Irak-İran Sınır Kapısındaki Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Irak-İran Sınır Kapısındaki Gerginlik

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Misal el-Alusi, Irak'a dini etkinliklere katılmak için gelen yabancı ziyaretçi sayısına kota getirmek için hükümete talep götüreceklerini söyledi.

01.12.2015 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Misal el-Alusi, Irak'a dini etkinliklere katılmak için gelen yabancı ziyaretçi sayısına kota getirmek için hükümete talep götüreceklerini söyledi.

Alusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak- İran sınır kapısı Zırbatiye'nin yaklaşık 500 bin İranlı tarafından ihlal edilmesinde hem ülkesinin hem de İran'ın kusuru bulunduğunu kaydetti. Alusi, " Suudi Arabistan'da olduğu gibi dini etkinlikler için Irak'a gelenlerin sayısına kota konulması talebini hükümete ileteceğiz" dedi.

Irak'a dini etkinlikler (Şii merasimler) için gelen ziyaretçi sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Alusi, bunların hizmet ve güvenliğinin sağlanması konusunda fazladan çalışmaların yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

Ülkenin güneyinde Vasıt (Kut) ilindeki Zırbatiye sınır kapısından Erbain merasimleri için gelen yüzlerce İranlı'nın kapıyı kırarak içeri girdiğini gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlanmıştı.

Bunun üzerine Irak Dışişleri Bakanlığı, Kerbela'daki "Erbain" etkinliklerine katılmak için İranlıların Zırbatiye sınır kapısını ihlal ederek içeri girmesine karşı Tahran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Danayifer'e resmi protesto kararını bildirmişti.

Irak İçişleri Bakanlığı da Kerbela kentindeki "Erbain" etkinliklerine katılmak için gelen İranlıların, Irak-İran sınır kapısı "Zırbatiye"de yaşanan izdihamın kontrolden çıkmasına neden olan İran'ı suçlayarak, bu konuda "sorumsuz davrandığını" ve sınırdaki durumun kontrolden çıkmaması için üzerine düşen görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtmişti.

Vasıt yerel yönetimi, kentte bulunan Zırbatiye sınır kapısından Kerbela'daki Erbain etkinliklerine katılmak için yaklaşık bir milyon İranlı'nın giriş yaptığını açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak-İran Sınır Kapısındaki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement