İran Enerji Sektöründe, 30 Milyar Dolarlık Yatırım Fırsatı Var" - Son Dakika
Ekonomi

İran Enerji Sektöründe, 30 Milyar Dolarlık Yatırım Fırsatı Var"

İran'ın Türkiye Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, ülkesine karşı uygulanan yaptırımların kalkmasıyla enerji sektöründe 30 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı doğabileceğini söyledi.

23.04.2015 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın Türkiye Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, ülkesine karşı uygulanan yaptırımların kalkmasıyla enerji sektöründe 30 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı doğabileceğini söyledi.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan Bigdeli, İran enerji sektörü ve Türkiye ile ekonomik ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Bigdeli, İran enerji sektörünün yıllardır uygulanan yaptırımlardan dolayı birçok fırsatı barındırdığını belirterek, "Biz, şirketlere hali hazırda 30 milyar dolarlık bir yatırım fırsatını sunabiliriz" diye konuştu.

Türkiye'nin uzun vadeli bir müşteri olduğunu belirten Bigdeli, iki ülke arasındaki enerji alanında işbirliğini daha geniş bir alanda ve daha kalıcı bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bigdeli, tahkim sürecinde olan Türkiye ve İran arasındaki doğalgaz anlaşmasının mayısta sonuçlanmasının beklendiğini anımsatarak, "Türk dostlarımız tahkimin kararını bekliyorlar ve bu karardan sonra yeni işbirliğimizin müzakerelerine başlayabileceğiz" dedi.

"İran gazı Türkiye üzerinden taşınabilir"

İran'ın nükleer programı üzerine yapılan müzakerelerin haziran ayında nihai anlaşmayla sona ermesi ve İran'a uygulanan yaptırımların kalkması durumunda, İran gazının Türkiye üzerinden TANAP projesine benzer şekilde Avrupa'ya taşınması ihtimalinin sorulması üzerine Bigdeli, bu transferin gerçekleşmesi için bir altyapı hazırlandığını ve buna yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Büyükelçi, İran gazının transferinin hangi yöntemle gerçekleşeceğinin ve Avrupa ülkeleri ile nasıl bir mutabakat sağlanacağının henüz belli olmadığını ifade etti.

Türkmenistan doğalgazının da İran üzerinden Türkiye'ye taşınması için müzakerelerin gerçekleştiğini kaydeden Bigdeli, ülkesinin Türkmen gazını Türkiye'ye transferi için bir geçiş yolu olması konusunda istekli olduklarını söyledi.

Bigdeli, boru hattının güzergahının henüz netleşmediğini vurgulayarak, böyle bir projenin üç ülke arasındaki bağların güçlenmesine yardımcı olacağını belirtti.

"İran halkı Türk mallarını seviyor"

İran'ın nükleer programı sebebiyle Batı'nın İran'a yaptırım uyguladığı dönemde, iki ülke arasında önemli ekonomik ilişkiler kaydedildiğini belirten Bigdeli, "Bu gelişmenin en önemli ayağını, iki ülkenin özel sektörlerinin birbirini daha yakından ve daha iyi tanıması oluşturdu" diye konuştu.

Bigdeli özellikle enerji sektörünün iki ülke arasındaki ticaret için önemini vurgulayarak, 2012 yılında 22 milyar dolarlık bir ticaret hacmi rekoru kırıldığını hatırlattı.

Hali hazırda 3 binden fazla İranlı şirketin Türkiye'de temsilciliği bulunduğunu kaydeden Bigdeli, Türk yatırımcıların da İran'da yaklaşık 1,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olduğunu belirtti.

Bigdeli, yaklaşık 160 Türk mağazasının İran'da faaliyet gösterdiğini kaydederek, İran halkının Türk mallarını sevdiğini söyledi.

İran'a yaptırımların kalkmasıyla iki ülke arasındaki para transferinin çok daha kolaylaşacağını belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri çok daha yukarılara taşımak gayretinde olacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İran Enerji Sektöründe, 30 Milyar Dolarlık Yatırım Fırsatı Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement