Irak'ta Kabul Edilen "Haşdi Şabi" Yasası - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Kabul Edilen "Haşdi Şabi" Yasası

Irak\'ta Kabul Edilen "Haşdi Şabi" Yasası

Irak hükümetinde Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Haşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyyad, meclis tarafından kabul edilen yeni yasa ile milis güçlerin askeri yapıda bir oluşum haline geldiğini söyledi.

27.11.2016 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak hükümetinde Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Haşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyyad, meclis tarafından kabul edilen yeni yasa ile milis güçlerin askeri yapıda bir oluşum haline geldiğini söyledi.

Haşdi Şabi'ye, resmi ordu ve polis güçleri ile eşitliğin yanı sıra aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanıyan yasanın meclisten geçmesinin ardından, başkent Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Feyyad, "Haşdi Şabi milisleri askeri yapısı tamamlanmış bir oluşum haline geldi ve bu güçler Savunma Bakanlığına bağlı Terörle Mücadele Biriminin görevine benzer bir görevi icra edecek." dedi.

Haşdi Şabi'nin, iç güvenlik gücü değil, askeri kanunlar çerçevesinde hareket eden askeri bir güç olacağını belirten Feyyad, milis güçleri bünyesindeki savaşçıların askeri rütbelerinin, savaştıkları yerlere göre yeniden düzenleneceğini kaydetti.

Feyyad, Haşdi Şabi'nin, yasanın kabul edilmesinden önce ve sonraki davranışları arasında hiçbir bağlantı olmadığını, bu güçlerin, Irak devletinin iradesi dışında özel bir iradesi olmayacağını ifade etti.

Dün meclisten geçen yasanın 4. maddesinde, "Haşdi Şabi'ye bağlı gruplar, kanun gereği Irak'ın karşı karşıya bulunabileceği güvenlik ve terör tehdidini ortadan kaldırmak, şehirlerin terör gruplarından geri alınması ve güvenliğinin sağlanması, terör grupları ve onlarla dayanışma içerisinde olanları ortadan kaldırmak için gerekli kuvveti kullanır." ifadesi yer almıştı.

Söz konusu yasa mecliste bulunan Sünni gruplar ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye grubu tarafından kabul görmemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Kabul Edilen 'Haşdi Şabi' Yasası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement