Irak Başbakanı İbadi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Irak Başbakanı İbadi Açıklaması

Irak Başbakanı İbadi Açıklaması

"İran, IŞİD'in sınırına yaklaşmasını hızlıca anladı ve Bağdat ile IKBY'ye silah yardımı yapan ilk ülke oldu" "Biz ABD ve İran'dan, Irak'ta anlaşmazlığa düşmemelerini rica ettik. Halihazırda da aralarında herhangi bir anlaşmazlık yok" "Irak'taki IŞİD saldırıları, birçok Batılı ülkenin önceliğini değiştirmesine sebep oldu.

21.01.2015 02:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, " İran, IŞİD'in sınırına yaklaşmasını hızlıca anladı ve Bağdat ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı yapan ilk ülke oldu" dedi.

Başkent Bağdat'ta, Londra merkezli Al-Hayat gazetesine konuşan İbadi, IŞİD'in, "ülkenin güneyindeki kapıların yüzüne kapandığını" görünce "Kürdistan" bölgesine yöneldiğini belirtti.

Bağdat'ın IŞİD riskinden uzak olduğunu kaydeden İbadi, "Ancak örgüte binlerce genci safına katma ve projesine inandırma fırsatı verilirse hiçbir düzenli ordu karşısında duramaz" ifadesini kullandı.

İbadi, "İran, IŞİD'in sınırına yaklaşmasını hızlıca anladı ve Bağdat ile IKBY'ye silah yardımı yapan ilk ülke oldu" değerlendirmesinde bulundu.

İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani'nin, Irak hava sahasındaki ABD'nin askeri varlığı aracılığıyla ülkenin birçok yerinde savaşçılarla görüntülendiği ve yaralandığı iddialarıyla ilgili soruya ilişkin İbadi, şunları aktardı:

"Eğer ki Süleymani'nin Irak'taki savaşta yaralandığı doğru olsaydı, bu bilgiyi güvenlik kanallarından bir şekilde alırdık. Ebubekir el-Bağdadi ise Irak- Suriye sınırındaki Kaim bölgesinde yaralandı fakat şans eseri kurtarıldı ve vaktinin çoğunu Suriye'de geçiriyor. Biz, ABD ve İran'dan, Irak'ta anlaşmazlığa düşmemelerini rica ettik. Halihazırda da aralarında herhangi bir anlaşmazlık yok."

İbadi, "Irak'taki IŞİD saldırıları, birçok Batılı ülkenin önceliğini değiştirmesine sebep oldu. Bu durum aynı zamanda Suriye lideri Beşşar Esed'in görevden azledilmesine yönelik yükselen taleplerde gerileme veya ertelemeye neden oldu" yorumunu yaptı.

-Irak'ın Suudi Arabistan, Türkiye ve IKBY ilişkileri-

Irak'ın dış ülkelere yönelik açılım politikalarına da değinen İbadi, ülkesi ile Suudi Arabistan ilişkilerinin, Bağdat'ta açılmak üzere olan büyükelçilikten sonra ivme kazanacağını söyledi. İbadi, Suud Dışişleri Bakanı Kral Suud el-Faysal ile görüşmesinin de gayet verimli ve olumlu geçtiğini ifade etti.

Türkiye ile ilişkileri kısaca yorumlayan İbadi, PKK'nın Türkiye'ye zarar ve riskinin IŞİD'den geri kalmadığını hatta geçebileceğini belirtti. IKBY ile Bağdat arasındaki ilişkiler hakkında da İbadi, şunları kaydetti:

"İlişkilerimiz gayet güzel. Güvenlik, askeri ve ekonomik alanda koordinasyon içindeyiz. Karşılıklı güven de mevcut. Fakat benim Kürt dostlarımla şu konuşmam çok açıktı, 'Eğer ki önceki dönemlerde olduğu gibi istediğinizi aldıktan sonra bağımsızlığınızı ilan etmek istiyorsanız açık ve net olun. Irak'ın içinde kalmayı düşünüyorsanız ekmeğimizi her zaman sizinle paylaşmaya hazırız' dedim."

-Suikast girişimi-

İbadi, sıkı koruma önlemlerine yönelik soruya karşılık, istihbarat birimlerinin verdiği bilgiye göre, daha önce konvoy güzergahını değiştirdiği için suikast girişimden kurtulduğunu belirtti. İbadi, "Korkmuyorum ama dikkatsiz de değilim" ifadesini kullandı. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Başbakanı İbadi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement