İş Dünyasını Bırakıp Çiftlik Kurdu - Son Dakika
Güncel

İş Dünyasını Bırakıp Çiftlik Kurdu

Çok uluslu şirketlerde üst düzey yöneticilik kariyerini "başka bir hayat" istediği için bırakan Şadan Tütüncü, İzmir'in Karaburun ilçesinde kurduğu çiftlikte geleneksel yöntemlerle tarım yapıyor.

19.12.2016 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜLCAN KAPLAN - Çok uluslu şirketlerde üst düzey yöneticilik kariyerini "başka bir hayat" istediği için bırakan Şadan Tütüncü, İzmir'in Karaburun ilçesinde kurduğu çiftlikte geleneksel yöntemlerle tarım yapıyor.

Bozköy'de 12 dönümlük araziye ekolojik yaşam çiftliği kuran Tütüncü, AA muhabirine, finans sektöründe çok uluslu bir şirketin üst düzey yöneticiliği yaparken, bu yıl profesyonel iş hayatını bırakma kararı aldığını söyledi.

Büyük kentlerde yaşamın insanı ve doğayı hızla tükettiğini hissettiğini, bu çarkın dışına çıkmak istediğini belirten Tütüncü, "Çocukluğumdaki yaşamı kurgulamaya çalıştım. Basit, kendi kendine yeterli, stressiz, şunu bunu ödeyeceğim derdi olmadan. 'Para kazanmak için değil, yaşamak için çalışmalıyım' dedim." şeklinde konuştu.

Yeni yaşam biçimini nasıl kurgulaması gerektiğini araştırırken 4-5 yıl kadar önce Japon doğal tarım uzmanı Masanobu Fukuoka'yı okuduğunu, yurt dışındaki permakültür uygulamalarını incelediğini anlatan Tütüncü, "Bu aynı zamanda benim için yeni bir yaşam felsefesi anlamına geliyordu ve artık tüketim sistemi dışına çıkıp yeni bir yaşam biçimi kurgulamalıydım." dedi.

Tütüncü, "doğanın doğayla beslendiği sürdürülebilir ekoköy yaşamı oluşturma" hayaliyle kurduğu çiftlikte, binlerce ağacı ve biyoçeşitliliği barındıran "gıda ormanı" kurmak istediğini ifade etti.

Gübreyi ağaçlar sağlıyor

Toprak işleme yapmadığını, ilaç ve kimyasal gübre kullanmadığını, birçok türü bir arada yetiştirdiğini bildiren Tütüncü, "Özellikle buranın florasına adapte olabilecek, çok su istemeyen ağaçları seçiyorum. Aralarına da azot bağlayıcı yalancı akasya, erguvan, iğde, İzmir mimozası gibi ağaçları dikiyoruz. Bunlar havadaki nitrojeni alıp, toprağa veriyor. Bu şekilde gübre ve su ihtiyacı da gideriliyor." diye konuştu.

Çiftlikte mutfak ve banyo sularını kuyularda toplayıp arazinin taban suyunu sağladıklarını dile getiren Tütüncü, elde edilen ürünlerin kabukları ve organik çöplerin de gübre olarak kullanıldığına dikkati çekti.

Tütüncü, bostanda bulunan ürünlerin arasına çiçek ekerek de tozlaşma sağladığını ve verimi artırdığını söyledi.

"Gönüllüler" çiftçilik öğreniyor

Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerden çiftliğe gelen gönüllülerle gün boyu birlikte çalıştıklarına işaret eden Tütüncü, gönüllülerin meyve-sebze toplamak, ot biçmek, zeytin hasadı, nergis sökümü ve dikimi, nar ekşisi, salça yapmak, turşu kurmak gibi işlerle uğraştığını anlattı.

Bostandaki ürünlerin ücretsiz şekilde gönüllülerle paylaşıldığını bildiren Tütüncü, gönüllülerin çiftlikte hiçbir ücret ödemeden kalabildiğini söyledi.

Bu tür bir yaşam kurmayı planlayanların çiftliğe gelip kaldığını belirten Tütüncü, "Bu tür yapıların artmasını istiyoruz. 'Ben çiftlik kurdum, ne güzel, herkes çiftlik kursun' gibi bakmıyorum. Bunun daha farklı toplumsal boyutu var. Sadece entelektüellerin yaptığı bir şey olarak görülmemeli. Bunun yerel kalkınma modeli olması lazım." ifadelerini kullandı.

"İlk defa zeytin topluyorum"

İstanbul'da diş hekimliğini bırakıp 1,5 yıl önce Karaburun'a yerleşen Nimet Koçak ise elinden geldiği kadar çiftlik işlerine yardımcı olduğunu, bu hayatın içinde olmanın, üretip paylaşmanın getirdiği huzurla yaşadığını vurguladı.

İstanbul'dan "göç ettiğini" belirten iç mimar Betül Özdemir ise sosyal medya aracılığıyla çiftlikten haberdar olduğunu söyledi.

Yıllardır hayalini kurduğu doğayla içi içe bir yaşamı, hayata nasıl geçirilebileceğini öğrenmeye çalıştığını belirten Özdemir, "6 yıl boyunca mesleğimi yaptıktan sonra 6 ay önce buraya geldim. Çok yeniyim burada. Hep bu tarz yerlerde gönüllü çalışmayı denemek istedim. Şu anda da keyif alıyorum burada olmaktan. Şu an ilk defa zeytin topluyorum. Dün yığma taş duvar ördük. Çok keyif aldım." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İş Dünyasını Bırakıp Çiftlik Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

  • Çanakkale'de Turizm Haftası kapsamında Vali İlhami Aktaş'a ziyaret
    13:02 Çanakkale'de Turizm Haftası kapsamında Vali İlhami Aktaş'a ziyaret

    Çanakkale'de 48'inci Turizm Haftası dolayısıyla turizmciler, Vali İlhami Aktaş'ı ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz ve diğer yetkililer, Vali Aktaş ile görüşerek Turizm Haftası etkinlikleri hakkında bilgi paylaştılar. Vali Aktaş, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek çalışmalarda başarılar diledi.


Advertisement