İrlanda Seçime Gidiyor - Son Dakika
Güncel

İrlanda Seçime Gidiyor

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, ülkede 26 Şubat'ta genel seçime gidileceğini açıkladı.

03.02.2016 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, ülkede 26 Şubat'ta genel seçime gidileceğini açıkladı.

Seçim tarihini sosyal medya hesabından yayımladığı mesajla duyuran Kenny, "5 yıl önce İrlanda çöküşün eşiğindeydi ama bugün kamu maliyesi yeniden rayına girdi. Ekonomimiz AB'deki bütün ülkelerden daha hızlı büyüyor. Bu seçim, ekonomideki iyileşmeyi kimin sürdüreceği ile ilgili" dedi.

Avrupa Birliği üyesi de olan ülkede yapılan anketlerde Kenny'nin Fine Gael Partisi önde görünüyor ancak tek başına hükümet kurmaya yetecek çoğunluğa erişmesi öngörülmüyor.

Fine Gael ve İşçi Partisi koalisyonuyla yönetilen İrlanda'da, seçim sonrasında iki partinin alacağı oyların da hükümet kurmaya yetmeyeceği tahmin ediliyor.

Seçenekler arasında azınlık hükümet kurulması veya bağımsız milletvekillerinin de yer alacağı geniş tabanlı bir koalisyon bulunuyor. Ancak bazı siyasi gözlemciler uygulanabilir bir hükümet formülü yaratmayacak bu seçimi müteakip yeni bir seçime gidileceği görüşünde.

Avrupa'da 2008'de yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen İrlanda'da uygulanan kemer sıkma politikaları, ülke siyasetinin başlıca gündem maddesini oluşturuyor.

Hükümetlerin 1932'den bu yana merkez sağ partiler Fine Gael ile Fianna Fail arasında değiştiği ülkede kemer sıkma politikalarına duyulan tepki sol partiler ile bağımsız adayları ön plana çıkardı.

Merkez sağ partiler arasında 1920'lerdeki İrlanda iç savaşından beri devam eden düşmanlık nedeniyle bir koalisyon ihtimali çok zayıf görülüyor.

Ülkedeki son anketlere göre hükümetin büyük ortağı Fine Gael'in oy oranı yüzde 30, Fianna Fail ile ayrılıkçı İrlanda Kurtuluş Ordusu'nun siyasi kanadı Sinn Fein'in oy oranları yüzde 20'lerde, hükümetin küçük ortağı merkez sol İşçi Partisi'nin oy oranı ise yüzde 10'un altında görünüyor.

Kenny'nin seçim kararını sunmasının ardından İrlanda parlamentosunun alt kanadı Dail, Cumhurbaşkanı Michael Higgins'in onayıyla feshedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İrlanda Seçime Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement