Iraklı Kürtlere Işid'e Karşı Silah Gönderilmesi - Son Dakika
Güncel

Iraklı Kürtlere Işid'e Karşı Silah Gönderilmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "Hiçbir şeyi dışlamıyoruz.

17.08.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Irak'ın kuzeyinde Irak Şam İslam (IŞİD) ile savaşan Kürtlere silah gönderilmesiyle ilgili, "Hiçbir şeyi dışlamıyoruz. Neyin mümkün olduğuna bakıp gerekli olanı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapacağız" dedi.

Bild am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Steinmeier, yerinden edilmiş olanları korumak ve IŞİD tehdidine karşı koyulabilmesi için Avrupa Birliği'nin bir yardım paketi oluşturması gerektiğini belirtti. Çok fazla insani yardıma ihtiyaç olduğunu hatırlatan Steinmeier, sığınmacılar için konaklama yerleri ve altyapının yanı sıra Iraklı güvenlik güçleri ve özellikle peşmerge için koruyucu ekipmana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Steinmeier, silah konusuyla ilgili, "İlk başta, ağırlıklı olarak Sovyet Birliği'nden kalma ve Amerikan silahlarına sahip Kürtlerin ve Iraklıların neye ihtiyaçlarının olduğunu ve hangilerini kullanacaklarını öğrenmemiz lazım. Batılı silah sistemlerinde eğitim almaya vakitleri yoktur elbette" ifadesini kullandı.

Kürtlerin bağımsız devlet kurması ihtimali üzerine açıklamada bulunan Steinmeier, "Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır ve yeni gerilimlere yol açar. Muhtemelen Irak'ın komşu ülkeleri ile..." diye konuştu. Steinmeier, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ümit ettiğini, Haydar el-İbadi öncülüğünde yeni ve bütün dini görüşlere yer veren ve IŞİD'in saldırılarına karşı kendisini koruyan bir hükümetin, Irak devletinin birliğini sağlayacak son fırsat olduğunu bildirdi.

"IŞİD kuşkusuz, terörü dünyanın başka bölgelerine ve Avrupa'ya da taşımak istiyor. O yüzden IŞİD'ın ilerlemesini durdurmanın Avrupa'nın çıkarına olması gerekiyor" diyen Steinmeier, Bağdat ve Erbil'deki siyasi yetkililerin imkanlarını kullandığında ve uluslararası toplumdan da destek aldığında IŞİD'in ilerlemesini durdurabileceklerine inandığını belirtti.

Barzani: "Etkili silahlar bekliyoruz" -

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ise aynı gazeteye yaptığı açıklamada, "Sadece Amerikalılardan değil, diğer müttefiklerden de hala etkili silahlar gönderilmesini bekliyoruz. Buna Almanya da dahil. Hiçbir ülkeden askeri birlik göndermesini istemiyoruz. Biz sadece IŞİD'e karşı yeterince etkili silah istiyoruz" dedi.

Modern ve etkili silahlara sahip olduklarında bunların kullanımı konusunda eğitim almalarının önem taşıdığını vurgulayan Barzani, her türlü eğitim desteğinin olumlu karşılanacağını ifade etti.

Barzani, Amerikan ordusunun IŞİD birliklerine düzenlediği hava saldırıları ve peşmergenin girişimi sayesinde Erbil kentinin güvende olduğunu bildirdi.

Almanlar silah gönderilmesini istemiyor -

Öte yandan, Bild gazetesinin yaptığı ankete göre, Almanların yüzde 74'ü Iraklı Kürtlere silah gönderilmesine karşı çıktı. Almanların sadece yüzde 22'si silah gönderilmesini destekliyor.

Ayrıca, Almanların yüzde 81'i Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesine karşı görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 16'sı bunu olumlu karşıladı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iraklı Kürtlere Işid'e Karşı Silah Gönderilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi
    09:25 İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın görev süresinin dolmasıyla boşalan üyelik için İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi
    09:13 Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde iç ve dış paydaşların destekleriyle ‘Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalıştayı düzenledi.

  • vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı
    09:09 vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı

    vivo, uygun fiyatlı akıllı telefon kataloğunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, yakında Y200i 5G adlı modeliyle karşımıza çıkacak. Uzun bir süredir merakla beklenen vivo Y200i 5G için tanıtım tarihi açıklandı. Cihazın özellikleri arasında Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 6.72 inç IPS LCD ekran, 8 GB veya 12 GB RAM seçenekleri, 50 MP + 2 MP arka kamera kurulumu ve 6.000 mAh batarya bulunuyor. vivo Y200i 5G, 20 Nisan'da Çin'de tanıtılacak.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.

  • Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu
    09:07 Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otomobilin yaya geçidinde hızla çarparak savurduğu yaşlı adam ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 11.30 sıralarında Oba Mahallesi Çevreyolu'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.K. yönetimindeki 07 AYG 093 plakalı otomobil, yaya geçidinden geçtiği esnada Ali A.'ya çarptı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri kazada ağır yaralanan Ali A.'yı ilk müdahalenin ardından ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, araç sürücüsü S.K. gözaltına alındı. Öte yandan kaza çevredeki bir işletmenin güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Görüntülerde yaya geçidinden geçmekte olan Ali A.'ya 07 AYG 093 plakalı aracın çarptığı anlar yer aldı. Yaşlı adamın çarpmanın etkisiyle metrelerce savrulduğu görüldü.

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.


Advertisement