İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına - Son Dakika
Güncel

İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına

İran: Irak\'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına

İran Radyosu'nda, Iraklı Kürtlerin bağımsız bir devlete sahip olmasının ilk etapta Barzani ve Kürtlere zarar vereceği yorumu yapıldı.

25.01.2016 13:04  Güncelleme: 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Radyosu, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin Iraklı Kürtleri'nin bağımsız bir devlete sahip olmalarının hiçbir zaman bu kadar yakın olmadığına ilişkin sözlerini değerlendirirken bunun Irak ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin yararına olmayacağını dile getirildi.

BARZANİ: SYKES-PİCOT HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

İngiliz The Guardian Gazetesi'ne geçen hafta konuşan Barzani, 1916 yılında imzalanan ve Ortadoğu'daki sınırları belirleyen Sykes-Picot anlaşmasının hükmünü yitirdiğini, bölgede artık yeni bir uluslararası anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

"KÜRDİSTAN BAYRAĞI SARAYDA DALGALANDI"

Barzani, "Size bir örnek vereyim. Türkiye'de Kürdistan ve Kürt ifadelerini kullanmak yasakken, bir ay önce Türkiye'ye gittiğimde, Kürdistan bayrağı cumhurbaşkanlığı sarayında dalgalanıyordu. Yaşadığımız tüm deneyimlerimize ve zamana bakarak bunun diğer zamanlardan çok daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu ağır bir yük, ama kutsal bir sorumluluk" dedi.

OSMANLI'NIN TOPRAKLARI PAYLAŞILDI

İran devlet radyosu, Sykes-Picot'un 1'inci Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Ortadoğu'daki topraklarını paylaşmak amacıyla İngiltere ve Fransa arasında gizli olarak imzalandığını vurguladı.

"AMAÇ YENİ SYKES-PİCOT YARATMAK"

Radyo, Irak ve Suriye'de oluşturulan krizin, Sykes-Picot anlaşması amacına uygun yeni sınırların oluşturulması ve bölgenin çatışma ortamına sürüklenmesi için sultacıların yeni komplolarının bir parçası olduğunu savundu.

"KÜRT DEVLETİ KÜRTLERİN ZARARINA"

Yorumda birleşik Irak devleti düşmanlarının IŞİD'in ülkeye egemen mezhebi ve etnik ayrışımların bir sonucu olarak ortaya çıktığını iddia ettiği belirtilirken şu görüşler ileri sürüldü:

"Irak'ta etnik ve mezhebi tüm gruplar; Sünniler, Şialar, Kürtler, Ezidiler'in tümü IŞİD teröründen çok ağır darbeler almışlardır. Irak'ın etnik yapısı ise Irak düşmanları ve sultacılar için bir bahane olmuştur. Hatta bugün Mesut Barzani tarafından dillendirilmekte olan Irak'ın parçalanması ve ilk etapta bir Kürt devletinin oluşması bile yine ilk etapta Barzani ve Kürt kavminin kendi zararına tamam olacaktır.

"HALK DESTEĞİNİN KAYBETMİŞ DURUMDA"

Barzani bilerek veya bilmeyerek düşmanları ve sultacıların ayak yerlerine adım atmış bulunmaktadır. Bu fikir ulusal boyutta, bölgesel ve bölge dışı boyutta bir desteğe sahip değil. Barzani öyle bir ortamda Kürt kavmi adına bağımsız bir Kürt devletini savunmaktadır ki Irak Kürdistan bölgesinde bile artık sevimli bir yanı kalmamış ve halk desteğini kaybetmiş durumdadır.

"BARZANİ ALEYHİNDEKİ PROTESTOLAR GÖSTERGE"

Barzani'nin başkanlık süresinin devam etmesi aleyhinde yapılan eylem ve protestolar bunun açık bir göstergesidir. Irak milli egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğüne saygı göstermek, tek bir çatı ve bayrak altında tüm Irak halkının huzur, güven ve istikrarını, ortak dayanışmasını garanti etmektedir."

"TEK YÖNLÜ GİRİŞİMLER DAYANAK OLUŞTURMAZ"

Yorumun son bölümünde Barzani'nin IŞİD'e karşı savaşta ve teröristlerden kurtarılmış bölgelerin kontrolünü eline geçirmesi gibi tek yönlü girişiminin Kürt liderin 'arzularının tahakkuku' için bir dayanak oluşturmayacağı belirtilirken, "Tüm bu davranışlar Irak Kürdistanı'nı istikrar merkezi nitelendiren Barzani'nin iddiasının aksine Irak ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin yararına değildir" görüşü dile getirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İran: Irak'ta Kürt Devletinin Oluşması Barzani ve Kürt Kavminin Zararına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • ANKET: ANKET YAPALIM SIZLERE SORUYORUM ATATURKUMUZUN KURMUŞ OLDUGU CHP PARTISINDEN KILICTAROGLU GEMIŞTE TUNCELI YE YAPILAN BOMBALAMANIN OCUNUMU ALIYOR BENCE EVET KILICTAR OGLUDA TUNCELILI BU ARADA HADI BAKALIM 14 67 Yanıtla
  • Bilimadamı Bilal: Perslerin büyük büyük dedesi Büyük Kiros kadim çağlarda Med imparatorluğu zamanında sarayda Kürtlerin ataları olan Astiages'i kalleşçe bir pusuyla öldürmüş ve Med imparatorluğunun koltuğuna oturmuş, daha sonra Ahameniş krallığını Med imparatorluğuyla birleştirmiş ve hemen sonrasında Med imparatorluğunun ismini değiştirerek böylece tarihte ilk kez Pers imparatorluğunu sahneye çıkarmıştır! Yani bu persler kadim çağlardan beri sahtekar ve Kürtlerin düşmanıdırlar, UNUTMAYIN 33 38 Yanıtla
  • Ottoman: Eyyy çakal iran yine neyin pesindesin.isin gücün cakallik senin.yillarca israili vuracan vurmadin kuffarla işbirliği yaptın. Biz seni hep destekledik.bizi dün düşmanın olan adamlara satın. Bu gün onları dost edindin.bekle seninde kaynayan kazanın var tasacak yakında. Barzanlar türkiyenin ardina siginiyorlar sizden sebeb.daha biz düne kadar kuzeyde kurulacak kürt devleti savaş sebebi derdik.simdi sarayda kürt bayrağı var.anlayan varsa beri gelsin.devletimizin vardır bir bildigi. 18 45 Yanıtla
  • GARİP BİR KUL: fitnebaz iran 39 23 Yanıtla
  • amedliyem: Senin evin var kardeş! Neden kardeşinin! bir evi olmasın Türk kardeş?! 46 14 Yanıtla Umutt: Türkiyedeki vatansever kürtlerin evi zaten türkiye kardeşş 0 0
  • Keko: Barzani önce giyinmesini öğrensin, fabrika tulumunla lider olmaz koyun çobanı olur 10 32 Yanıtla
  • turk: turkiyede kuramazsiniz ama hangi cehennemde kurmsk isterseniz kurun 26 15 Yanıtla
  • adammmm: kürtlerin zaten bir devleti var türkler herzaman kürtleri misafir etmiştir vatanlarında yine eder.lakin dağdan gelip bağdakini kovmaya çalışırsalar.geldikleri dağa bile dönemezler.. 13 26 Yanıtla Dadas: Balmagzınlamsoluyon misafir etmişiz diye bu durumda senın yorumun baya sacma olmuş bunulkenın topragında kürdünde kanı var türkünde bu ulke tek parcadır oda turkiye cumhurşyetidir kürdüde bu varanın sahibi türküde hdpkk lılar haric tabi 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı
    09:18 Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı

    Edirne'deki bir öğrenci yurdunda çıkan yangının ardından merdiven boşluğunda mahsur kalan 2 yavru kedi, itfaiye erleri tarafından kurtarıldı. Yangın söndürüldükten sonra duyulan kedi sesleri üzerine harekete geçen ekipler, uzun uğraşlar sonucunda kedileri kurtardı. Kurtarılan yavru kediler ve anne kedi, Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı'na götürüldü.

  • Bilecik'te Tır Devrildi, Sürücü Hayatını Kaybetti
    09:18 Bilecik'te Tır Devrildi, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir tır devrildi ve sürücü hayatını kaybetti. Kazanın ardından olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

  • INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı
    09:16 INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı

    Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL tarafından mavi bültenle aranan bir Rusya vatandaşı dolandırıcı, İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde polis ekipleri tarafından yakalandı. Zanlının kimlik soruşturmasında dolandırıcılık suçundan arandığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi
    09:15 Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi

    Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi, 2 şüpheliyi yakaladı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, yurt dışından gümrük kaçağı olarak getirilip yedek parça olarak kullanılan araçlara yönelik çalışma yaptı. Polis, merkez Akdeniz İlçesinde bir oto tamirhanesine operasyon düzenleyerek, piyasa değeri 10 milyon TL olan 4 adet gümrük kaçağı aracı ele geçirdi. Operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    09:15 Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Mersin'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheliden 2'si tutuklandı. Operasyonda, 760 gram kubar esrar, 150 gram eroin, 57 adet uyuşturucu hap, 1 hassas terazi, 3 cep telefonu, 1 bıçak ve 1 tabanca ele geçirildi. Ayrıca, 18 bin 350 lira paraya da el konuldu.

  • Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası
    09:15 Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası

    Beylikdüzü'nde polis, motosikletli şüphelilerin belindeki silahı fark ederek dur ihtarında bulundu. Şüpheliler ihtara uymayınca polis tarafından kovalamaca yaşandı. Kovalama anları kask kamerasına yansırken, şüphelilerin üzerinde yasaklı ilaçlar ve havalı tabanca bulundu. Gözaltına alınan şüphelilere ceza kesildi.

  • Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı
    09:15 Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı

    Kahramanmaraş Mimarlar Odası hizmet binası, 6 Şubat depremlerinde etrafındaki onlarca binanın yıkılmasına rağmen hala ayakta duruyor. Mimarlar Odası yönetimi, binanın rezerv alan içinde kaldığını ve kentsel hafıza alanı çerçevesinde yıkılmaması gerektiğini savunuyor.

  • Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil
    09:10 Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil

    Otomotiv sektöründe gündemden düşmeyen Maserati, tamamen elektrikli olan GranCabrio Folgore modeliyle dikkat çekiyor. İtalya'da tanıtılan araç, sportif ve modern çizgileriyle öne çıkıyor. Maserati'nin elektrikli modelleri arasında zirveyi temsil eden GranCabrio Folgore, global pazarda ilgi gördüğü takdirde değişik versiyonlarıyla da karşımıza çıkabilir. Araç, 220 bin dolar civarında bir fiyatla satışa sunulacak.

  • OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    09:10 OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    OnePlus, yeni amiral gemisi tablet olan OnePlus Pad 2'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre cihaz, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, parlak AMOLED ekran, büyük batarya ve daha fazla depolama alanı gibi üst seviye özelliklerle gelecek. OnePlus Pad 2'nin tanıtım tarihi ise 2024'ün ikinci yarısında olması bekleniyor.

  • Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı
    09:09 Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı

    Oppo, orta segment kataloğuna yeni bir model eklemeye hazırlanıyor. Oppo A60 adlı bu model, Qualcomm Snapdragon 680 işlemci ve 8 GB RAM ile güçlendirilecek. Ayrıca telefon, 1604 x 720 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran ve 5.000 mAh kapasiteli bir batarya ile gelecek.

  • Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor
    09:09 Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor

    Telegram Kurucusu Pavel Durov'a göre, uygulama önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olacak. WhatsApp'ın güvenlik sorunlarına dikkat çeken Durov, Telegram'ın popülerlik kazandığını belirtti. Şirket ayrıca platformdan daha fazla para kazanmayı umuyor ve yeni özellikler eklemeyi planlıyor.


Advertisement