İş Güvenliği Uzmanına Güvence, Dokunan İşverene Ceza - Son Dakika
Ekonomi

İş Güvenliği Uzmanına Güvence, Dokunan İşverene Ceza

İş Güvenliği Uzmanına Güvence, Dokunan İşverene Ceza

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak.

03.04.2015 01:21  Güncelleme: 08:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme" dedi.

MECLİSDE ANLATI

Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çelik, iş güvenliği uzmanının acil ve tehlikeli halleri bakanlığa bildirme zorunluluğu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunu bildirecek ki ani teftişler gerçekleşsin ve orada bir iş kazasının oluşmamasına aracılık etmiş olsun. Şimdi, bu konuda bir yıllık ilave bir tazminat söz konusu oluyor. Dolayısıyla, iş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari yirmi aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu, bir anlamda 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme."

GSS TESTİ YAPTIRMAYANLAR DİKKAT

Gelir testi yaptırmayan vatandaşlarla ilgili çok ciddi bir rakamla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Çelik, Genel Sağlık Sigorta uygulamasına değindi. Uygulamaya 1 Ocak 2012'de geçildiğini anımsatan Çelik, şöyle devam etti:

"O günden bugüne yani yaklaşık iki yılı aşkın süredir gelir testini yaptırmayanlarla ilgili bu düzenlemede diyoruz ki, 'geliniz, gelir testine giriniz. Eğer kamu tarafından sağlık hizmetleriniz karşılanacaksa o ortaya çıkacak, değilse primlerinizi ödemeye devam edeceksiniz. Geriye kalan borçlarınızla ilgili de, oluşan borçlarınızla ilgili de 'eğer sağlığınız kamu tarafından karşılanacaksa borçlar silinecek. Hayır, böyle değil, belli bir oranda teste tabiyseniz faizlerinizi ortadan kaldıracağız' diye bu düzenlemeyi getiriyoruz ve köklü bir çözüme ulaşıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İş Güvenliği Uzmanına Güvence, Dokunan İşverene Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement