İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakçi, İran ve 5+1 grubu arasındaki nükleer müzakerelerin önümüzdeki 22 Ekim'de Viyana’da devam edeceğini açıkladı.

19.10.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, İran ve "5+1" grubu nükleer müzakerelerini  görüşmek için önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günleri Viyana'da  bir araya geleceğini açıkladı.

Tahran Üniversitesi'nde gazetecilere konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, "Önümüzdeki iki hafta içinde büyük olasılıkla Muhammed Cevad Zarif, John Kerry ve Catherine Ashton'ın katılacağı İran, ABD ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliğiyle bir araya geleceğiz" dedi.

-Temel konularda anlaşma sağlandı

Irakçi, "Müzakerelerin büyük bir kısmını önemli ölçüde kat ettik, anlaşmaya varıp varmayacağımız ise henüz belirlenmedi "diye konuştu.

Hala birçok konularda sorunların olduğunu belirten Irakçi, "bazı ayrıntılarda ilerleme kaydedilmiş ancak temel konularda anlaşma sağlanamamıştır" ifadelerini kullandı.

-Taraflar sürenin uzatmasına istekli değil

Irakçi, "İhtilafların giderilememesi nedeniyle 24 Kasım'a kadar uzatılan müzakerelerin yeniden uzatılmasının söz konusu olmadığını, tarafların da uzatma eğiliminde olmadıklarını, belirlenen tarihe kadar anlaşmaya varılacağına kararlı olduklarını" söyledi.

Müzakerelerde şu ana kadar çok önemli ilerleme katedildiğine değinen Bakan Yardımcısı Irakçi, 24 Kasım 2014 tarihine kadar anlaşmaya varacaklarını umduğunu ve bu sürenin hızla geçebileceğini yada muhtemelen ek zaman gerektirebileceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta, Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde gerçekleşmişti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement