İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakanı Zarif'le AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton eylül ayında bir araya gelecek.

18.08.2014 17:14  Güncelleme: 09:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mecid Revançi, "5+1 ülkeleri"yle yapılacak bir sonraki müzakerenin eylül ayında yapılacağını, aynı günlerde Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın bir araya geleceğini söyledi.

İran ISNA Haber Ajansı'na göre Revançi, Nükleer Politika Analizi Ulusal Konferansı çerçevesinde, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano ile İranlı yetkililerin görüşmesini değerlendirerek, şunları kaydetti:

"UAEA ile İran arasında yapılan anlaşmaya göre, bir sonraki aşamaya geçilecek, Amano'nun Tahran ziyareti de bu aşamalardan biri olarak gerçekleşti. Taraflar arasında imzalanan anlaşmaya göre, görüşmeler adım adım ilerleyecek. Şu an bu adımların ilkindeyiz, müzakerelerin bir kısmı Viyana'da bir kısmı da Tahran'da gerçekleşecek."

Revançi, 5+1 ülkeleriyle yapılacak nükleer müzakereler çerçevesinde iki tarafın uzman ekiplerinin yakında bir araya geleceğini ancak henüz kesin bir tarihin belirlenmediğini ifade etti.

Geçen yıl, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında gerçekleşen ve uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlamasını öngören görüşmeler, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz 2014'e kadar yapılması öngörülmüş ancak daha sonra defalarca bir araya gelen taraflar, bu anlaşmanın 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı.

İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki görüşmelerin eylülde yapılacak BM Genel Kurulu öncesinde ve sırasında devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement