Irak Ordusu Tikrit'e Saldırıyor - Son Dakika
Güncel

Irak Ordusu Tikrit'e Saldırıyor

Irak Ordusu Tikrit\'e Saldırıyor

Irak ordusu, IŞİD'in elinde bulunan, Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit kentini geri almak için yeni bir operasyon başlattı.

15.07.2014 11:22  Güncelleme: 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reuters haber ajansının operasyona katılan bir yetkili ve askere dayandırarak verdiği bilgiye göre, Tikrit güneyindeki Şişin bölgesinde ordu ve IŞİD mensupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Irak ordusu, 11 Haziran'da IŞİD'in eline geçen kenti geri almak için iki haftadan uzun süredir bu bölgeye operasyon düzenlese de başarıya ulaşamadı.

Başkent Bağdat'ın 140 kilometre kuzeyindeki Tikrit, ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin'in doğup büyüdüğü kent.

Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD'İN İLERLEYİŞİ

IŞİD 10 Haziran'da Musul'u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) pazar günü Irak'ın Diyala vilayetinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir Bağdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etti.

Irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve Suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'İslam devleti' olduğunu açıkladı. IŞİD dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004'te Irak'ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi'nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak'taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Irak Ordusu Tikrit'e Saldırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • alpi: ışid engellenemez bir güçtür. kıyametin kapısını aralayacak ve mutlu sona ulaştıracak en buyuk islam devletidir. aslında gönlümdeki devlet kuzey koredir, nükleeri bi patlatsa bi sıfırdan başlasak 8 29 Yanıtla bora ali: efekentli bu kadar salağın olduğu bir toplum varken bu arkadaşı hoş görmek yinede bize yakışır. çünkü bunlar müslumanlığın ne olduğunu bilmeyen ama kendini müslüman hisseden cahil bir toplumun üyesi yoksa kuşbeyinlilerin bile bunların muslumanlıkla alakası olmadığını bilmesine karşın bu arkadaşın bundan medet umması ondandı. 0 0
  • fad: ısıd rojavayı bi ele geçirsin ALLAHIN izniyle gerisi boş 7 21 Yanıtla baz: işte böyle kahrol sen merak etme bizim her şeyimizle rojava nın yanındayız top tank füze bunları kurtaramayacak çünki onlarda inanç yok yürek yok insanlık yok yok yok:)) sabret 1 ay içinde her şey belli olur 0 0 baran: fad allahından bul emi nasıl insansın bak dikkat edersen müslümansın demiyorum. cünkü sen müslüman bile deilsin işidin yakalanan elemanlarının üzerinde cıkan haç gibisin 0 0
  • BOZO: bu kuduzların ne mal olduğunu herkes anladı artık mezhepçi faşist selefiler bazı türk ve kürt cahiller bunların hala islamiyet için savaştıklarını sanıyor ve bu kuduzların saflarına katılıp şehit olduklarıını düşünüyor inanç açısından son derece tehlikeli bir örgüt geçenlerde herifler kabeyi yıkacağız diyorlardı elbette buna güçleri yetmez doğru mu bilmiyorum ama onca türbe ve mezarı yıkmışlarsa bunuda yapar bu hayvanlar ama öyle bir şey olursa buradan yemin ediyorum karşıma çıkan ilk ışid sempatizanı ya da üyesini yağsız kazığa oturtmazsam adam değilim 13 5 Yanıtla
  • türkmen: ırak ordusu bu çakallara yatacak yer dahi bırakmamalı 9 4 Yanıtla
  • kayan: HAVADAN OPERASYON, VE HARDAL GAZI KULLANIMINA MÜSAİT BIR IRAK İŞİD NE HALT YİYECEK 8 2 Yanıtla

Advertisement