Irak ve Suriye Tezkereleri - Son Dakika
Güncel

Irak ve Suriye Tezkereleri

Türkiye'deki Suriye ve Irak tezkere görüşmeleri arefesinde, Irak kamuoyu tezkere çıkması durumunda Türkiye'nin IŞİD'e karşı atacağı adımların ne olacağını tartışıyor.

29.09.2014 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Suriye ve Irak tezkere görüşmeleri arafesinde, Irak kamuoyu tezkere çıkması durumunda Türkiye'nin bu ülkede terör örgütü IŞİD'e karşı atacağı adımların ne olacağını tartışıyor.

Irak'lı siyasetçi ve akademisyenler, Türkiye'nin tezkere görüşmelerine ihtiyatla yaklaşırken, Ankara ve Bağdat hükümetlerinin bu konuda işbirliklerinin gerekliliğine inanıyorlar.

Irak Meclisi Kültür Komisyonu Eski Başkanı Ali Şallah, Türkiye Meclisi'nin tezkere görüşmelerini Irak halkının yararı yönünde ele almaları gerektiğini hatırlatarak, PKK ile barış sürecinde, olası bir PKK ile mücadele görüntüsü verilmemesi gerektiğine inanıyor.

Şallah, "IŞİD'le mücadele hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden tezkere geçerse ve Irak'a olası bir müdahale gündeme gelirse bu müdahale mutlaka Irak hükümetiyle koordinasyon ve işbirliği içerisinde olmalıdır" diye konuştu.

Irak hükümetiyle işbirliği olmadan bu ülke topraklarına asker sevkiyatı yapılmasının bölgesel sorunları içinden çıkılmaz bir hale getireceğini belirten Şallah, "Şu an uluslararası bir koalisyon oluşturulmak isteniyor. Türkiye bu koalisyonda yer almayıp yanlız hareket etmesi durumunda hem bölgede hem de uluslararası alanda yalnızlaşabilir" ifadelerini kullandı.

Bağdat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Ekrem Cersin Nameh, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesini önemsediklerine dikkati çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülecek olan tezkerenin ikili ilişkiler için hassas bir konu olduğunu söyledi.

Nameh, "Türkiye Irak topraklarında atacağı her adımı, Irak hükümetiyle koordinasyon içerisinde atmalıdır. Aksi halde ne Türkiye istediği sonucu ulaşabilir, ne de iki ülke ilişkilerinin yararına olur" dedi.

Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Nasif Casım Muhammed, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) hava operasyonlarına işaretle, "ABD ve müttefikleri, IŞİD'in kendi çıkarlarına zarar verdiğini gördüler ve bu tehlikeyi bertaraf etmek için hava operasyonları düzenliyorlar. Bu operasyonlar aynı zamanda Irak'ın da yararına gözüküyor" diye konuştu.

Tezkerenin, PKK ile mücadele görüntüsü vermemesi gerektiğini, bunun hem Ankara hükümetini, hem de Bağdat hükümetini zora sokabileceğini belirten Muhammed, "Irak'ın askeri yardıma ihtiyacı yok. Sadece IŞİD'e verilen desteklerin kesilmesi bile çok önemli. Türkiye'nin olası bir askeri müdahalesi elbette, Irak'ın işine gelir. Ancak Türkiye bu girişimini  merkezi hükümetle işbirliği içerisinde yürütmelidir" ifadelerini kullandı.

Meclis'in yeni yasama yılındaki ilk işi, süresi dolacak olan Irak ve Suriye tezkereleri olacak. TBMM Genel Kurulu, 2 Ekim Perşembe günü tezkereler için mesai yapacak. Genel Kurul, Irak ve Suriye tezkerelerini görüştükten sonra Kurban Bayramı nedeniyle çalışmalarına 14 Ekim Salı gününe kadar ara verecek. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak ve Suriye Tezkereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement