Irak'tan Yemen Hükümetine Destek - Son Dakika
Güncel

Irak'tan Yemen Hükümetine Destek

Irak\'tan Yemen Hükümetine Destek

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkesinin, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC) kurduğu, Yüksek Siyasi Konseyi tanımadığını belirtti.

25.09.2016 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkesinin, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC) kurduğu, Yüksek Siyasi Konseyi tanımadığını belirtti.

Yemen hükümetine bağlı resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) 71. Genel Kurul görüşmeleri kapsamında Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi Iraklı mevkidaşı Caferi ile biraraya geldi. İkilinin, Irak ile Yemen arasındaki ortak komiteyi hayata geçirme ve bütün alanlarda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme konularını ele aldığı kaydedildi.

Görüşmede Irak Dışişleri Bakanı Caferi, ülkesinin başka devletlerin içişlerine müdahale etmeyi kabul etmediğini ve BM gözetimindeki Yemen görüşmelerini desteklediğini belirterek, "Irak, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Salih'in partisi GPC'nin kurduğu Yüksek Siyasi Konseyi tanımıyor." dedi.

Irak ile Yemen hükümeti arasındaki anlaşma alanının geniş olduğunu aktararak Caferi, Yemen'de barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini ifade etti.

Caferi, Yemen hükümetinin Bağdat'a yeni bir büyükelçi atamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Mihlafi'yi iki ülke arasındaki ortak komiteyi hayata geçirmek ve ilişkileri geliştirmek için başkent Bağdat'a davet etti.

Yemen hükümeti, Bağdat yönetiminden, Husiler tarafından kurulan Yüksek Siyasi Konsey'e ilişkin resmi tutumunu acilen netleştirmesini istemişti.

Yemen hükümeti, Husi heyetinin Irak ziyaretine ve bazı yetkililer tarafından karşılanmasına işaret ederek, "Karşılama ve bu bağlamda yapılan açıklamalar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararına aykırı olmasının yanı sıra Yemen halkının iradesi ile isyancı hareketlerin sona ermesini isteyen ve meşru sistemi destekleyen uluslararası görüş birliğine meydan okumadır." ifadelerini kullanmıştı.

Husiler, Salih yanlılarıyla kurdukları Yüksek Siyasi Konsey'i tanıtmak için geçen ayın sonunda Irak, Lübnan ve İran'ı kapsayan bir bölge turu başlatmıştı. Heyet beş günlük Bağdat ziyareti kapsamında, pek çok devlet yetkilisi ile görüşmüş, Şiilere ait türbeleri ziyaret etmişti.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, ziyarete ilişkin, Yüksek Siyasi Konsey'inin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtmişti.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan konseyde Salih yanlıları ile Husilerden beşer üye bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'tan Yemen Hükümetine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement