İran ve Suudi Arabistan Arasındaki Hac Meselesi - Son Dakika
Güncel

İran ve Suudi Arabistan Arasındaki Hac Meselesi

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK), İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in İranlıların hac ibadetine ilişkin "Suudi Arabistan'a gerçek dışı suçlamalarını, tahrik edici ve hacı siyasileştirme" olarak nitelendirerek kınadığı bildirildi.

07.09.2016 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK), İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in İranlıların hac ibadetine ilişkin " Suudi Arabistan'a gerçek dışı suçlamalarını, tahrik edici ve hacı siyasileştirme" olarak nitelendirerek kınadığı bildirildi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani'nin imzasıyla yayımlanan açıklamada, KİK üyesi ülkelerin, İran'ın dini lideri Hamaney'in hac konusundaki açıklamalarını, "Hedefleri açık bir kışkırtma ve şu mübarek günlerde kutsal topraklarda Müslümanları bir araya getiren İslam'ın büyük şiarlarından olan söz konusu ibadeti siyasileştirmeye yönelik umudu yitirme çabası" olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın yönetimi ve halk ibadetlerini yapmak üzere kutsal topraklara gelen Müslümanların güvenliği için sarf ettiği büyük ve titiz çalışmalarının tüm İslam alemi tarafından fark edildiğine dikkati çekilen açıklamada, Hamaney'in Suudi Arabistan'a yönelik açıklamasının, herhangi bir Müslüman'ın ağzına yakışmayan kötü sözleri içermesinin garipsendiği vurgulandı.

İranlı üst düzey yetkililerin Suudi Arabistan ve KİK ülkeleri aleyhinde sonu gelmeyen açıklamaları ile zalimce yapılan basın kampanyalarının KİK ülkelerince reddedildiği belirtilen açıklamada, "Kardeşlik ve sevgiye davet eden dinimiz İslam'ın ilke ve değerlerinden uzak suçlama ve iddiaları içeren bu kampanyalar, iyi komşuluk politikalarıyla çeliştiği gibi İslam ülkeleri arasında yapıcı ilişkilerin inşasına da yardımcı olmuyor." denildi.

İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu, hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularda anlaşma sağlanamadığı için İranlı vatandaşların bu yıl hacca gitmeyeceklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney de Riyad'ı, İran vatandaşlarının bu yılki hac ibadetine engel olmakla suçlamıştı. Suudi Arabistan'ı sert bir dille eleştiren Hamaney, Riyad'ı Bahreyn'e zulmetmenin yanı sıra Suriye ve Yemen'de savaş çıkarmakla suçlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ve Suudi Arabistan Arasındaki Hac Meselesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement