Iraklı Türkmenler, Petrol İhracında Şeffaflık İstiyor - Son Dakika
Güncel

Iraklı Türkmenler, Petrol İhracında Şeffaflık İstiyor

Iraklı Türkmenler, Petrol İhracında Şeffaflık İstiyor

Türkmenler, petrodolar sisteminin devam etmesi ve şeffaflık için Kerkük'te çıkarılan petrolün, SOMO kontrolünde ihraç edilmesini istiyor.

20.11.2014 10:37  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Türkmenler, petrodolar sisteminin devam etmesi ve şeffaflık için Kerkük'te çıkarılan petrolün, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde ihraç edilmesini istiyor.

Irak ordusunun çekilmesinin ardından 12 Haziran'dan beri Peşmergenin kontrolündeki Kerkük'te üretilen petrol, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından ihraç edilmeye başlandı. Satılan petrolden varil başı Kerkük'ün bütçesine aktarılması gereken 5 dolarlık payın verilmediği iddia ediliyor.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük milletvekili Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük petrolünün ihracat miktarında ve işleyişinde şeffaf olunmasını istediklerini belirtti.

Günlük kaç varil petrol ihraç edildiği bilgisinin, Irak ve Kerkük halkıyla paylaşılması gerektiğini dile getiren Turan, "Kerkük'ün kalkınmasının temel dayanağı petrodolar sistemidir. Bu sistem, Kerkük'ten ihraç edilen her bir varil başına, kentimize 5 dolar pay verilmesini sağlıyor. Sistemin çalışması için ne kadar petrol ihraç edildiğinin bilinmesi gerekiyor" dedi.

Kerkük'ün kalkınması için petrol gelirinden mahrum edilmemesi gerektiğini vurgulayan Turan, "Yeraltındaki zenginlik, artık halka yansıtılmalı" ifadesini kullandı.

Turan, Kerkük petrolünün, Kürt yönetimi üzerinden Türkiye'ye ihraç edilmesine karşı olmadıklarını, sadece kentlerine düşen payın verilmesi için sevkiyatın SOMO üzerinden yapılmasını istediklerini kaydetti.

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Fuat Hüseyin de Kerkük'ün, ihraç edilen petrolden mutlaka payına düşeni alması gerektiğini söyledi.

Merkezi Irak hükümeti ve Kürt yönetiminin, Kerküklülerin payını düşünmesi gerektiğini ifade eden Hüseyin, petrodolar sistemi kapsamında ihraç edilen petrolden varil başı Kerkük'e 5 dolar verilmesini beklediklerini dile getirdi.

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Cemal Mevlüt ise Irak'ta hala düzgün bir petrol yasası olmaması nedeniyle doğal kaynaklara sahip şehirlerin, kendilerine düşen pay ve haklarının ne olduğunu bilmediğini belirtti.

Tüm bu konuların taraflar arasındaki anlaşmalara göre belirlendiğine dikkati çeken Mevlüt, "Merkezi hükümet ile kuzeydeki Kürt yönetimi arasındaki görüşmelerin neticesinde Kerkük'ün mağdur edilmeyeceğini ümit ediyoruz" diye konuştu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iraklı Türkmenler, Petrol İhracında Şeffaflık İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement