İşaret Diliyle Kur'an-ı Kerim Öğreniyorlar - Son Dakika
Yerel

İşaret Diliyle Kur'an-ı Kerim Öğreniyorlar

Uşak Müftülüğü tarafından işitme engelli kadınlara yönelik düzenlenen kursa katılan kadınlar işaret dili ile Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyor.

23.02.2015 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SONER KILINÇ - Uşak Müftülüğü tarafından işitme engelli kadınlara yönelik düzenlenen kursa katılan kadınlar işaret dili ile Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyor.

Uşak Müftülüğü, Nuri Dağ Kur'an Kursu'nda işitme engelli kadınlar için Kur'an-ı Kerim kursu açtı. On beş kursiyerin katıldığı eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek.

Kurs eğitmeni Gülcan Yeşilova Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamları boyunca engellerinden dolayı ibadetlerini yapmakta zorlanan kişilere dini eğitim verdiklerini belirterek bunun olağanüstü bir duygu olduğunu söyledi.

Dezavantajlı kişilerin daha gayretli olduklarını ve daha kolay öğrendiklerini gözlemlediklerini ifade eden Karahan, 540 saat sürecek kursa katılan işitme engelli kadınların çok heyecanlı ve mutlu olduklarını kaydetti.

Haftanın 5 günü devam eden kursta, katılımcılara Arapça okuma yazmanın yanı sıra dini bilgiler, siyer, ahlak, itikat, ibadet ve Kur'an-ı Kerim okumayı öğrettiklerini dile getiren Karahan, şunları söyledi:

"Temel dini eğitime önem veriyoruz. Çünkü bu insanlar engellerinden dolayı çok istedikleri halde ibadet etmeyi öğrenememişler. Hayatları boyunca hiç namaz kılamamışlar örneğin. Yakınlarından gördüklerini taklit etmeye çalışarak ibadet etmeye uğraşmışlar. Bu eğitim sayesinde İslam dininin gereklerini yerine getirebilecekler. Çok şey merak ediyorlar. Onlara teorik ve uygulamalı eğitim vererek yardımcı olmaya çalışıyorum."

Eğitimin önemine değinen Uşak Müftüsü Fuat Altındaş ise işitme engellilerin din eğitimi ihtiyacını karşılayacak olanakların kısıtlı olmasına dikkati çekti.

Kursiyerlerin çok istekli olduğunun altını çizen Müftü Altındaş, "Allah göz ve dil vermiş fakat konuşamıyorlar. Bu onlar için bir sınav. Onlar buna rağmen işaret diliyle çok rahat anlaşabiliyorlar. Biz de onlara Kur'an-ı Kerim ve  dinin gereklerini öğretmeye çabalıyoruz. Onların ibadetlerini güzel bir şekilde yerine getirmeleri bizi çok mutlu ediyor. Yakında görme engellilere yönelikte kurs açacağız" dedi.

"Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum"

Kursiyerlerden işitme engelli iki çocuk annesi Necibe Demirayak (33) kursa katıldıktan sonra kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi. İlk derslerin zor geçtiğini ancak kısa sürede öğrenmeye başladığını aktaran Demirayak, duygularını şu şekilde ifade etti:

"Bu yaşıma kadar sadece oruç tutup ellerimi kaldırıp dua edebiliyordum. Çünkü dinimi öğrenme imkanım olmadı. Artık namaz kılmayı, abdest almayı, Kur'an-ı Kerimi okumayı öğrendim çok mutluyum. Bize bu imkanı verenlerden Allah razı olsun."

-"Gönül rahatlığıyla camiye gidebiliyorum"

Kursiyerlerden Sevgi Karaboğa ise dini bilgisi yetersiz olduğu için önceleri camiye gidemediğini belirterek, temel eğitimin ardından abdest almayı ve namaz kılmayı öğrendiğini söyledi.

İbadetini İslam'ın kurallarına göre yaptığı için içinin huzurla dolduğunu ifade eden Karaboğa, "Bu kursa katıldığım için çok mutluyum. Yaşamım boyunca çok güçlük çektim. En büyük sıkıntım ibadetimi yapamamaktı. Camiye gidemiyordum. Artık camiye gidebiliyorum, gönlüm rahat. Çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İşaret Diliyle Kur'an-ı Kerim Öğreniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement