İran ile nükleer müzakereler - - Son Dakika
Güncel

İran ile nükleer müzakereler -

İran ile nükleer müzakereler -

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran'ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Viyana'da yürütülen müzakerelerin beşinci turu sona erdi.

20.06.2014 20:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran'ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Viyana'da yürütülen müzakerelerin beşinci turu sona erdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in başkanlığında Coburg Otel'de başlayan müzakereler, öğleden sonra tamamlandı.

Ashton, bir açıklama yapmazken, Zarif, basın mensuplarının bulunduğu medya merkezine gelerek canlı yayına katıldı. Zarif, bir gazetecinin "Müzakerelerde ilerleme var mı?" sorusuna "İlerleme olacak" diye cevap verdi.

Nihai anlaşma metnin yazımına geçtiklerini ve anlaşma çerçevesinin ellerinde olduğunu belirten Zarif, taraflar arasında halen ciddi farklılıklar bulunduğunu aktardı. Zarif, İran'a yapılan baskıların bir işe yaramayacağını ve bunu diğer tarafın anlamasını umduğunu belirtti.

-"Bütün sorunlar çözülmeden hiçbir şey çözülmüş sayılmaz"-

Müzakerelerde iki sayfa bulunduğunu, anlaşılan ve anlaşılmayan her şeyin kağıda döküldüğünü dile getiren Zarif, "Müzakerelerde bütün sorunlar çözülmeden hiçbir şey çözülmüş sayılmaz. Kapsamlı bir çözüm bütün yaptırımların kaldırılmasını içermelidir. Yaptırımlar kaldırılmadığı müddetçe sorun çözülmez" dedi.

Taraflar arasında uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüj sayısına değinen Zarif, "Ne kadar santrifüjümüz olacağına biz kendimiz karar veririz" diye konuştu.

-Müzakerelerin altıncı turu, 2 Temmuz'da Viyana'da yapılacak-

Altıncı tur müzakerelerin 2 Temmuz'da Viyana'da gerçekleştirileceğini aktaran Zarif, karşı tarafın gerçekçi yaklaşım sergilemesi durumunda altıncı tur müzakerelerde bir anlaşmaya varılmasının mümkün olacağını söyledi.

Zaman kazanmaya ihtiyaçlarının olmadığını ifade eden Zarif, suni krizlerin süreci sonlandırabileceği ve bu yüzden herkesin dikkatli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Ashton'ın sözcüsü Micheal Mann ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan, müzakarelerde sorunların çözümü için karşılıklı olarak öneriler sunulduğunu ve taslak oluşturma sürecinin başladığını aktardı. Mann, ayrıca gelecek hafta Perşembe günü Brüksel'de siyasal direktör düzeyinde bir toplantı yapılacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin yapıcı ve çetin geçtiğini söyledi. Sadece bir anlaşma yapmak istemediklerini "iyi bir anlaşma" yapmak istediklerini aktaran Sherman, müzakerelerin 6 ay daha uzatılıp uzatılamayacağı sorusuna, "Uzatma gündemimizde yok. 20 Temmuz'a kadar bir anlaşma yapacağımızı umuyorum" yanıtını verdi.

Sırf yapmış olmak için müzakerede bulunmadıklarını belirten Sherman, "Ciddi bir müzakere yapmak istiyoruz" dedi. Sherman, İran'ın, nükleer programının barışçıl olduğuna herkesi inandırması gerektiğini ifade etti.

Sherman, ABD ile İran'ın Irak'ta iş birliği yapacağı iddialarına değinerek, kendisinin bunu medyadan öğrendiğini ve böyle bir şeyin olmadığını vurguladı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar nihai bir anlaşma sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tarihe kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda müzakereler 6 ay daha uzatılabilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile nükleer müzakereler - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement