İran Dışişleri: Yemen'e Yönelik Saldırılar Bağışlanamaz - Son Dakika
Güncel

İran Dışişleri: Yemen'e Yönelik Saldırılar Bağışlanamaz

İran Dışişleri: Yemen\'e Yönelik Saldırılar Bağışlanamaz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen'e yönelik saldırılarını "bağışlanamaz" olarak tanımladı.

06.05.2015 13:36  Güncelleme: 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen'e yönelik saldırılarını "bağışlanamaz" olarak tanımladı ve "Yemen kuşatması Arap halklarının hafızalarından silinmeyecek." dedi.

"BİRÇOK SİVİLİN ÖLÜMÜNE ve YARALANMASINA ŞAHİT OLDUK"


İran Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Afham, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonunun Yemen'e yönelik başlattıkları saldırıların üzerinden kırk gün geçtiğini hatırlatarak, "Birçok sivil insanın ölümüne ve yaralanmasına şahit olduk. Aynı şekilde bu ülkenin altyapısı da yok olmanın eşiğinde. Yemen halkı Suudi Arabistan'ın saldırıları yüzünden ilaç, gıda, su ve diğer hayati konularda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda" diye konuştu.
"Yemen, insani felaketin eşiğinde duruyor" diyen Afham, dünya kamuoyuna Yemen'de ölümlerin engellenmesi ve bir insanlık felaketinin yaşanmaması için özel olarak çaba gösterilmesi çağrısı yaptı.


Yemen halkına insani yardımların ulaştırılmasının önceliğine işaret eden Afham, şöyle konuştu:

"Maalesef son günlerde Sana Havaalanı'nın bombalanması gibi tamamen insanlık dışı ve hatta insanlık karşıtı girişimlere şahit olduk. Bu girişimlerin devamı sadece İran'dan gönderilen insani yardımları değil, diğer ülkelerin göndermek istediği yardımları da engellemiş oldu."

Merziye Afham, "Yemen'in kuşatılması bağışlanamaz. Bu Arap halklarının hafızasından silinmeyecektir." diyerek, bu tür girişimleri kınamakla birlikte insani yardımların Yemen halkına ulaştırılması için farklı yollar arayışı içerisinde olduklarını ve Kızılhaç dahil birçok uluslararası kuruluşla görüştüklerini kaydetti.

"ÜLKENİN KADERİ MÜZAKERELERE BAĞLI"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, ülkesi ile BM'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlanamazsa bir sonraki adımın ne olacağı konusunda, şunları söyledi:

"Nükleer müzakerelerden bir sonuç alınamaması olasılığına karşı bütün öngörüler yapıldı. Her durum için gerekli senaryolar hazır. Daha önce de belirttiğimiz gibi ne pahasına olursa olsun bir anlaşma sağlanması görüşünü kabul etmiyoruz. Ülkenin kaderi bu müzakerelere bağlı değil."

"HERHANGİ BİR ENDİŞEMİZ YOK"

"Sahte nükleer kriz senaryosunu" sonlandırmaya kararlı olduklarını tekrarlayan Afham, şöyle devam etti:

"İran tüm taahhütleri yerine getirmiştir ve bundan sonrası için de taahhütlerine bağlıdır. Bu sahte nükleer krizi sonlandırmaya kararlıyız. Müzakerelerin sonuç vermesi için uluslararası kurumların onayında sürdürdüğümüz barışçıl nükleer faaliyetlerimizi standart ve istisnai olmayan denetlemelere açma konusunda herhangi bir endişemiz yok."

Her türlü aşırı talebin karşısında duracakları ve istisnai hiçbir denetime izin vermeyecekleri uyarısında bulunan Afham, "Müzakere konuları net ve açık. Nihai anlaşma metni sonlandırılmadan hiçbir konu kesinlik kazanmış olmayacak. NPT anlaşması gereğince diğer üye ülkelerin tabi tutulduğu denetimler dışında hiçbir istisnai denetime izin vermeyeceğiz" dedi.

CENEVRE'YE UZMAN HEYET

Afham, İran'ın Cenevre'de yapılan Suriye konferansına davet edilmesine ilişkin sorulara şu cevabı verdi:

"Cenevre oturumu, BM Genel Sekreterinin Suriye için tertiplediği bir istişare oturumu olacak. Salı günü başlayan bu ikili istişare toplantılarının birkaç hafta sürmesi öngörülüyor. Suriye krizinde başından beri çözümü siyasi yollarla arayan İran da bölgenin etkili bir ülkesi olarak, bu oturumlara katılıyor."

Afham, İran'ın Cenevre oturumlarına hangi düzeyde katılacağı konusundaki bir soruyu, şöyle cevapladı:

"Cenevre'de yapılan, etkin ülkeler ve siyasi taraflar arasında ikili istişarelerden ibaret. Uluslararası bir oturum formuna sahip değil, ancak doğal olarak İran da bu oturumlarda danışılan taraflardan biri. BM Genel Sekreterliği tarafından belirtilen, Cenevre oturumuna Suriye dışındaki ülkelerin Cenevre'deki büyükelçileri düzeyinde davet edildiğiydi. Ülkelere büyükelçi veya uzmanlar düzeyinde katılma seçeneği sunuldu. Bazı ülkelerin sadece büyükelçi düzeyinde katıldığını biliyoruz. Tahran'dan bu oturumlara katılmak üzere uzman bir heyet gidecek."

IRAK CUMHURBAŞKANI TAHRAN'A GİDİYOR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un gelecek hafta Cumhurbaşkanı Ruhani'nin daveti üzerine Tahran'a geleceğini belirtti.

Ziyaretin önem taşıdığına dikkati çeken Merziye Afham, "İki ülke arasındaki diyalog süreci son derece verimli. Özellikle terörle mücadele başta olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliği devam ediyor. Irak Cumhurbaşkanının ziyareti önem taşıyor. Kendisine bu ziyarette kabinesinden bakanlar da eşlik edecek. Ziyaret tarihinden önce görüşmeler hakkında daha ayrıntılı bilgilendirmede bulunacağız." bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Dışişleri: Yemen'e Yönelik Saldırılar Bağışlanamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ya sabır: müslüman lar birbirini öldürüyor izleyen müslümanlar da alkışlıyor:((( allah hepimizi ıslah etsin insanlığımızdan utandırmasın... 2 0 Yanıtla
  • Hasan : İran sözcüsü Abla bize birde Suriye'de Esed katilinin yanında Müslümanlar'ı katleden 14 bin İran devrim muhafazası ve 4 bin Hizbullahçıdan bahset .. 1 0 Yanıtla
  • baksana bi: Aynen 0 0 Yanıtla
  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement