İran ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasındaki Adalar Sorunu - Son Dakika
Güncel

İran ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasındaki Adalar Sorunu

İran Dışişleri Bakanlığı, Körfez İşbirliği Konseyi'nin Basra Körfezi'ndeki 3 ada konusunda Tahran yönetimini kınamasına tepki gösterdi.

01.09.2014 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt'ten oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) dışişleri bakanları toplantısı sonuç bildirisinde, Basra Körfezi'ndeki 3 adaya ilişkin ifadelere karşı çıktı.

Afham, Basra Körfezi'nde yer alan ve İran'ın kendisine ait olduğunu öne sürdüğü Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları için BAE'nin hak iddia etmesine tepki gösterdi.

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde cumartesi günü düzenlenen KİK 132. Dışişleri Bakanları Toplantısı sonuç bildirisinde, "İran'ın, BAE'nin 3 adasını elinde tutmaya devam etmesi kınanmış", İran'a, ada krizinin çözülmesi için BAE'nin sarf ettiği çabalara doğrudan müzakereler ya da Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak cevap verme çağrısı yapılmıştı.

Fars Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Afham, "Bu açıklama, İran'ın iç işlerine karışmanın açık bir örneğidir. İran, açıklamanın içeriğini kınamakta ve reddetmektedir. Bu tarz yaklaşımlar kamuoyunun görüşlerini saptırmak ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini geciktirmekten başka bir etkiye neden olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

BAE'nin İngiltere'den bağımsız olduğu 1971 yılında Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarını fiilen işgal eden ve adalar üzerindeki hakimiyetinin tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, adaların geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini, dolayısıyla "1971'de henüz kurulmamış olan BAE'nin, egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.

BAE ve İran arasında hala çözüme kavuşturulamamış bir konu olan, Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle önemi artan adalar hakkında daha önce Tahran yönetimi, "bazı yanlış anlamaların giderilmesi" gerekçesiyle bu ülkeye müzakere çağrısı yapmıştı.

BAE, adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor. Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, 1971 yılından bu yana İran'ın hakimiyetinde bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasındaki Adalar Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement