Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Başkanlık Tartışması - Son Dakika
Güncel

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Başkanlık Tartışması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin iddia edildiği gibi geniş yetkilere sahip olmadığını, önemli kararların Parlamento'da alındığını bildirdi.

05.07.2015 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin iddia edildiği gibi geniş yetkilere sahip olmadığını, önemli kararların Parlamento'da alındığını bildirdi.

Irak'ta "bölgesel başkanlık seçimi" ve yeni anayasa maddelerinin oluşturulmasında sorun yaşayan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticileri Süleymaniye kentinde bir araya geldi.

IKBY Başbakanı ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, başkanlığındaki heyet, KYB politbürosuyla 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Neçirvan Barzani, ciddi ve zorlu bir süreçten geçtiklerini söyledi. Yaşanan sorunların çözümü için siyasi partilerin ittifak içerisinde olmasının önemine vurgu yapan Barzani, gündemdeki "bölgesel başkanlık seçimi" ve anayasanın bazı maddelerinin oluşturulmasında da uzlaşmacı olacaklarını dile getirdi.

Barzani, bölgesel başkanın Parlamentoda seçilmesine karşı olmadıklarını, diğer partilerin bu yöndeki taleplerine de itiraz etmediklerini ifade etti. "KDP olarak, başkanın Parlamento tarafından seçilmesinden yanayız" diyen Barzani, "Ancak bazı konular ve detaylarda KYB ile farklı düşündüğümüz hususlar vardır. Bu sorunların çözülmesi için hazırız ve kapımız, görüşmelere her zaman açıktır" şeklinde konuştu.

Mesut Barzani'nin iddia edildiği gibi "çok güçlü" ve "sınırsız" yetkilere sahip olmadığını belirten Neçirvan Barzani, şunları söyledi:

-"Sistemimiz pratikte başkanlık değil, parlamenterdir "

"Bazı siyasi kesimlerde bölgesel başkanın geniş yetkilere sahip olduğu algısı oluşmuş. Ancak başkanın yetkileri çok kısıtlıdır ve söz sahibi olan asıl merci Parlamentodur. Örnek vermem gerekirse, bölge başkanının Parlamentonun aldığı herhangi bir kararı veto verme hakkı yoktur. Bölge Başkanı, Parlamentonun kararı olmadan yurt dışına Peşmerge gönderemez. Ayrıca Parlamentoyu feshetmesi söz konusu değildir. Bu yüzden bizim sistemimiz pratikte başkanlık değil, parlamenterdir."

KDP heyeti, Süleymaniye ziyareti kapsamında Goran (Değişim) Hareketi Lideri Noşirvan Mustafa ile de görüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Başkanlık Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement