İş Dünyası, Bedelli Askerliğe Sıcak Bakıyor - Son Dakika
Yerel

İş Dünyası, Bedelli Askerliğe Sıcak Bakıyor

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: "Yaşı ilerlemiş, askere gitme fırsatı olmamış, okumakta olan insanlara böyle bir fırsat verilmesi ve karşılığında bedel alınmasına, devletin bütçesine katkı sağlaması açısından prensip olarak sıcak bakıyorum" KOTO Başkanı Özdağ: "İnsanlar üniversiteyi bitiriyor, 22 yaşına geliyor.

07.12.2014 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN GİRGİN - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasıyla gündeme gelen bedelli askerliğe iş dünyasından olumlu tepkiler geliyor.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedelli askerliğe sıcak baktığını söyledi.

Askerliğin zorunluluktan çıkarılması, profesyonelleşmesi gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, paralı askerliğe geçilmesinin şart olduğunu savundu.

Bedelli askerlikten toplanacak paranın ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade eden Zeytinoğlu, bu paranın iyi değerlendirilmesi konusunda gereken hassasiyetin gösterileceğine inandığını dile getirdi.

Türk insanı olarak "askerlik yapacağız" diye yetiştirildiklerini belirten Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Yaşı ilerlemiş, askere gitme fırsatı olmamış, okumakta olan insanlara böyle bir fırsat verilmesine ve karşılığında bedel alınmasına, devletin bütçesine katkı sağlaması açısından prensip olarak sıcak bakıyorum. Zaten belirli dönemlerde Genelkurmay, asker sayısının fazlalığından ve planlamasında sıkıntı yaşıyor. Türkiye, bildiğim kadarıyla ABD'den sonra NATO'da en fazla askeri olan ülke ama bu, Türkiye'nin ikinci güç olduğu anlamına gelmiyor. Kalabalık ordumuz var. Devlete maliyeti de belli. Profesyonel orduya geçişin orta ve uzun vadede yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

Bedelliden yararlanmak isteyen çok sayıda sanayici olduğunu düşünmediğini aktaran Zeytinoğlu, bu konuda sorunlu insanlar bulunduğunu, bedeli karşılığında bu işi böyle halletmelerini olumlu bulduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, yurt dışında çalışanların askerlik için Türkiye'ye geldiklerinde işlerini kaybettiklerini ancak Türkiye'de böyle bir durum yaşanmadığına dikkati çekerek,  "Biz sanayicilere askerlik sorunu şöyle yansıyor. Mesela makine mühendisini istihdam edeceğiz ama askerliğini yapmamış oluyor. Askerlik, bu kişinin iş hayatına girmesinde gecikmeye neden oluyor. Bu nedenle de sıcak bakıyoruz bedelli askerliğe. Askerliğini yapmamış arkadaşlarımızın bir an önce sanayiye ve iş gücüne katılmaları açısından da bedelliyi uygun buluyorum" şeklinde konuştu.

1985'de iki ay bedelli askerlik yaptığını ifade eden Zeytinoğlu, artık Türkiye'nin bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha güçlü orduya kavuşması için profesyonel askerliğe geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-"Askerlik, kariyer için engel"

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ da insanların kariyer ve iş hayatının bölünmemesi gerektiğine işaret ederek, bedelli askerliğin bu nedenle yerinde bir uygulama olduğunu belirtti.

Profesyonel askerliğe geçilmesi ve kısa dönem askerlik modelinin değiştirilmesi taraftarı olduğu görüşünü aktaran Özdağ, "İş dünyasının içinde olan, işini, gücünü ve ticaretini yapan insanların belirli zaman diliminde askerlik yaparak, hem iş hem de zaman kaybı yaşamalarını çok istemiyoruz" ifadesini kullandı.

Özdağ, insanların devamlı beklenti içinde kalmamaları için bedelli askerlik uygulamasının belirli kurala ve standarda bağlanmasının şart olduğuna dikkati çekerek, TSK'nın çağdaş ülkelerde olduğu gibi orta ve uzun vadede profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini savundu.

"Zaten Türkiye profesyonel askerliğe doğru gidiyor" diyen Özdağ, "Dünyada bunun örnekleri var. Kısa da olsa askerlikle ilgili temel eğitim veriliyor. Modeller incelenmeli, bence sıfırdan yeni bir şey olmasına gerek yok. İyi uygulanan örneklerine bakılıp, iş dünyasını da olumsuz etkilemeyecek modeller uygulanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Profesyonel askerliğe geçilirken temel askerlik eğitimi verilmesi gerektiğini vurgulayan Özdağ, "İnsanların kariyer, iş hayatı bölünmemeli. Asker olmak istiyorsa olsun ama iş dünyasına girmek istiyorsa sadece temel askerlik eğitimi verilmeli" dedi.

"18 ay askerlik yaptım, şimdikiler çok şanslı"

Bedelli askerlik sayesinde, hem TSK'nın tasarruf  edeceğini hem de elde edilecek parayla ülke ekonomisine katkı sağlanacağını aktaran Özdağ, şu görüşü paylaştı:

"Sanayinin ve ticaretin yoğun olduğu Kocaeli'den bedelli askerliğe müracaatların yoğun olacağını sanıyorum. Girişimci arkadaşlarımızdan epey talep olacak. İnsanlar üniversiteyi bitiriyor, 22 yaşına geliyor. 'Yüksek lisans, master' derken 26-27 yaşına gelmiş oluyor. Ondan sonra stajla tecrübe kazanması lazım. Bu yaştan sonra askerlik insanların kariyer ve iş hayatını olumsuz yönde etkiliyor."

Özdağ, kendisinin 18 ay askerlik yaptığını, şimdikilerin çok şanslı olduğunu sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İş Dünyası, Bedelli Askerliğe Sıcak Bakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement