Irak'taki çatışmalar - Yezidiler, çadır kente yerleştirildi - - Son Dakika
Güncel

Irak'taki çatışmalar - Yezidiler, çadır kente yerleştirildi -

Irak'taki Musul'un Sincar (Şengal) bölgesinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları sonucu topraklarını terk etmek zorunda kalan Yezidiler Midyat Akçakaya Mahallesi Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte yerleştirildi.

15.08.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Musul'un Sincar (Şengal) bölgesinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları sonucu topraklarını terk etmek zorunda kalan Yezidiler Midyat Akçakaya Mahallesi Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte yerleştirildi.

-Yezidi, 338 kişi Midyat'taki çadır kentte yerleştirildi:

Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Davut Esen, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye giriş yapan ve Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Midyat ilçesinde bulunan Geçici Barınma Merkezi'ne yerleştirilmelerini karar verildiği söyledi.

Esen yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Mardin genelinde 66 bin Suriyeli, 6 bini Midyat ve Nusaybin kamplarda 58 bini de kamp dışında Suriyeli bulunmakta. Irak'tan gelen Yezidi 338 kişi Midyat'taki Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte yerleştirildi. Dışardanda 400 -500' kişi bulunmaktadır. Bu karışıklıklar devam ederse gelişlerin olacağını tahmin ediyoruz. İhtiyaç oldukçada biz kampın kullanımını onlara açacağız."dedi.

Suriye de 2011 yılında başlayan iç karışıklıklarla birlikte hükümetimizin talimatı ile ilimiz Midyat ilçesinde 7'bin kişili geçici barınma merkezi yani çadır kent kurumluna başlandığını hatırlatan Esen çadır kent hakkında şu bilgileri verdi. " ilk misafirlerimiz 19 Haziran 2013 tarihinde alınmaya başlandı. Kampımız iki bölümden oluşmaktaydı. Bir Suriye'den gelen Araplar için birde gelebilecek yine Suriyeli Süryani vatandaşlar içindi. Müslümanlar kısmı tamamı ile doldu, kapasitesi 3 bin kişilikti, 4 bin kişilikte Süryani kısmı boş duruyordu. Bu güne kadar herhangi gelen Süryani olmadığı için Irak'ta başlayan karışlılıkla birlikte yine hükümetimizin talimatı ile birlikte bölgemiz de bulunan Iraktan gelen Yezidi vatandaşlar için orası kullanıma açıldı. Dün itibari ile 117 kişi kampımıza geldi, yerleşti. Bugün de 221 kişi geldi. Toplamda 338 kişi şu anda kampımızda bulunmakta. Kamp dışında da 400-500 arasında Iraklı Yezidi vatandaşı bulunmaktadır. Bunlarında talep etmeleri ve istemleri halinde kampımıza alacağız ve yerleştireceğiz. Yine bütün ihtiyaçları hükümetimiz tarafından karşılanacaktır."

Midyat Geçici Barınma Merkezi'ne yerleştirme işlemlerinde sağlık kontrolünden geçirdiklerini sözlerine ekleyen Esen açıklamasını şöyle sürdürdü: "Irak'tan gelen Yezidiler, kampa ilk girişleri ile beraber, aramadan geçiriliyor. Ondan sonra kayıt kabule alınıyor, kayıt kabulleri yapıldıktan sonra, sağlık taramaları yapılıyor, aşıları takip ediliyor, tedavilerinin yapılması için bulaşıcı hastalıkları olanların yine kayıtları tutuluyor, sağlık taramaları bu şekilde devam ediyor."

Çoğunluğu çocuklu, kadın ve yaşlılardan oluşan grupları, Yezidi vatandaşları Kaymakam Oğuzhan Bingöl, AFAD İl Müdürü Davut Esen ve kamp yetkilileri karşıladı. Gelen Yezidi vatandaşları ile ilgilenen Kaymakam Bingöl, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kampta kaldı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol, da çalışmaları takip etmesinin ardından çadır kentten ayrıldı.

Muhabir: Selahattin Erol

Irak\'taki çatışmalar - Yezidiler, çadır kente yerleştirildi -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki çatışmalar - Yezidiler, çadır kente yerleştirildi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement