Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Yerel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dede: "Suriye ve Irak'taki karışıklıklar ve çatışmalar bu duruma ciddi zemin hazırladı"

22.08.2014 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, terör örgütü IŞİD'in "zalimce" ve "acımasızca" bir politika izlediğini bildirdi.

Dede, yazılı açıklamasında, IŞİD'in son yıllarda Irak ve Suriye'de ciddi şekilde terör estirdiğini, Musul ve Kerkük gibi petrol bölgelerinde de etkili olduğunu belirtti.

IŞİD'in "zalimce" ve "acımasızca" bir politika izlediğini savunan Dede, şunları kaydetti:

"Bu örgütün birden bire bu kadar güçlenmesi biraz da otorite boşluğundan kaynaklanıyor. Suriye ve Irak'taki karışıklıklar ve çatışmalar bu duruma ciddi zemin hazırladı. Bu nedenle Amerika'nın muhtemel bir müdahalesi bekleniyordu. Biraz geç olmasına rağmen bu müdahale Peşmerge ve PYD güçleri ile beraber yapıldı."

ABD'nin geç müdahale etmesinin bir takım sebepleri olduğunu ileri süren Dede, "Çünkü ABD, Irak hükümetinin belli başlı politikalarından rahatsızdı ve bu rahatsızlığını da IŞİD'e bir süre müdahale etmeyerek gösterdi. Ardından Irak yönetiminde yaşanan değişiklikler sonucu bu adımlar gerçekleşti" ifadesinde bulundu.

Genelde El-Kaide ile kıyaslanan IŞİD'in daha zalim ve acımasız olduğunu vurgulayan Dede, yok edilmesinin de kolay olmayacağını kaydetti.

IŞİD'in varlığı ve politikalarının mezhepsel temellere dayandığını aktaran Dede, "Bu durum halk bazında da çatışma ortamının oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında IŞİD banka soygunları, haraçlar ve daha pek çok yolla elde ettiği maddi güce hakim. Bu maddi güç nedeniyle paralı askerler IŞİD'te yoğun şekilde mevcut ve bunlar da para için her şeyi yapabilecek nitelikteler" değerlendirmesinde bulundu. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement