İran'da "Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliği Toplantısı" Yapıldı - Son Dakika
Güncel

İran'da "Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliği Toplantısı" Yapıldı

Toplantıda, üye ülkelerin hammaddelerinin borsada eş zamanlı işlem görmesi konusunda mutabakat sağlandı.

16.11.2014 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'da düzenlenen Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliği Toplantısı'nda, üye ülkelerin hammaddelerinin borsada eş zamanlı işlem görmesi konusunda mutabakat sağlandı.

İran, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan Ermenistan ve Ukrayna'nın üye olduğu, Rusya'nın da gözlemci olarak katıldığı Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliği Tahran'da toplandı.

Toplantıda, üye ülkelerin hammaddeleri, özellikle petrol, doğalgaz, tarım ve maden ürünlerinin borsada eş zamanlı işlem görmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Batılı ülkelerin İran ve Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı yeni pazar arayışları içerisinde bir yöntem olarak görülen Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliğine üye ülkelerin temsilcileri, bölge pazarının bir bütün olarak görülmesi ve üyeler arasında güç birliğine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İran Borsalar Birliği Başkanı Hüseyin Penahiyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borsalar arasındaki bu birliğin yeni kurulduğunu ve yakın zamanda bölge ülkelerinin üye olmasını ümit ettiklerini belirterek, üye ülkeler arasındaki borsa iş birliğinin, bölgesel ekonomiye hız kazandıracağını söyledi.

Üye ülkelerin, sanayi, maden, petrokimya, petrol ve tarım ürünlerinin, birbirlerinin borsalarında eş zamanlı işlem görebileceğini belirten Penahiyan, "Bizim asıl hedefimiz, ticarette bir hareketlilik sağlamak. Ümit ediyorum henüz yeni ve genç olan bu birlik güçlenir ve bölgemizdeki ülkelerin tamamını üye olarak görürüz" diye konuştu.

İran'ın, birlik kapsamında sanayi, maden, petrokimya, işlenmiş petrol ve tarım ürünleri ekseninde ürünler satmayı hedeflediğini belirten Penahiyan, "Bu konuda üye ülkelerle uyum sağlayabilecek ürünlerin araştırmasını yapıyoruz" dedi.

"Piyasa fiyatlarını biz belirleyeceğiz"

"Direniş ekonomisi kapsamında ihraç ürünlerimizi liste haline getirdik" diyen Penahiyan, şöyle devam etti:

"Kendi ürettiğimiz ürünlerin fiyatını kendimiz belirlemek istiyoruz. Geçen birkaç yıl içerisinde, zift konusunda önemli tecrübeler sağladık. İhraç ürünü mermerlerin fiyatını belirlemede önemli çalışmalar yaptık. Bu da belirlenen fiyatlara göre değil bizim belirlediğimiz fiyatlarla satış yapmadaki irademizi ortaya koydu."

Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Pananiyan ise Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarının İran tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "AB tarafından Rusya'nın tarım ürünleri ticaretine getirdiği yaptırımlar dikkate alındığında, İran'ın bu konudaki zengin potansiyelini değerlendirme imkanı oluşturabiliriz" dedi. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da 'Borsalar Arası Elektronik İşlem Birliği Toplantısı' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement