Iraklı Kürtler, Türkçe Köy İsimlerinden Memnunlar - Son Dakika
Güncel

Iraklı Kürtler, Türkçe Köy İsimlerinden Memnunlar

Iraklı Kürtler, Türkçe Köy İsimlerinden Memnunlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Türkçe isimli 140 köy bulunuyor Osmanlı döneminde kalan bu köy isimleri, değiştirmek bir yana köylüler tarafından benimsenip korunmaya alındı Koya Kaymakamı Ömer: "Şimdiye kadar köyünün adını değiştirmek için bize başvuran olmadı" Koya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Selam: "Artık köylüler, köylerinin tarihi ve kültürü olan bu isimlerle gurur duyuyor.

19.02.2014 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosar Othman Hamad - Goptepe, Kuştepe, Kayabaşı, Kaletepe, Kırca, Taşlıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Türkçe isimli köylerden birkaçı. Osmanlı döneminde kalan bu köy isimleri, değiştirmek bir yana köylüler tarafından benimsenip korunmaya alındı.

Türkçe tabelalar görenleri şaşırtıyor

Kürt bölgesinde Türkçe tabelalı köy isimleri, dışarıdan gelenleri şaşırtsa da bölge halkı bu durumu garipsemiyor. Süleymaniye'de 68, Erbil'de 66 ve Duhok'ta 6 olmak üzere toplam 140 Türkçe isimli köy bulunuyor. Köyünün adından memnun olan vatandaşların çoğu, Türkçe ismin ne anlama geldiğini bilmiyor.  Ancak köylüler, köylerinin adını sevdiklerini, bu yüzden sorgulamadıklarını ifade ediyorlar.

Bölgede bugüne kadar sadece "Şeytan" isimli köyün ismi, köylülerin talebi üzerine değiştirilmiş. Köylüler Arapça olan bu isim yerine Kürtçe "Tazede" ismini kabul etmişler. Bazı isimlerin ise zamanla kısaltılmış hali benimsenmiş. Mesela Köysancak ilçesi zamanla "Koya" diye değişikliğe uğramış.

"İsim değişikliği isteyen köylü yok"

Koya Kaymakamı Çapuk Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, isimlerin Osmanlı döneminde herhangi bir baskı uygulanmadan köylere konulduğunu söyledi.  "Şimdiye kadar köyünün adını değiştirmek için bize başvuran olmadı" diyen Ömer, şöyle devam etti:

"Sadece Şeytan isimli bir köy vardı. Köylülerin talebi üzerine bu köyün ismi Tazede olarak değiştirildi. Biz kaymakamlık olarak Türkçe köy isimlerinin değiştirilmesini istemiyoruz. Çünkü bunlar, artık köyün kültür ve tarihi oldu. Bu isimleri kaybedersek tarihi de kaybederiz. İnsanlar gelip bu isimlerle ilgili araştırmalar yapıyorlar. Köylülerin ise çoğu anlamını bilmiyor, sorgulamıyor da. Çünkü hepsi benimsemiş. Artık hükümet istese de köylerin ismini değiştiremez."

IKBY'de 140 Türkçe isimli köy olduğunu aktaran Ömer, "Osmanlı, bu bölgeye 400 sene hükmetti. Etkisinin bu kadar olması normaldir" ifadesini kullandı.

"Köylüler bu isimlerle gurur duyuyor"

Türkçe isimli köylerle ilgili yüksek lisans tezi hazırlayan Koya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüstem Selam da IKBY'deki yabancı yer isimlerinin çoğunun Türkçe olduğunu belirterek, "Bu köylerin çoğunda dere, pınar, ırmak, tepe isimleri geçer. Yani doğallığı ifade eder. Artık köylüler, köylerinin tarihi ve kültürü olan bu isimlerle gurur duyuyor. Onun için bir değiştirme söz konusu değil. Bence değiştirmeye yol bile vermezler" dedi.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf ise AA muhabirine yaptığı açıklamada bölgede Türkmence isimli birçok köy ve kasaba bulunduğunu ifade ederek, "Kuştepe, Köysancak, Altınköprü, Tavuk Köyü isimleri Türkçe'dir.  Kürdistan hükümeti, bu isimleri değiştirebilirdi ama değiştirmemeleri güzel bir adımdır" dedi.

Koya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serkevt Mustafa, Türkçe isimli köylerde daha çok Kürtlerin yaşadığını, Türkmenlerin çok az olduğunu ifade ederek, "Bu isimler Osmanlı döneminden kaldı. Bence bu isimlerin değiştirilmesinin köydeki yaşama bir etkisi olmuyor. Çünkü nasıl yaşadığımız önemlidir. Zaten halk artık bu isimlere alıştı. Hükümet değiştirse bile insanlar gene eski isimleri kullanır" değerlendirmesinde bulundu.

Köylüler memnun

Türkçe köy isimlerinden köylüler de memnun. Goptepe köyünden Hasan Ali, "Köyümüzün ismi ne anlama geliyor, bilmiyorum. Ama Goptepe ismini duyduğum zaman gurur duyuyorum. Bence güzel bir isim, değiştirilmesini istemem" diye konuştu.

Türkçe köy isimlerinin bazıları şu şekilde:

Erbil:  Kuştepe Köyü, Goptepe, Altınköprü, İlincağ, Koç, Kayabaşı, Kurtelas, Tutma, Birikme, Basırma, Şile, Eskikoya, Kabirbatan, Kuzulu, Kamber, Dit Beşparmak, Göltepe.

Süleymaniye:  Kazan Köyü, Kuçeler, Kızkapa, Kırık, Kılırığ, Karagöl, Kızlar, Taşlıca, Kazan, Kuşkaya, Torba, Kale Kocali, Karabulak, Tepeali, Karatamur, Kışlak, Çoklice, Mutlice, Kuçeler, Kaşka, Yola, Kırca, Karacam, Kaletepe Köyü.

Duhok:  Çevrik, Tavuk, Ormana, Bağluca, Kucine Köyü. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iraklı Kürtler, Türkçe Köy İsimlerinden Memnunlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu
    21:41 Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu

    Adana'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde koruyucu aileler ve çocuklar bir araya geldi. DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, etkinliği düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve koruyucu ailelere teşekkür etti. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise, bu kutsal faaliyete katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. İftar programında çocuklarla eğlenceli oyunlar oynandı ve Hacivat ile Karagöz gösterisi yapıldı.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı
    21:39 Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

    Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kıraathanede Dengbej Evi, kütüphane, okuma, sergi ve toplantı salonları bulunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yapıyı Beyaz Saray'a benzeterek, Şırnak halkının buraya Beyaz Saray dediğini söyledi. Yarka, gençlere yönelik projelerinin olduğunu ve dijital gençlik merkezi yapacaklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.


Advertisement