İran'da "Ordu Günü" - Son Dakika
Güncel

İran'da "Ordu Günü"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen'e düzenlediği askeri operasyonu sert bir dille eleştirerek, "Mazlum halklara saldırmak, saldırganlara her iki dünyada utanç getirecektir" dedi.

18.04.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen'e düzenlediği askeri operasyonu sert bir dille eleştirerek, "Mazlum halklara saldırmak, saldırganlara her iki dünyada utanç getirecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Ulusal Ordu Günü dolayısıyla başkent Tahran yakınındaki İmam Humeyni türbesinin önünde düzenlenen askeri geçit töreninde yaptığı konuşmada, "Silahlı kuvvetlerimiz her zaman mazlumları korumayı görev bilmiştir. Neden silahlı kuvvetlerimizin kapasitelerinden doğru bir şekilde faydalanmıyorlar, Yemen'e saldırının hedefi nedir, çocuklara saldırmak size güç mü katıyor?" ifadelerini kullandı.

"Bölge halklarının yüreğine kin tohumları ektiniz ve bu yaptığınızın cevabını er ya da geç alacaksınız" diyen Ruhani, İran ordusunun bölgede barış taraftarı olduğunu savunarak, "İran silahlı kuvvetleri günümüzde öz güven, yeterlilik ve yenilikçiliğin ışığında bölgedeki en büyük silahlı güçtür. Ancak bu gücün hedefi barış ve güvenliktir, çocuk ve mazlumlara saldırı değil. Diğer ülkelerin silahlı güçleri de bu hedef doğrultusunda İran ordusunu örnek almalı, fitne peşinde koşmaktan ve Yemen'de çocuk, kadın ve yaşlılara saldırmaktan vazgeçmelidir" diye konuştu.

-İran Deniz Kuvvetlerinin uluslararası sulardaki varlığı

Konuşmasında İran Deniz Kuvvetlerine ait askeri filoların uluslararası sulardaki varlığına da değinen Ruhani, " Basra Körfezi'nden Aden Körfezi'ne, Umman Denizi'nden Akdeniz'e kadar, uluslararası sulardaki varlığımız kıyı ülkeleri ile ticari gemilerin deniz yolu güvenliklerini sağlamak içindir" şeklinde konuştu.

Bölge ülkelerinin hiçbirinin İran'ın uluslararası sulardaki varlığından veya sınırlarındaki askeri gücünden endişe etmediğini öne süren Ruhani, "İran ordusu ile Devrim Muhafızları Ordusunun askeri tatbikatları, bölge ülkelerinin kendilerini güvende hissetmelerini sağladı" iddiasında bulundu.

Ruhani, "doktrinimiz askeri-savaş değil, askeri savunma temeli üzerinedir. Stratejimiz de her zaman ülkemizde ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için aktif caydırıcılık üzerine olmuştur" ifadesini kullandı.

-Askeri geçit

Ulusal Ordu Günü'nde düzenlenen askeri geçitte, silah, tank ve füzeler sergilendi. Ayrıca Hava Kuvvetlerine ait F4, F5, F7, F14, Mirage, Saika (Yıldırım) ve Sukhoi-24 tipi savaş uçaklarıyla gösteri uçuşları yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yanı sıra üst düzey askeri yetkililer de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da 'Ordu Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement