Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye gelen Yezidiler'den Diyarbakır'a yerleşenler basın açıklaması yaptı Diyarbakır'da kurulan Şengal ile Dayanışma Koordinasyonunca Irak'taki çatışmalardan dolayı mağduriyet yaşayan Yezidilere yardım çağrısında bulunuldu.

15.08.2014 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkiye'ye kaçan Yezidiler kendilerine sunulan desteklerle yaşamlarını sürdürüyor.

Diyarbakır'a yerleşen Yezidiler yaptıkları basın açıklamasıyla yeniden özgürlüklerine kavuşmak istediklerini belirtirken kentte kurulan Şengal ile Dayanışma Koordinasyonunca da Irak'taki çatışmalardan dolayı mağduriyet yaşayan Yezidilere yardım çağrısında bulunuldu.

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Sümerpark'ta kalan aileler, Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe pankart açarak basın açıklaması yaptı.

Yezidiler adına açıklama yapan Macit Hasan, "ABD ve AB bir an önce Irak'ta kalan halkımıza yardım elini uzatmalıdır" dedi.

Yardım çağrısı

Diyarbakır'da oluşturulan Şengal ile Dayanışma Koordinasyonunca, Irak'ta yaşanan çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Yezidilere yardım çağrısında bulunuldu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, koordinasyon adına il binasında yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda insanların göç ettirilmeye zorlandığını savundu.

"Bu göç IŞİD'in eliyle yapılıyor ve en büyük mağduriyeti kadınlar ve çocuklar çekiyor" ifadesini kullanan Zümrüt, şöyle dedi:

"Vatandaşlarımızdan misafirlerimiz için destek isteyeceğiz. Bu bir kampanya değil, bir seferberlik çağrısıdır. Dolayısıyla halkımıza yardım değil görev çağrısında bulunuyoruz. Gün kardeşliğimizin, birliğimizin, insanlığımızın sınanma günüdür."

Yezidilere ziyaret

CHP Parti Meclis (PM)  üyesi Gökçe Pişkin başkanlığındaki bir heyet Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli beldesine geldi.

Burada Başverimli Beldesi Belediye Başkanı Rabia Tekas ve partililer tarafından karşılanan heyet beldede kalan Yezidileri ziyaret etti.

Yezidilerle sohbet eden Pişkin, çocuklara şeker ve oyuncak verdi.

Heyet daha sonra Silopi ilçesine 3 kilometre uzaklıkta daha önce Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan konutlar ile çadırda kalan Yezidilerle görüştü.

Pişkin, burada heyet adına yaptığı açıklamada, CHP'nin Şırnak'taki Yezidiler için hazırladığı 2 kamyon gıda yardımının yola çıktığını belirterek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da 18 Ağustos'ta Yezidilerin sorunlarının tespiti için bölgeye geleceğini söyledi.

Şırnak'ta ziyaret ettikleri Yezidilerin durumunu Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaşmak için kente geldiklerini ifade eden Pişkin, şöyle dedi:

"Irk ayrımcılığı ile inanç ayrımcılığı arasında hiçbir fark yoktur. Bu eli kanlı örgüt, Rojava ve Şengal'de, stratejik ortaklarının yardımıyla katliamlara imza atmaktadır. Burada hayatta kalan çocuklarla bir araya geldik. Onlar büyüdüğünde tüm insanlığa barış dersi verecek. ve gelecekte barışın korunması için çaba sarfedecekler. Onların dünyasını karartmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu vesileyle başta çocuklar olmak üzere tüm Ezidilere kapılarını açan Cizre ve Silopi halkına teşekkür etmek gerekir."

Heyet daha sonra ilçeden ayrıldı.

HDP Şırnak Milletvekilleri Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız da Yezidileri ziyaret ederek, sorunları ile ilgili bilgi aldı.

Sanayi sitesine yerleştirildiler

Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Şırnak'ın Cizre ilçesindeki taziyevlerine yerleştirilen 500 Yezidi ise belediye tarafından yapımı süren Küçük Sanayi Sitesi'nin tamamlanan bölümlerine geçti.

Cudi ve Nur Mahallesindeki taziyevlerinden alınan Yezidiler belediyeye ait otobüslerle Küçük Sanayi Sitesi'nde boş olan iş yerlerine götürüldü.

Belediye yetkilileri Yezidilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapılacağını belirtti.

Yezidilere sağlık taraması

Şırnak Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mustafa Ahmet Akcalı, Şırnak'ın Uludere, Cizre ve Silopi ilçelerine yerleşen Yezidilerin tümünün sağlık taramasından geçirildiğini söyledi.

Kronik rahatsızlıkları ve çeşitli sağlık sorunları olanların ambulanslarla hastanelere kaldırıldığını ifade eden Akcalı, öncelikle hamilelerin ve bebeklerin sağlık sorunlarının çözülmesine çalışıldığını belirtti. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement