İran'ın Nükleer Müzakerelerde Çin'den Destek Talebi - Son Dakika
Güncel

İran'ın Nükleer Müzakerelerde Çin'den Destek Talebi

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri, İran'ın 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması için Çin'den "daha aktif" rol oynamasını talep etti.

17.11.2014 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, İran'ın 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde, Çin'den "daha aktif" rol oynamasını talep ettiği bildirildi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Cihangiri, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Başkanı Meng Jianzhu'yu kabulünde yaptığı konuşmada, "İranlı yetkililer, Çin'in nükleer pazarıyla uzun süre alışveriş yapmayı hedeflemektedir. Tahran'da Çinli şirketlerin ülkemizdeki petrol ve doğalgaz projelerine yatırımlarını beklemektedir" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in "İpek Yolu hattının tekrar hayata geçirilme düşüncesini" memnuniyetle karşıladığını dile getiren Cihangiri, "İran bu konuda Çin'le her türlü iş birliğine hazırdır" ifadesini kullandı.

Cihangiri, Çin'den 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerde "daha aktif" rol oynamasını talep etti.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Başkanı Jianzhu da uluslararası alanda "Her zaman İran'ın nükleer enerjiye sahip olma hakkını savunduklarını" dile getirdi.

Tahran ve Pekin'in uluslararası ve bölgesel konulara bakışlarının yakınlığına dikkati çeken Jianzhu, sözlerini "Çin yönetimi İran'la her alanda ilişkilerini geliştirmek istemektedir" şeklinde sürdürdü.

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptıkları da bildirildi.

Görüşmede, İran'ın nükleer müzakerelerdeki çabalarından övgüyle söz eden Wang, "Nükleer müzakereler iki tarafın da anlayış göstermesi gereken hassas bir noktaya ulaştı" ifadesini kullandı.

Zarif'in de görüşmede Çin'in müzakerelerdeki "yardımcı rolünden" dolayı memnuniyetlerini dile getirdiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca, taraflar arasında bu yıl 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak görüş ayrılıklarının giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı. Müzakerelerin 10. tur görüşmeleri, salı günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam edecek. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'ın Nükleer Müzakerelerde Çin'den Destek Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement