İş Yatırım'dan 2013 Strateji Raporu - Son Dakika
Ekonomi

İş Yatırım'dan 2013 Strateji Raporu

İş Yatırım\'dan 2013 Strateji Raporu

İş Yatırım,"2013 İlk Yarı Yatırım Stratejisi."

03.01.2013 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş Yatırım,"2013 İlk Yarı Yatırım Stratejisi: Senaryolar, Öngörüler ve Öneriler" raporunda, İMKB için 12 aylık hedef fiyatını 93 İş Yatırım, Türkiye ve dünya ekonomisi için öngörü, beklenti ve senaryolarının yer aldığı "2013 İlk Yarı Yatırım Stratejisi: Senaryolar, Öngörüler ve Öneriler" raporunu açıkladı.

İş Yatırım, Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu, Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Araştırma Müdür Yardımcısı Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar ve Araştırma Müdürü Emre Sezan'ın katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, İMKB için 12 aylık hedef fiyatını 93.000'e çekti ve yüzde 17'lik yükseliş potansiyeli gördüğünü kaydetti.

İş Yatırım, TL bazlı özsermaye maliyetinin yüzde 12 olacağını öngörürken (Faiz oranı varsayımı: yüzde 7, hisse senedi risk primi: yüzde 5), 2013 yılında faize duyarlı hisselerin olumlu etkilenebileceğini ön gördü.

Kurumun en çok önerdiği hisseler arasında Boyner, Emlak Konut GYO, Halkbank, Koza Altın, Turkcell, Türk Hava Yolları, Tekfen Holding, Trakya Cam, Yapı ve Kredi Bankası yer alırken en az önerilenler arasında ise Ereğli Demir Çelik ve Ford Otosan yer aldı. Havacılık ve madencilik sektörü ise İş Yatırım'ın öne çıkardığı sektörler arasında gösterildi.

İş Yatırım, hisse senedi stratejisinde yer alan riskler arasında ise, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmesi, global yavaşlama gibi sebeplerin ihracat ve finansman yolu ile büyüme tarafında baskılarını arttırması, Orta Doğu'da siyasal gerginliğin artması, Suriye ile ilgili tansiyonun artışı ve İran'a olası bir müdahalenin petrol fiyatlarını yukarı çekmesi, bankaların ücret ve komisyonları ile ilgili yapılacak düzenlemelerin ve rekabet kurumunda devam eden incelemenin neticesinde banka karlarının olumsuz etkilenmesi gibi etkenlerin yer aldığını bildirdi.

-GÜRLEYEN: "TL'DE YÜZDE 2 DEĞER KAZANCI BEKLİYORUZ"-

Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, tahvillerde fırsatın azaldığını, kısa vadede yatırımcıların mevduata orta vadede özel sektör tahvillerine uzun vadede enflasyona endeksli tahvillere yönelinmesinin daha doğru olduğuna inandıklarını ifade etti.

Emtialar tarafında altına portföylerinde yer vermeye devam ettiklerini kaydeden Gürleyen, altında iyi zamanlamayla para kazanılabileceğini söyledi.

Gürleyen, hisse tarafında iyimserliklerini koruduklarını belirterek Haziran'dan bu yana "Ağırlığını Arttır" tavsiyesi verdiklerini ve 2013 sonu hedef değerini 93.000'e çıkarttıklarını dile getirdi.

Gürleyen ayrıca, 2013 yılında TL'nin değer kazancının Merkez Bankası'nın kontrolünde olacağını ve daha az dalgalı seyredeceğini ifade ederek TL konusunda müzmin iyimser olduklarını söyledi. Gürleyen, TL'de yüzde 2'ler civarı değer kazancı beklediklerini belirtti.

-ÜNÜVAR: "MERKEZ BANKASI, 2013'E OLDUKÇA MÜDAHİL OLACAK"-

Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar, Türkiye'nin iç taleple büyüyen bir ülke olduğunu, kredi büyümenin dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olduğunu ve genç nüfus devam ettiği sürece kredi büyümesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ünüvar, iç talep olmadığında büyümede sıkıntı yaşandığının görüldüğünü ve 2013 yılında iç talebin kontrollü ilerlemesini beklediklerini, iç talebe ne kadar izin verildiğinin önem arz edeceğini söyledi. Ünivar ayrıca, dış talepte altın ihracatının payının Orta Doğu payını olduğundan yüksek gösterirken Avrupa'nın kini olduğundan düşük gösterdiğine dikkat çekerek Avrupa'ya teknolojik ürünler satarken, Orta Doğu'ya düşük teknolojili mallar satıldığını ifade etti.

Orta Doğu'ya yapılan ihracatın kısa vadede avantaj, uzun vadede ise risk teşkil ettiğine de vurgu yapan Ünüvar, 2013'te ihracatın kuvvetli olacağını ama mucize beklemediğini söyledi.

Ünüvar, dış talebin bir miktar daha ılımlı performans sergileyeceğini, arta kalanı ise iç taleple doldurmaya çalışılacağını bunun da cari açıkta genişlemeyi beraberinde getireceğini belirterek Merkez Bankası'nın 2013 yılında oldukça müdahil olacağını söyledi. Ünüvar, kur açısından ise istikrarlı bir seyrin öne çıkacağına dikkat çekti.

Ünüvar, Merkez Bankası'nın yapısal gerekçelerle enflasyon hedefini tutturmasının çok zor gözüktüğüne vurgu yaparken enflasyon beklentisinin yüzde 7 seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Merkez Bankası'nın koridorla ilgili çalışmalarının devam edeceğini öngördüğünü belirten Ünüvar, kredilerle ilgili gelişmelerde koridorun üst bandı, dövizle ilgili gelişmelerde ise alt bandın göz önününde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Burcu Ünüvar, 2013 sonu için de yüzde 4 altı büyüme beklediğini ifade ederken ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından gelecek not artışı ile olumlu bir seyir beklediğini kaydetti.

-ŞENGÖNÜL: "İLK YARI DAHA İYİ OLACAK"

Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, 2013 yılında yatırımcılara dengeli portföy önerdiklerini ve Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya geçmesinin satış yönünde tetikleyici olabileceğini belirtirken, beklenenden önce TL karşılıklarda artışa gitmesinin bankalara satış getirebileceğini söyledi.

Şengönül, Merkez Bankası'nın kredi büyümesinin çok hızlandığını görmesi durumunda bu yönde adım atabileceğini, şimdilik aşırı ısınmanın gözükmediğini, ilk yarının daha iyi olmasını öngördüklerini söyleyerek sıkılaştırmanın işaretlerinin görüldüğü noktada piyasada realizasyon olabileceğini kaydetti.

İş Yatırım ayrıca söz konusu raporda, son aylarda açıklanan dış ticaret dengesi ve enflasyon verilerinin Türkiye'nin ekonomisindeki yumuşak inişin ve yeniden dengelenmenin tüm hızıyla devam ettiğini gösterdiğini ve söz konusu eğilim devam ederse Türkiye'nin 2013 yılında Moody's veya S&P'den gelecek bir not artışıyla yatırım yapılabilir ülke konumunun yükselme ihtimalinin olduğunu ön gördü.

Ancak Kurum, bu süreçte Türkiye ekonomisinin önündeki temel risklerden birisi dünyada devam eden mali baskılama ve aşırı genişleyici para politikaları nedeniyle ülkeye giren sıcak parada artış olacağı uyarısını yaptı.

İş Yatırım tarafından hazırlanan 2013 Strateji Raporu'nda, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Türk lirası ile ilgili uzun dönemli yapısal olumlu görüşümüzü koruyoruz. Görece yüksek nominal faizler ve 2013 yılında Moody's veya S&P tarafından yapılabilecek ilave not artışları Türk lirasının değer kazanmasını destekleyecektir. Ancak Türk lirasındaki değerlenme önceki yıllara göre çok daha sınırlı olacaktır. Ekonomi yönetiminin Türkiye'nin rekabet gücü ile ilgili hassasiyeti Türk lirasındaki değerlenmeyi yıllık yüzde 2 civarında tutacaktır.

Türk lirasındaki olumlu görüşümüze rağmen devlet iç borçlanma senetlerinde iyimser değiliz. Küresel risk iştahındaki yükseliş ve gelişmiş ülkelerdeki finansal baskılama nedeniyle gelen sıcak para devlet tahvili reel faiz oranlarını kabul edilebilir seviyelerin altına düşürdü.

Mevcut faiz seviyeleri ekonominin canlanması ve enflasyonun yüzde 5'lik hedefin çok üzerinde kalması durumunda Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşmaya gitmesi ihtimalini hiç bir şekilde fiyatlamıyor. Bu nedenle orta ve uzun vadeli sabit faizli devlet tahvillerinde alım önermiyoruz. Faiz oranlarındaki düşüş sonrasında kısa vadeli yatırımcılar için mevduatı, orta vadeli yatırımcılar için değişken faizli özel sektör tahvillerini uzun vadeli yatırımcılar için enflasyona endeksli tahvilleri cazip buluyoruz.

Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmeye başlayacağı beklentisiyle borsa için Haziran ayı başında 55,000 seviyesinde biriktir tavsiyesinde bulunmuştuk. Kademeli alış önerdiğimiz Haziran başından bu yana dolar bazında yüzde 49 yükselen İMKB için olumlu görüşümüzü koruyor ve hedef değerimizi 93,000 seviyesine yükseltiyoruz. Dünya piyasalarından kaynaklanan nedenlerle borsada görülebilecek düşüşlerin sene başından beri endeksi yüzde 21 yenen En Çok Önerilenler Listesindeki şirketlerde alım için fırsat olarak kullanılabileceğine inanıyoruz."

İş Yatırım, 2013'te borçlanma dinamikleri kuvvetlense de kontrolsüz bir resim öngörmediğini belirtirken, cari açığa ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

"Yavaşlayan tüketim ve yatırım iştahı, cari açıkta bir miktar iyileşme yarattı. Enerji hariç baktığımızda resim daha net

görünüyor. Cari açık kısa vadede iyileşme gösterse de ekonomide yapısal bir değişim olmadığı sürece büyümenin toparlanmasıyla birlikte yüksek seviyelere doğru yol almaya devam edecek Bu nedenle kısa-orta vadede, tasarruf eksiğimiz devam ettiği sürece, dış finansman bağımlılığımız da sürecek."

Küresel konjonktüre ilişkin ise İş Yatırım'ın 2013 öngörülerinin arasında şunlar yer alıyor:

"-AB'de resesyon veya çok yavaş büyüme devam ederken ABD alınan kararlar neticesinde

yavaşlayacak. Çin yılın ilk yarısında hızlanırken ikinci yarıda yeniden yavaşlayacak ve durum

giderek kötüleşecek.

-FED bilançosunu büyümeye devam edecek. İspanya Fona başvurmak zorunda kalacak.

-Japonya ve Fransa 2013te gündeme gelecek iki önemli ülke olacak. Fransa kötüleşen dengeleri nedeni ile haber olurken Japonya yeni stratejiler nedeni ile volatilite yaratacak.

-Gelişmiş ülkelerde bono faizleri yükselmeye başlayacak.

-Yılın ilk yarısından Euro değer kazanacak ancak yılın genelinde primini koruyamayacak. Yen ise ciddi anlamda değer yitirmeye aday.

-Altın ve Gümüşte yukarı trendin bittiğine dair korkular artacak ancak Altın yılın 2. yarısında yeni zirveler yapmaya başlayacak.

-Tarım ürünlerinde fiyat yükselişleri sürecek.

-Endüstriyel emtialar da Çin gölgesi fiyatların belirgin yükselişini engelleyecek.

-Hisse senedi piyasasında S&P ve Nikkei öne çıkacak piyasalar." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi İş Yatırım'dan 2013 Strateji Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement