Irak'taki Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Gösteriler

Irak'ın başkenti Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye girmek isteyen Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı yüzlerce gösterici, güvenlik güçleri tarafından engellendi.

27.05.2016 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın başkenti Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye girmek isteyen Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı yüzlerce gösterici, güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda toplanan yüzlerce Sadr yanlısı gösterici, bariyerleri aşarak Yeşil Bölge'ye girmeye çalıştı. Göstericiler, güvenlik çemberi oluşturan hükümet güçleri tarafından engellendi. Güvenlik güçleri göstericileri olay yerinden dağıtmak için yoğun bir şekilde göz yaşartıcı gaz kullanırken, havaya da ateş açtı.

"Dünyanın en güçlü orduları engelleyemez"

AA muhabirine konuşan gösterici Muhenned el-Ensari, "Yolsuzluk hükümetinin gösterimizi engellemek için almış olduğu tüm önlemlere rağmen irademizin daha güçlü olduğunu gösterdik." dedi.

Ensari, "İbadi şunu bilsin ki, dünyanın en güçlü orduları bile reform talep eden halkın önünde duramaz ve gösterilerini engelleyemez. Gösterilerimiz barışçıl olarak devam edecek. Gaz saldırısından etkilenen 15 kişi hastanelere kaldırıldı." şeklinde konuştu.

Bağdat'ta sabah saatlerinden itibaren gösteriler öncesi güvenlik önlemleri artırılmıştı. Irak güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'ye giden tüm köprü ve yolları beton bariyer ve tellerle kapatmıştı.

Başbakan Haydar el-İbadi'nin ofisinden dün yapılan açıklamada, istihbarat raporlarına göre, bazı örgütlerin Bağdat'ta yapılması beklenen hükümet karşıtı gösterileri "tehlikeli biçimde kışkırtmak" niyetinde olduğu belirtilmişti. Vatandaşların, kamu ve özel mülkiyetlerin korunması için İbadi'nin İçişleri Bakanlığına talimat verdiği ifade edilen açıklamada, ayrıca gösterilerin ertelenmesi çağrısında bulunulmuştu.

Sadr yanlıları, geçen hafta Tahrir Meydanı'nda düzenlenen gösterilerin ardından korunaklı Yeşil Bölge'ye girmiş, eylemcilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı. Sadr yanlısı göstericiler, 30 Nisan'da da yine Yeşil Bölge'ye girip meclis binasını basarak bir gün boyunca oturma eylemi düzenlemiş, daha sonra geri çekilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement