Irak'taki Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Gösteriler

Irak'taki Şii din adamı Mukteda es-Sadr yanlıları, ülkenin güneyindeki Necef kentine bağlı Kufe'de reform ve teknokratlar hükümeti kurulması talebiyle gösteri yaptı.

10.06.2016 23:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Şii din adamı Mukteda es-Sadr yanlıları, ülkenin güneyindeki Necef kentine bağlı Kufe'de reform ve teknokratlar hükümeti kurulması talebiyle gösteri yaptı.

Gösterinin ardından sosyal medyaya, Sadr yanlısı olduğu iddia edilen bir grup göstericinin, bastıkları Şii Bedir Hareketi'nin Kufe'deki parti binasında Hamaney, Iraklı Şiilerin önde gelen dini otoritesi Ali es-Sistani ve Şii milislerin yanı sıra parti lideri Hadi el-Amiri'nin posterlerini parçaladığı görüntüler yansıdı.

Sadr yanlısı göstericiler, Necef'te eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu (Şii) Dava Partisi, Şii lider Ammar el-Hekim'in liderlik yaptığı Yüksek İslami Konseyi, Şii Fazilet Partisi ve Hadi el-Amiri'nin lideri bulunduğu Bedir Hareketi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'ye bağlı Reform Hareketi Partisinin binalarını basmıştı. Necef'teki güvenlik güçleri de göstericileri olay yerinden dağıtmak için havaya ateş açmış ve bir süre gerginlik yaşanmıştı. Sadr yanlısı göstericiler, Dava Partisi binasındaki Nuri el-Maliki'nin posterlerini indirip yakmıştı. Göstericiler, Necef'in yanı sıra Bağdat ve güney illerinde de söz konusu partilerin binalarına saldırmıştı.

Olayların ardından açıklama yapan Maliki, Bağdat ve diğer kentlerde siyasi parti binalarının basılmasını eleştirerek, bunu yapanları "kaosçu gruplar" diye nitelendirmişti. Maliki, "Partilere saldırılar zihinlere Cumhuriyet Muhafızları (Saddam dönemi) çeteleri ve Saddam'ın fedaileri'ni getiriyor." ifadesini kullanmıştı. Maliki, başbakan ve içişleri bakanını ülkedeki siyasi partilerin güvenliğini sağlamaya çağırmıştı.

Başbakan Haydar el-İbadi de bugün yaptığı açıklamada, parti binalarına saldıran ve kamu düzenini bozanların karşısında güç ve kararlılıkla duracaklarını dile getirmişti.

Sadr yanlıları, Bağdat ve güneydeki illerde her gün iftar sonrası hükümet karşıtı gösteri düzenliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement