İran'dan Suudi Arabistan'a İşbirliği Çağrısı - Son Dakika
Politika

İran'dan Suudi Arabistan'a İşbirliği Çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Zarif: “Bölgesel sorunların çözümü ve bölge halkına yardım edilebilmesi için İran ve Suudi Arabistan’ın ortak bir çözüm noktasında buluşması gerekli”

25.01.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölgesel sorunların çözümü ve bölge halkına yardım edilebilmesi için İran ve Suudi Arabistan'ın "bir çözüm noktasında" buluşması gerektiğini söyledi.

Zarif, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Hırvat mevkidaşı Vesna Pusiç ile düzenlediği basın toplantısında, ülkesi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere dair bir soruyu, "İran ile Suudi Arabistan'ın ikili ilişkilerinde bir sorunları yok. Ancak bölgesel sorunların çözümü ve bölge halkına yardım edilebilmesi için İran ve Suudi Arabistan'ın ortak bir çözüm noktasında buluşması gerekli. İran İslam Cumhuriyeti'nin bu noktada hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyorum" şeklinde cevapladı.

Bölge ülkeleri işbirliğiyle hiçbir dış müdahale olmadan bölgede istikrar ve güvenliği oluşturabilmeyi hedeflediklerini dile getiren Zarif, "Suudi Arabistan'ın iyi niyet ve gerçekçi bir yaklaşımla işbirliği için gerekli zemini hazırlayacağını umuyoruz" diye konuştu.

-ABD Kongresinde tartışılan yeni yaptırımlar

Dışişleri Bakanı Zarif, Dünya Ekonomik Forumuna katılmak için gittiği Davos'ta yaptırımlarla ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Davos'ta söylediklerim bir tehdit olarak değil, İran'ın gerçekleri olarak algılanmalı. İran meclisi bağımsız bir karar mekanizması. Anayasamızda hükümetin meclis tarafından onaylanan herhangi bir mevzuatı veto hakkı olmadığını göz önüne alırsak, meclisin onayından geçen her mevzuat uygulanacaktır" ifadesini kullandı.

Yaptırımların İran toplumunun Batı ve ABD'den nefret etmesinden başka bir sonucu olmadığını ve İran'ın nükleer programına en ufak bir zarar vermediğini savunan Zarif, "ABD ve Batı'nın artık bu gerçeği görmesi ve bir karar alması gerekiyor; müzakere yoluyla bir sonuç elde etmeyi istiyorlar mı yoksa baskıya devam etmeyi mi istiyorlar. Çözüme ulaşmak için en iyi yol, halkaların meşru haklarını dikkate alarak, çifte standart uygulamaları ve baskıdan kaçınmaktır" şeklinde konuştu.

"Terörizmin herhangi bir dinin arkasına saklanmasına izin vermemeliyiz"

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Pusiç de İranlı mevkidaşı Zarif'le ikili ilişkiler, İran ile Avrupa Birliği ilişkileri ve nükleer müzakereleri ele aldıklarını belirtti.

"Nükleer müzakerelerin son derece önemli ve hayati olduğunu düşünüyoruz. Müzakerelerde başarı elde edilmesi için gerçek bir fırsat var. Her iki taraf bu sorunu çözüme kavuşturmak için kararlı. İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkına sahip olması gerektiği AB'nin açık tutumudur" diyen Pusiç, "Bu anlamda işbirliğinin yapılması ve yaptırımların kaldırılması için de şeffaf adımların atılması gereklidir" ifadesini kullandı.

Fransa'da mizah dergisini hedef alan terör saldırısını değerlendiren Pusiç, "Şiddet ve radikalizmle mücadelede AB'deki ortaklarımızla işbirliği içerisindeyiz. Bu konuda Hırvatistan'daki Müslümanlarla işbirliğini sürdürmeyi önemsiyoruz. Bu işbirliği Avrupa'da istikrarın korunması ve aşırıcıların Müslümanlara nüfuz etmelerini önlemek için çok ciddi bir ihtiyaç" diye konuştu.

Pusiç, "Bugün radikalizmin İslam'ın arkasına saklanmak istediğine şahidiz. Bize göre terörizm, terörizmdir ve hiçbir şahsın, dinin veya inancın arkasına saklanmasına izin vermemeliyiz" görüşünü dile getirdi. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran'dan Suudi Arabistan'a İşbirliği Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement