İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Baskı ve tehditlerle nükleer enerji hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz"

28.01.2015 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ile 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde baskı siyasetiyle anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını söyledi.

Fars Haber Ajansı'na konuşan Zarif, müzakerelerin "kritik" döneme ulaştığını belirterek, karşı tarafın gerekli siyasi irade göstermesi halinde müzakereler için belirlenen son tarihten 4 ay önce anlaşmaya varılabileceğini ifade etti.

Zarif, müzakerelerde detayların konuşulduğunu belirterek, "Detaylar görüşülüyor ve genel olarak da fikir birliğine sahibiz ancak görüşlerimiz yakın olsa da bazı konular üzerinde daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor" dedi.

Zarif, İran'ın barışçıl nükleer program geliştirme hakkı bulunduğuna vurgu yaparak, "Bu hakkımızdan baskı ve tehditler karşısında vazgeçmeyeceğiz. Karşı taraf İran'la müzakerelerde sonuca ulaşmak istiyorsa baskı siyasetinden elini çekmesi gerektiğini kabul etmeli. İranlılar baskı karşısında anlaşma yapmaz" diye konuştu.

"İran'da, hiç kimse müzakerelerin uzatılmasına hazır değil"

Müzakerelerin yeniden uzatılma ihtimalini düşünmediklerini aktaran Zarif, şunları kaydetti:

"Anlaşmaya varmak tamamen mümkün ve muhtemel ancak karşı taraf bazı çekincelere sahip. Müzakerelerin bir kez daha uzatılma ihtimalinin uzak olduğunu düşünüyorum. İran'da, müzakerelerin yeniden uzatılmasına kimse hazır değil."

İran'da tepki çeken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Cenevre'deki nükleer müzakereler sırasında birlikte yürüdüğü görüntülerin kendisine sorulması üzerine Zarif, eleştirilerin haksız olduğunu savundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ve İran arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Bu çerçevede 17 Aralık ve 18 Ocak'ta Cenevre'de yapılan görüşmelerden de yine bir sonuç çıkmamıştı. Nükleer görüşmeler, İran, İngiltere, Fransa ve Almanya, dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla yarın İstanbul'da devam edecek. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement