İran'ın Moskova'daki Elçilik Heyeti, Rus Türk İşadamları Birliği'nden Ticaret Desteği İstedi - Son Dakika
Güncel

İran'ın Moskova'daki Elçilik Heyeti, Rus Türk İşadamları Birliği'nden Ticaret Desteği İstedi

İran\'ın Moskova\'daki Elçilik Heyeti, Rus Türk İşadamları Birliği\'nden Ticaret Desteği İstedi

İran'ın Rusya Büyükelçiliği'nden bir heyet Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB)'ni ziyaret ederek Türk işadamlarından Rusya ile olan ticaretlerinde kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

24.07.2014 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın Rusya Büyükelçiliği'nden bir heyet Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB)'ni ziyaret ederek Türk işadamlarından Rusya ile olan ticaretlerinde kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

İran'ın Moskova Büyükelçiliği Birinci Sekreteri ve aynı zamanda ticari ilişkilerden sorumlu diplomatı Zabihollah Noderi önderliğinde ziyaret gerçekleştirildi. Noderi, ziyarette 2013 yılında Rusya ile olan dış ticaretimizin 1.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu rakam 2011 yılında 4 milyar dolar civarındaydı. Fark ettiğiniz gibi ciddi bir düşüş yaşadık. Bunun temel nedeni; ülkemize konan ambargodan ve ayrıca ticaretin önünü açacak olan bankalar arası ilişki ağının kurulamaması. Biz en çok Rusya'dan tahıl, savunma sanayi ve hurda demir alıyor, Rusya'ya tarım ürünleri başta olmak üzere bir de çimento veriyoruz. Ben aynı zamanda ülkemin Rusya ile olan ticaretinden sorumlu olduğum için Rusya'nın birçok bölgesine geziler düzenliyorum. Genelde gittiğimiz birçok yerde çok başarılı Türk iş adamları ile karşılaşıyoruz. Özellikle de Güney Rusya'da çok aktif olduğunuzu gördük. Dediğim gibi biz Rusya'dan en çok tahıl alıyoruz ve bu ticareti tam olarak çözebilmiş değiliz. Türk işadamları bu konuda bize yardımcı olursa çok seviniriz."

İranlı işadamlarının çoğunlukla Astrakhan şehrinde yapılandığını ve orada bir birlik kurduklarını da söyleyen Nodiri, RTİB'in tecrübesinden faydalanmak istediklerini de belirterek bu konuda da kendilerinden yardım beklediklerini söyledi. RTİB Başkanı Naki Karaaslan ise yakın bir zamanda birlik olarak 20.yıllarını geride bırakacaklarını özellikle inşaat, turizm ve tekstil sektörlerinde Türk işadamlarının Rusya'da kendilerinden söz ettirdiğini söyledi. RTİB olarak asıl görevlerinin Rusya ile Türkiye arasında ticaret başta olmak üzere köprü görevi görmek olduğunun altını çizen Karaaslan, şöyle dedi:

"Biz hem Türkiye'de hem de Rusya'da öncelikle her iki ülkeyi doğru anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda zaman zaman bilgilendirme toplantıları ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Ticaretimizin ve ilişkilerimizin sağlıklı bir zemine oturması işin işadamları olarak çaba sarf ediyoruz."

RTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve DTİK Avrasya Komitesi Üyesi Sebahattin Yavuz da Rus Türk İşadamları Birliği'nin Rusya'daki yapılanmasını anlatarak nasıl vücuda geldiklerini ve Rusya ile Türkiye arasında 30 milyar doları aşan dış ticaret rakamının gerçekleşmesinde üyelerinin katkılarını anlattı. 1990'lı yılların başında Türk işadamlarının inşaat sektörü ile Rusya'ya adım attıklarını belirten Yavuz, şöyle konuştu: "İş adamlarımızın Rusya ile ilk kontağı inşaat sektörü ile oldu. Sayıları iki elin parmağını aşmayan bu firmalar burada çok başarılı işler çıkarıp devamında daha fazla iş almaya başlayınca bölünerek çoğaldılar. Sonrasında tekstilcilerimiz ve turizm sektörümüz burayı keşfetti. Çünkü imkanlar artınca ilgi de attı. Bütün dünyanın ilgi odağında olan bir pazar iken buraya girmeye cesaret eden ilk işadamları Türk işadamları oldu. Çünkü o günün tablosunda yükselecek bir pazar olarak gözüken Rusya'ya girmek biraz sıkıntılı ve açıkçası cesaret istiyordu. İşadamlarımız bu ilk adımı atıp her geçen gün de tecrübelenince buradaki sayımız da arttı. Şimdi mutfağınızda yemek yapmak için bütün malzemeleriniz var ise size sadece bunları birleştirip lezzetli bir yemek yapmak düşer. Biz de RTİB olarak 20 yıl önce bu adımı attık. İlk başladığımız yıl ticaret hacmimiz 4-5 milyar dolar seviyelerindeyken bu gün 30 milyarı aşmış durumda. Bu rakamda bize üye olan iş adamlarının büyük bir katkısı var. Ayrıca işadamlarımızın Rusya'da direk yatırımları var ki bu da 12-13 milyar dolar seviyelerinde. En önemlisi de bulunduğumuz ülkede istihdam yaratıyoruz. Üye işadamlarımızın Rusya'da yarattığı iş imkanı 100 bin civarında." - Moskova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İran'ın Moskova'daki Elçilik Heyeti, Rus Türk İşadamları Birliği'nden Ticaret Desteği İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement