İş Dünyasına Çek Dopingi - Son Dakika
Güncel

İş Dünyasına Çek Dopingi

İş Dünyasına Çek Dopingi

Yeni çek yasasındaki değişiklikler MÜSİAD İzmir üyelerine anlatıldı.

24.08.2016 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ticari Yaşamda Karşılaşılan Kıymetli Evrak Problemleri ve Yeni Çek Kanunu" sunumu Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak tarafından yapıldı.

MÜSİAD İzmir'in Balçova Termal Otel'de gerçekleştirilen Ağustos ayı Dost Meclisi toplantısının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü: " 15 Temmuz'da başarılı olamayan darbe girişimi sonrası Türkiye'de dış güçler bağlantılı olduğu bilenen terör örgütlerinin, kaos ortamı yaratma, güven ve ekonomik istikrarı sarsma gayreti tüm hızıyla devam etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Elazığ'da, Gaziantep'te gerçekleştirilen alçak terör saldırılarını şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Hep söylediğimiz gibi terörün dini, dili, ırkı, milleti yok. Bu tür hain saldırılar, hainlerin son çırpınışlarıdır ve son şanslarını kullanıyorlar. İnanıyoruz ki, ülkemiz en kısa sürede düzlüğe çıkacaktır. Bu alçaklıkların hepsini halkımızın metanetiyle geçeceğimize inanıyoruz. Çok üzücü. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Ülkemiz bunca terör belasıyla uğraşırken bizler işadamları olarak çok büyük sorumluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz. Durmak yok, diyoruz. Gelişerek, sadece üreten değil aynı zamanda ileri teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan bir ülke haline gelene dek daha çok çalışacağız." dedi.

İşadamlarının ticari yaşamlarında başlarına sıkça gelen çek ve kıymetli evrak ile ilgili sorunlarının dile getirildiği toplantıda yeniden düzenlenen Çek Kanunu'nun iş dünyasına getirdiği faydalar konusunda bilgi veren LİDER Hukuk Ofisi ortaklarından Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak, yapılan değişikliklerle ticaretin daha sağlıklı yürüyeceğini ve alınan tedbirlerle karşılıksız çekten doğan sorunların yüzde 80'inin çözüme kavuşacağına inandıklarını belirtti.

Yeni çek yasasıyla birlikte karşılıksız çeklerde hapis cezasının tekrar yürürlüğe girdiğini hatırlatan Avukat Hakan Pirbudak: "Yeni yasada üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak 'karşılıksızdır' işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak bin beşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur, denilmektedir. Kanaatimizce hapis cezasının tekrar yürürlüğe girmesiyle çeklerdeki tahsilat oranı önemli oranda artacaktır. İcra Mahkemeleri'ne yapılacak ve şikayet süresi de 3 ay olacak. Böylelikle işadamlarımız zaman da kazanacaktır." diye konuştu.

Ticaret Kanunun 780. Maddesinde yapılan değişiklikle çekin taşıması gereken şekli unsurlar arasına banka tarafından verilen seri numarası ve kare kodu eklendiğini söyleyen Avukat Zafer Binici ise: "Böylece Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. nezdinde isteğe bağlı bir uygulama olarak başlayan kare kodlu çek kullanımı zorunlu hale gelmiş oldu. Bu zorunluluk 21.12.2016 tarihinden sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren artık bankalarca çek hesabı sahiplerine kare kod ve seri numarası unsurlarını içermeyen çek yaprağı verilmeyecek. Kare kod sistemi sayesinde çek alacaklıları, ellerinde bulunan çek ile ilgili olarak çek hesabı sahibine ve bu çeki düzenleyenlere ilişkin verilere erişim sağlayabilecek. Kare kod aracılığı ile çek hesabı sahibinin, çek hesabı bulunan toplam banka sayısı, kendisine ait bankalara ibraz edilmemiş çek adedi ve tutarı, son beş yılda 'karşılıksızdır' işlemi gören ve halen ödenmemiş çeklerinin adedi ve tutarları, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı bulunup bulunmadığı, varsa yasaklama kararının tarihi gibi bilgilere erişilebilecek. Bu uygulama ticaret piyasasında adeta devrim niteliğindedir." dedi.

SAHTE ÇEKİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Kare kodlu Çek Raporu ile keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına dair bilgileri gösterdiğinden karşılıksız çek alma ihtimalini %80 azaltacağını vurgulayan Av. Zafer Binici: "Çekin doğruluğu teyit edilebildiği için ticari alışverişlerdeki dolandırıcılık riskinin azaltılmasına büyük katkı sağlar. Ödemelerinize sadık ve güvenilir olduğunuzu gösterme fırsatı bulur, pazarlık gücünüzü artırır, ticari kariyerinizi sağlamlaştırırsınız." diye konuştu.

Çok sayıda İzmirli sanayici ve işadamının katıldığı toplantı sonunda MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Lider Hukuk Ofisi ortakları Avukat Zafer Binici ve Avukat Hakan Pirbudak'a MÜSİAD hatıra ormanında adlarına dikilmiş fidanların sertifikasını vererek teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İş Dünyasına Çek Dopingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Kadın, Erkek Arkadaşının Yardımıyla Aracı Çaldı
    11:10 Adana'da Kadın, Erkek Arkadaşının Yardımıyla Aracı Çaldı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde bir kadın, erkek arkadaşının yardımıyla sokakta park halinde bulunan hafif ticari aracı çaldı. Polis ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerinden yola çıkarak şüphelilerin kimliklerini tespit etti. Çalınan araç, terk edilmiş halde bulunarak sahibine teslim edildi. Kadın şüpheli cezaevinde olduğu için sadece erkek arkadaşı tutuklandı.

  • Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek
    11:10 Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek

    Galatasaraylı futbolcu Barış Alper Yılmaz, teknik direktör Okan Buruk'un görev vermesi durumunda Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında 2 Nisan Salı günü yapılacak Atakaş Hatayspor maçında forma giyecek. Barış Alper, bu sezon takımının en istikrarlı futbolcusu olarak dikkat çekiyor ve farklı mevkilerde gösterdiği iyi performansla takıma önemli katkı sağlıyor.

  • Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor
    11:09 Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor

    Hatay'da yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kurulacak. Depremler nedeniyle yıkılan veya hasar alan okulların yerine konuşlandırılan konteynerlerde vatandaşlar oylarını kullanabilecek.

  • Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor
    11:09 Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor

    Hatay'da yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kurulacak. Depremler nedeniyle yıkılan veya hasar alan okulların yerine konuşlandırılan konteynerlerde vatandaşlar oylarını kullanabilecek.

  • Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu
    11:09 Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Karamürsel ilçesinde Beşiktaşlılar Derneği üyeleri, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'ın da katıldığı bir iftar programında bir araya geldi. Programda ezanın okunmasıyla davetliler oruçlarını açtı. Dernek Başkanı Onur Açık, ramazan ayı vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Beşiktaş sevdalılarına teşekkür etti.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Yozgat'ta firari hükümlü yakalandı
    11:08 Yozgat'ta firari hükümlü yakalandı

    Yozgat'ta kasten yaralama suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan hükümlü, jandarma işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars'ta Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 Sandıkta Oy Kullanacak Seçmen Sayısı Belli Oldu
    11:08 Kars'ta Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 Sandıkta Oy Kullanacak Seçmen Sayısı Belli Oldu

    Kars'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 sandıkta 64 bin 725 seçmen oy kullanacak. Seçimlerin huzur ortamında geçmesi için kent genelinde 3 bin 585 güvenlik gücü görev yapacak. Oy kullanma saatleri 07.00-16.00 arasında olacak.

  • Antalya'da Kırmızı Işık İhlali Yapan Otomobil Motosiklet Sürücüsüne Çarptı
    11:08 Antalya'da Kırmızı Işık İhlali Yapan Otomobil Motosiklet Sürücüsüne Çarptı

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde kırmızı ışık ihlali yapan bir otomobil, hız kesmeden biçtiği motosiklet sürücüsüne ölümden döndürdü. Feci kaza, güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Kaza sonucunda motosiklet sürücüsü yaralanırken, otomobil yaklaşık 100 metre sonra durabildi. Güvenlik kamerası görüntülerinde, otomobil sürücüsünün kırmızı ışık ihlali yaptığı ve kaza sonrası durabildiği tespit edildi. Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü ise hastaneye kaldırıldı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • Kestel Belediyesi Veresiye Borçlarını Ödedi
    11:08 Kestel Belediyesi Veresiye Borçlarını Ödedi

    Kestel Belediyesi, bakkallardaki ve okul kantinlerindeki veresiyeler ile elektrik ve su borcu olan vatandaşların fatura borçlarını ödedi. Bin ihtiyaç sahibi aileye erzak kolisi desteğinde bulunan Kestel Belediyesi, bu ramazan ayında da 2 milyon 807 Bin liralık sosyal yardım projesiyle gönüllere dokunmuş oldu.


Advertisement