İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Politika

İran ile Nükleer Müzakereler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakanı Zarif, 5+1 grubunun sunduğu öneriyi görüşmek üzere Tahran'a döneceği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti.

22.11.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerde 5+1 grubunun sunduğu öneriyi görüşmek üzere Tahran'a döneceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti.

İran ile BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu arasında devam eden nükleer müzakerelerin onuncu turu için Viyana'da bulunan Zarif, Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yer alan açıklamasında, basında yer alan 5+1 ülkelerinin Tahran'a yeni bir öneri sunduğu ve kendisinin görüş alışverişinde bulunmak için Tahran'a döneceği yönündeki haberlere ilişkin, "Müzakerelerde birçok konu üzerinde görüştük ancak Tahran'a iletmemi gerektirecek önemli yeni bir öneri sunulmadı" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da "Son üç gün içerisinde Viyana'da yapılan yoğun müzakereler, İranlı müzakere heyetinin önerileri çerçevesinde gerçekleşmiştir. 5+1 ülkeleri tarafından İran'a herhangi bir yeni öneri sunulmamıştır" şeklinde açıklama yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve müzakere heyeti üyesi Abbas Arakcı ise "5+1 ülkelerinin ciddi bir siyasi irade göstermeleri durumunda nihai anlaşma sağlanabilmesi için mevcut önerilerin yeterli olduğunu" söylemişti.

Tahran ile BM Güvenlik Konseyi daimi beş üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerin onuncu ve son turu geçen hafta salı günü Viyana'da başlamıştı. Taraflar belirlenen son tarih 24 Kasım'a kadar nihai bir anlaşma sağlanması için müzakerelere devam ediyor.

Müzakerelerde taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularında görüş ayrılıkları bulunuyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasındaki ihtilafların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement