikle siyah, kırmızı ve beyaz renk ipten dokunduğunu ve sırtta yük taşımak için ip olarak kullanıldığını, kendisinin ise kaytandan çok sayıda farklı ürün hazırladığına dikkati çekti.

İstediği renk, desen ve ebatta dokuduğu kaytandan fes, kolye, kemer, bileklik gibi aksesuarların yanı sıra kumaşlarla da birleştirerek başörtü, şal, bandana, örtü, yelek, gömlek hazırladığını anlatan Demir, yırtık pantolonunu dahi kaytanla yamayarak farklı görüntü elde ettiğini bildirdi.

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Demir, yaptığı işi çok sevdiğini dile getirerek, "Kaytanı dünyaya tanıtma hedefiyle yola çıktım. Adeta bu düşünceyle hedefle yaşıyorum. Eşime dahi öğrettim, o da evdeki tezgahta dokuyor." dedi.

Demir, kaytanı "yap, sök" yöntemini uygulayarak modern hale getirmeye çalıştığını, dokuduğu kaytanın üzerine boncuk, kumaş, tül gibi çeşitli materyaller dikerek farklılık yaratmaya çalıştığını belirterek, aldığı geri dönüşümlerin de bunda başarılı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Çeşitli üniversitelerden yaptığı işi anlatması için davet aldığını paylaşan Demir, akademisyenlerin hazırladığı ürünleri beğenmelerinin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kursiyerlerden 20 yıllık öğretmen Özlem Erdem, gezmek için geldiği Alacahan'da kaytanla tanıştığını belirterek, "Yaklaşık 10 aydır, haftada 3 gün kursa geliyorum. Burada renklere vuruldum. Bir şeyler üretmek çok zevkli. Hazırladığım ürünleri hem kendim kullanıyorum hem de arkadaşlarıma hediye ediyorum." diye konuştu.

Uzun yıllar Hollanda'da yaşadıktan sonra memleketi Trabzon'a dönen Yasemin Revi ise bir komşusunun vasıtasıyla Alacahan'da düzenlenen kurslardan haberdar olduğunu söyledi.

Revi, yaklaşık iki yıl önce kursa başladığını ve o günden beri de severek devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İp Olarak Kullanılan 'Kaytan'I Yeniden Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor
    15:09 Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor

    Dune 2 filmi, büyük bütçelerle çekilen yapımların gişede başarısız olduğu dönemde büyük bir başarı elde ediyor. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi oyuncuları barındıran film, dünya genelinde 684 milyon dolar gişe yaparak beklentilerin üzerine çıkıyor. Sektör analistlerine göre film, hala vizyonda olduğu sürece gişede 700 milyon doların üzerine çıkabilir. Dune 2'nin devam filminde de ana oyuncu kadrosu korunuyor.

  • Öğrenciler Tarihi Alanda Kazı Çalışmalarına Katıldı
    14:57 Öğrenciler Tarihi Alanda Kazı Çalışmalarına Katıldı

    Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kent'te devam eden kazı çalışmalarına, 16 ilk ve ortaöğretim okulu öğrencisi katıldı. Öğrenciler, arkeologlarla birlikte kazı yaparak tarih kokan Adıyaman'ın keyfini çıkardı. Kazı çalışmaları, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

  • Edirne'de Tarihi Alanlar Nostaljik Tramvay Görünümlü 'Gezi Treni' ile Ziyaret Edilebilecek
    14:51 Edirne'de Tarihi Alanlar Nostaljik Tramvay Görünümlü 'Gezi Treni' ile Ziyaret Edilebilecek

    Edirne Valiliği, turizm noktalarına ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla lastik tekerlekli 'Edirne Turistik Gezi Treni'ni hizmete sundu. Ücretsiz olarak hizmet verecek tren, Selimiye Meydanı'ndan başlayarak tarihi Tren Garı ve Lozan Anıtı'nın bulunduğu Karaağaç Mahallesi'nde rotasını tamamlayacak. Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin tarihi ve kültürel altyapısını ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirterek, projeleri kapsamında 7 farklı rota belirlediklerini ve tur otobüsleriyle geziler düzenleyeceklerini söyledi. Ayrıca, Tunca ve Meriç nehirlerinde kayık gezileri düzenlenerek bu nehirlerin aktif olarak kullanılması planlanıyor.

  • Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı
    13:57 Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı

    Samsun'da Valilik tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Samsun pidesi, Bafra manda kaymaklı lokumu, Yakakent mantısı gibi yöresel lezzetler tadıldı. Vali Orhan Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini Türkiye'ye tanıtmak istediklerini belirtti. Etkinliğe destek veren kadınlara teşekkür eden Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini hem Samsun'a hem Türkiye'ye tanıtmak istediklerini söyledi.

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor
    13:15 Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor

    Samsun Müzesi, Karadeniz'in dalgalarından esinlenerek inşa edilen ve 15 bin metrekare alana sahip olan bir müzedir. Müzede Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca mamut fosilleri, deniz lalesi ve deniz salyangozu fosilleri gibi tabiat varlıkları da ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarmaktadır. Müze, açıldığı ilk ayda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek kent turizmine hareket getirmiştir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, müzenin Samsun'un ve bölgenin en önemli müzesi olduğunu belirtmiş ve ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğini söylemiştir. Müzeyi ziyaret edenler de eserlerin detaylı ve güzel bir şekilde sergilendiğini ifade etmişlerdir.

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.


Advertisement