İran ile 5+1 Arasında Devam Eden Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Politika

İran ile 5+1 Arasında Devam Eden Nükleer Müzakereler

İran ile 5+1 Arasında Devam Eden Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham: “Anlaşma sağlanması konusunda kararlıyız ancak her koşul altında değil”

09.07.2014 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, ülkesi ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Tahran'ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerle ilgili, "Anlaşma sağlanması konusunda kararlıyız ancak her koşul altında değil" dedi.

Viyana'da yürütülen müzakerelerin altıncı turunun olumlu ancak yavaş ilerlediğini belirten Afham, "Umarız belirlenen tarihe kadar kalıcı, mantıklı ve adil bir anlaşma elde edilir. Önemli olan süre değil istenilen anlaşmanın sağlanabilmesi" diye konuştu.

Sözcü Afham, 3 Temmuz'da başlayan müzakerelerin altıncı turunda ilerleme kaydedildiğini ve iki taraf arasında görüş birliği olan konular hakkında anlaşmaların sağlandığını söyledi. Sıranın taraflar arasında anlaşmazlık bulunan konulara gelindiğini belirten Afham, bu nedenle müzakerelerde zorlu ve ciddi bir aşamaya gelindiğini ifade etti.

"Karşı tarafın İran'ın barışçıl nükleer programı konusunda gerçekçi bir tutum sergileyerek akıllıca bir karar almasını ve duyuracakları bu zor kararın bizzat onlar tarafından alınmış olmasını umuyoruz" diyen Afham, "Anlaşma sağlanması konusunda kararlıyız ancak her koşul altında değil. Bununla birlikte diyaloğu sürdürmeye hazır olduğumuzu da ilan ettik" diye konuştu.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında devam eden Tahran'ın nükleer programına çözüm bulunmasını hedefleyen müzakerelerde taraflar arasında başlıca anlaşmazlık maddelerini İran'ın santrifüj sayısı, uranyum zenginleştirme oranı, Arak ağır su reaktörü ve yaptırımların tamamen kaldırılması oluşturuyor.

Taraflar arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar nihai bir anlaşma sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tarihe kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda, müzakerelerin 6 ay daha uzatılabileceği ifade ediliyor. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran ile 5+1 Arasında Devam Eden Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement