İran, IŞİD'in Hakimiyetindeki Tikrit'e Girdi - Son Dakika
Dünya

İran, IŞİD'in Hakimiyetindeki Tikrit'e Girdi

İranlı General Kasım Süleymani komutasındaki Şii milisler ve Irak ordusu, Tikrit operasyonunda kent merkezinin bazı sokaklarını ele geçirdi.

12.03.2015 10:18  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Musul operasyonu öncesi İranlı General Kasım Süleymani komutasındaki 30 bin kişilik Şii milis gücüyle Tikrit'e harekat başlatan Irak ordusunun dün kent merkezinin bazı sokaklarını ele geçirdiği kaydedildi.

Iraklı yetkililer, Şii milislerce desteklenen güvenlik güçlerinin Tikrit'in doğusundaki stratejik El Alem'e girdiğini ve kasabayı tamamen kontrol altına aldığını duyurdu.

Operasyona İranlı General Kasım Süleymani de destek veriyor. Twitter'da önceki gün Süleymani'nin Tikrit'te cephede teftiş yaparken çekilen fotoğrafları yayınlandı.

AMERİKAN ZIRHLI ARAÇLARI VE ASKERİ DE ORADA

Fotoğrafta, İranlı komutanın hemen arkasında Amerikan yapımı zırhlı araçların ve yanında Irak ordusundan yetkililer yer alıyor. Ayrıca ABD askerlerinin Kasım Süleymani'nin arkasında yer aldığı iddia ediliyor.

IŞİD DİRENİYOR

Operasyon çerçevesinde kentte yoğun çatışmalar sürerken IŞİD militanları da Dicle Nehri üzerindeki tek köprüyü yıktı. Şii milisler ve ordu birlikleri kentin kuzeyini merkeze bağlayan anayol olan Kadisiye Caddesi üzerinde konuşlanarak IŞİD'in direnişini kırmaya çalışıyor. Yerel kaynaklara göre IŞİD, General Süleymani komutasındaki Irak ordusunun ilerleyişini engellemek için kente giren anayollara patlayıcılar yerleştirdi.

Irak ordusu, Tikrit'in son savunma hattı olan Alem kasabasını salı günü ele geçirmişti. Ardından ordu birlikleri IŞİD'in karargâh olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirmişti.

IŞİD BAYRAKLARINI İNDİRDİLER, IRAK BAYRAKLARI ASTILAR

Uzun süredir IŞİD tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem'deki bir sağlık ocağı da yeniden hizmete açıldı. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı. Alem kasabasında bulunan Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Visam İbrahim, IŞİD'in kurduğu tuzaklar ve keskin nişancıların Irak ordusunun kasabanın tamamına hâkim olmasını engellediğini söyledi.

ABD'DEN HAVA DESTEĞİ

Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da havadan destek verdi.

OPERASYONUN BAŞINDA İRANLI KOMUTAN VAR

Kuzey Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Mustafa Çavreş, Irak'ın Selahaddin eyaletinin merkezi Tikrit'i IŞİD'den kurtarma operasyonunun İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından yürütüldüğünü doğruladı.

Çavreş, "Eğer Tikrit ve Enbar'da başarı sağlanırsa, Musul'a yönelik operasyona Süleymani'nin emrindeki milisler ile Irak ordusu dışında başka bir güç olmayacak" dedi.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin belgelerine göre Kasım Süleymani, İran'ın Irak'taki her türlü politikasını formüle eden ve hayata geçiren kişiydi. Kasım Süleymani arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan doğruya İran devlet örgütlenmesinin en tepesinde bulunan dini lider Hamaney'e bağlıydı.

"HEM HER YERDEDİR HEM HİÇBİR YERDE"

Süleymanı için 'ortadoğuyu parmağında çeviren adam' tanımlaması yapılıyor. ABD'li yetkililerd ve onu tanıyanların yorumları da hayli ilginç. The Guardian'a konuşan kıdemli bir Amerikalı yetkili, Süleymani'yi tanımlarken "Acımasızlığı ve etkisi herkesi dehşete düşürür. O hem her yerdedir hem hiçbir yerde değildir" ifadelerini kullanıyor.

2004'ten 2009'a kadar Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Muvaffak Ruba, "O koşulsuz bir biçimde Irak'taki en güçlü adam. Ondan habersiz Irak'ta hiçbir şey olmaz" diye konuşuyor.

IŞİD'DEN KARŞI ATAK

IŞİD mensupları, Irak'ın Enbar vilayetinin idari başkenti Ramadi'ye saldırarak havan topu mermileriyle karargahları hedef aldı. Enbar İl Meclisi Başkan Yardımcısı Falih İsavi, örgütün dört koldan Ramadi kentine saldırı düzenlediğini ve kente 17 bombalı araç sokmaya çalıştığını belirtti.

BİRÇOK AİLE MAHSUR KALDI

BM, Irak ordusunun Tikrit'i geri almak için başlattığı operasyon ile ilgili yaptığı açıklamada, Tikrit'ten 28 bin kişinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurdu. Samarra'da bir çok ailenin de kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi. BM Irak temsilcisi Nikolay Miladinov ise, ordu ve milislere Tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çağrıda bulundu. Sünni çoğunluğun bulunduğu Tikrit'te halk Şiilerin katliam yapmasından korktuğu için kaçıyor.

SADDAM'IN MEMLEKETİ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan ve Baas'ın ruhani başkenti olarak gösterilen Tikrit'i IŞİD'den geri almak için başlatılan operasyonun diğer kentleri örgütten kurtarmak için bir 'anahtar' olacağını söylemişti. Operasyon emrini Irak Başbakanı Haydar İbadi Mart başında Samarra'da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti. IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Musul'u elinde tutuyor.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, IŞİD'in İran'ın yardımıyla temizlendiğini söyledi. Caferi, bunun İran İslam Devrimi adına büyük bir başarı olduğunu kaydetti. Caferi, "Bugün Irak ve Suriye halkı İslami devrimimizin etkileyici rolünden dolayı İran halkına müteşekkirdir " diye konuştu. (Kaynak: Yeni Şafak)

İran, IŞİD\'in Hakimiyetindeki Tikrit\'e Girdi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya İran, IŞİD'in Hakimiyetindeki Tikrit'e Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (35)

  • Ahmet: Allah c. c laneti şiilerin üzerine olsun. Bunlar mikrop gibi 29 24 Yanıtla
  • Felix: Biz bir türbeyi koruyamadık.adamlar işidin inine girdi.bizim denyolarda iran akıllı ol deyip kafa tutuyor.kabul edin iran bizden üstün acı ama gerçek 19 32 Yanıtla
  • cet: hani lan abd ile iran mikrobu dusmandi tum kafirler birlesiyor. sonrada isida kafir diyo la bu millet tam mal 37 2 Yanıtla
  • SELİMİYE1: İŞİD, PKK-PYD TETİKÇİSİ VE HAMİSİ BARZANİ GİBİ ARAP VE TÜRKMEN DÜŞMANLARI İLE MÜCADELE EDECEĞİNE, ARAPLARA VE TÜRKMENLERE SALDIRIYOR. . . İŞİD, EĞER MÜSLÜMANIM DİYOR İSE, MARKSİST PYD PKK GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELE ETMELİ. . BARZANİ GİBİ, ORTADOĞUYU YÜZ YILDIR KANA BULAYAN KAPİTALİZMİN MAŞALARİ İLE MÜCEDELE ETMELİ İŞİD. . O YÜZDEN, İŞİDİN YAPAMADIĞINI İRAN YAPMALI. . İRAN, ORADA Şİİ OLDUĞU İÇİN İŞİDİN SALDIRDIĞI TÜRKMENLERE DE SAHİP ÇIKMALI. . İRAN, İŞİD İLE MÜCADELE ETTİĞİ KADAR, İSLAM DÜŞMANI PYD VE PKK İLE BUNLARIN HAMİSİ BARZANİ İLE MÜCADELE ETMELİ. . 12 17 Yanıtla
  • ALLAH SÜNNİLERİ KORUR: İŞİD SÜNNİLERİ KORUMAK ZORUNDA SONUNA KADAR ALLAHIN VE PEYGAMBERİNİN YOLUNDAN VAZGEÇMEZ 8 18 Yanıtla
  • yezid: Ulan şerefsiz şia kefereleri sizin o imam diye taptiğiniz 12 eşeğinizinde sizinde Allah belanizi versin 4 22 Yanıtla
  • yezid: Amerikanin köpekleri kefere şia lar 7 18 Yanıtla
  • anti şia: Heygidi merhum şehit saddam hüseyin şia kefereleri nin ihaneti olmasaydı kafir iran şia domuzları o toprakları asla ve asla kirletemezdiler islamin fitnesi şia irani yok etmek için yavuz sultan süleyman ve saddam hüseyin gibi mucahidler lazım 10 15 Yanıtla
  • SERKAN: AMERİKA VE İSRAİL DESTEK VERİYOR UNUTMAYIN AMERİKA İSRAİL NEDERSE O OLUR BU DÜNYADA 23 2 Yanıtla
  • zaman yolcusu: iran bunlara iyi vuruyor türkiyedeki yandaşlarının böylesine kudurduklarını düşünürsek demek hakkını vermiş iran 11 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement