İran ile Nükleer Müzakerelerin Uzatılması - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakerelerin Uzatılması

İran ile Nükleer Müzakerelerin Uzatılması

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "Önümüzdeki birkaç ay nükleer anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmak için en son ve en iyi şans olabilir"

19.07.2014 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin 24 Kasım'a kadar uzatılması kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Önümüzdeki birkaç ay nükleer anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmak için en son ve en iyi şans olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkelerinin İran'la yürüttükleri nükleer müzakerelerde gelinen son aşama hakkında yazılı açıklama yaptı.

İran ile müzakerelerde 20 Temmuz'a kadar bir anlaşmaya varmak için çok çalıştıklarını ancak başarıya ulaşamadıklarını belirten Steinmeier, P5+1 ülkeleri arasında yaptıkları değerlendirmede müzakereleri bu aşamada sonlandırmanın yanlış olacağı sonucuna vardıklarını kaydetti.

Geçen aylarda ciddi müzakereler yürüttüklerini ve çok önemli ilerlemeler sağladıklarına dikkat çeken Steinmeier, "Ancak temel sorunlarda büyük görüş ayrılıkları devam ediyor. Yine de bizim izlenimimiz, iki tarafın da bir anlaşmaya ulaşmak için samimi olarak çaba gösterdiği ve görüş farklılıklarının zaman içinde aşılabileceği yönünde" ifadesini kullandı.

Steinmeier, gelecek haftalarda İran'dan somut adımlar beklediklerini vurgularken, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Müzakerelerin sonsuza kadar devam edemeyeceği açık. Ortak Eylem Planı'nın son tarihine kadar İran'ın nükleer programı üzerindeki tüm şüpheleri giderme iradesine sahip olduğunu göstermesi gerekmektedir. Önümüzdeki birkaç ay nükleer anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmak için en son ve en iyi şans olabilir."

İran ile P5+1 ülkeleri arasında cuma günü Viyana'da yapılan görüşmelerde müzakerelerin 24 Kasım'a kadar uzatılmasına karar verilmişti. Taraflar arasında geçen yıl Cenevre'de varılan geçici anlaşma, 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılmasını öngörüyordu. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakerelerin Uzatılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement