İran Tahkimin Gereğini Yerine Getirecek - Son Dakika
Ekonomi

İran Tahkimin Gereğini Yerine Getirecek

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur: "Tahkimin gereğini daha fazla gaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz."dedi.

13.02.2016 13:01  Güncelleme: 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, Ankara ile Tahran arasında doğalgaz fiyatları nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın ardından verilen tahkim kararını kabul ettiklerini belirterek, "Tahkimin gereğini daha fazla gaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz. Sorun yakında çözülecek" dedi.

Bölgesel ve ikili konularda siyasi istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rahimpur, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İRAN TAHKİMİN KARARINI KABUL ETTİ

Rahimpur, doğalgaz konusunda daha önce Türkiye ile farklı düşüncelere sahip olduklarını kaydederek, "Bu konuyla ilgili iki taraf bir türlü anlaşamadı. Konu tahkime intikal etti. Dolayısıyla tahkimden Türkiye lehine çıkan kararı kabul ediyoruz. Ancak, tahkim bizlere 'ben bu kararı verdim, kendiniz bir araya gelin ve anlaşın' dedi. Şimdi bu süreç işliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"PETROL BAKANI GELECEK, SORUN YAKINDA ÇÖZÜLECEK"

Rahimpur, iki ülkenin uzmanlarının bir araya gelerek tahkimin sonuçlarını müzakere ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Büyük bir ihtimalle İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de Türkiye'ye gelecek. Dolayısıyla bu sorun yakında çözülecek. Edindiğim bilgiye göre, şu anda uzmanlar konuşuyor zaten. Halen İran'dan doğalgaz ihraç ettiğimiz borunun da vanası kapalı değil. Biz doğalgaz satıyoruz ve parasını alıyoruz. Tahkimin kararını kabul ediyoruz, bunun gereğini daha fazla doğalgaz vererek veya nakit olarak yerine getirmemiz lazım. İçiniz rahat olsun, paranız bizde kalmaz."

YAPTIRIMLARIN KALKMASI SONRASI İRAN

Yaptırımların kaldırılmasının ardından İran'ın enerjide izleyeceği yol haritasını da değerlendiren Rahimpur, "Yeni süreçte İran'ın hem doğalgaz hem de petrol ihracatı artar, herhangi bir öncelik söz konusu değil. Arz-talep meselesi pazar ne istiyorsa ona göre cevap vereceğiz" dedi.

TÜRKİYE İRAN'DA BİN TANE OTEL YAPABİLİR

Yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için çok fazla projelerinin olduğunu anlatan Rahimpur, "Ulaştırma, demiryolları, petrol rafineleri, otel ve fabrika yapımı, güneş, rüzgar enerjileri gibi konularda projelerimiz var. Öncelikle yarım kalan 2 bin projeyi tamamlamamız gerekiyor, İran pazarı herkes için cazibeli. Söz gelimi, Türkiye İran'da bin tane otel yapma işine girebilir. Projeyi kendilerine veririz" ifadelerini kullandı.

İran Tahkimin Gereğini Yerine Getirecek

Son Dakika Ekonomi İran Tahkimin Gereğini Yerine Getirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Ali: HAÇLI ordusu MÜSLÜMANLAR Yenmenin Yolu Onları İSLAM dan Uzaklaştırmakta bulmuş 6 5 Yanıtla
  • Adalet: Dingonun Ahirinda Otel mi olur.... 8 2 Yanıtla
  • a: Vatandaşa yansıyacakmı ? 8 1 Yanıtla
  • Muslumanlar İnandik : bizim evin faturasi bu ay yine cok yuksek geldi..... 6 1 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement