İphone'dan Önce Android İçin Dokunmatik Düşünülmüyormuş - Son Dakika
Teknoloji

İphone'dan Önce Android İçin Dokunmatik Düşünülmüyormuş

İphone\'dan Önce Android İçin Dokunmatik Düşünülmüyormuş

Belgelerde yer alan bilgiler şaşırtıyor.

15.04.2014 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

Akıllı telefon pazarına baktığımızda Android ve iOS işletim sistemli telefonların dünya çapında geniş kitlelere sahip olduğunu görüyoruz. Apple'ın 2007 yılında satışa sunduğu ilk iPhone telefonu, belki de mobil telefon tarihine atılan en önemli imzalardan bir tanesiydi. Bunun biraz öncesinde ise, Google'ın Android adında bir akıllı telefon sistemi projesi bulunuyordu. Haliyle günümüzde Android'in ne kadar popüler olduğunu da söylememize gerek yok.


Ve gelelim işin çekişme boyutuna


iOS'lu telefonlarıyla milyonları peşinden sürükleyen Apple, bildiğiniz gibi Android'in en güçlü oyuncularından Samsung ile sürekli mahkemelerde patent ihlalleri konusunda karşı karşıya geliyor. Apple, yine birçok özelliğin izinsiz kullanıldığı ve kopyalandığı gerekçesiyle Samsung'u mahkemeye vermişti. İnternete sızdırılan ve aslında gizli olduğu bildirilen belgelerdeki bilgilere bakılırsa, Android bugün çok başka olabilirdi. Tabii Apple'ın iPhone diye bir projesi olmasaydı.


Android Project Software Functional Requirements (Android Projesinin Yazılım Fonksiyonel Gereksinimleri) başlıklı raporda, Android'in Linux altında Java ile çalıştığı belirtiliyor ve dokunmatik desteği görünmüyor. Google'ın temmuz 2006 tarihli bir belgede belirttiği üzere dokunmatik ekrana destek verilmediği ve varsayımsal olarak fiziksel tuşlara destek verildiği söyleniyor.



Sonrasında neler yaşanırdı, dokunmatik ekran desteği gelir miydi bilinmez, ancak Apple'ı 2007 ocak ayında iPhone'u tanıtmasının ardından dokunmatik ekran düşüncesinin Android'i de değiştirdiği düşünülüyor.


2007 haziran ayında çıkan iPhone'un ardından, kasım ayında Software Functional Requirements başlıklı belgede bazı düzenlemeler yapılmış. Belgedeki ibareler arasında "Dokunmatik ekran için parmak tabanlı navigasyon -- multitouch yetenekleri de dahil-- gereklidir. Stylus tabanlı navigasyon desteklenmemektedir" gibi ifadeler yer alıyor.


Ve son olarak, 2008'in ekim ayında çıkan Android telefon T-Mobile G1/HTC Dream'de donanımsal olarak multitouch desteği bulunuyordu. Yazılımsal destek ise, 2009'da, Android 2.0 yayınlanana kadar gelmemişti.


Geçtiğimiz günlerde Apple, birçok ihlalden ötürü Samsung'a yeni bir dava açmıştı. Aslında burada Google'a biraz dokundurma var. Çünkü Android oluşturulurken Apple'ın fikirlerinden yararlanıldığı da düşünülüyor. Google'dan üst düzey bir yönetici ise, Android'te kullanılmak üzere iPhone'daki bir özelliğin hiçbir zaman kopyalanmadığını dile getirmişti.


Bakalım neler olacak...



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji İphone'dan Önce Android İçin Dokunmatik Düşünülmüyormuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement