Taşeron İşçiye Asıl İşçi Hakları Verilecek - Son Dakika
Ekonomi

Taşeron İşçiye Asıl İşçi Hakları Verilecek

Taşeron İşçiye Asıl İşçi Hakları Verilecek

Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı yeni taslakla birlikte, taşeron işçiye de asıl işçi hakları verilecek.

08.04.2014 12:10  Güncelleme: 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak" dedi.

Çelik, AA muhabirine, taşeron işçilere yönelik hazırlanan "alt işverenlikte tanım ve kapsam", "yıllık izin", "kıdem tazminatı" ve "ihale süresi" ile ilgili yasal düzenleme taslağına ilişkin değerlendirmede bulundu.

HER ALANDA TAŞERON HİZMET ALINAMAYACAK

Düzenlemeyi, sosyal taraflarla çalışarak Başbakanlığa gönderdiklerini anımsatan Çelik, taşeron işçilerden hizmet alımı noktasında net kararların alınmasına çalışıldığını ifade etti.

Her alanda hizmet alınmayacağını vurgulayan Çelik, "Taşeron işçi, hizmet alınması gereken alanlarda çalışacak. Hizmet alımı olmayan yerlerde ise asıl işçi çalıştırılacak. Sorunun çözümüne yönelik düzenlemenin en önemli maddesi bu" diye konuştu.

"3 YIL ZORUNLULUĞU 4-5 YILA ÇIKABİLİR"

Düzenlemedeki ihale süresinde en az 3 yıl zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Çelik, bu sürenin 4-5 yıla çıkarılmasının da mümkün olduğunu dile getirdi.

TAŞERON İŞÇİ DE AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK

Kamu güvencesi İşçilerin çalışma koşulları ile yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışma yaptıklarına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti:

"İşçi işçidir, 'asıl işçisi taşeron işçi' diye bir şey olmaz. Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak. Yıllık izinler de aynı şekilde kullanılacak. En önemli maddelerden biri de kıdem tazminatı. Birçoğu bundan yoksun, bazıları bunu yargı yoluyla almaya çalışıyor. Bunu da ortadan kaldıran bir düzenleme getiriyoruz. Kamunun güvencesine alıyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını kamu güvencesi altına alan bir düzenlemeyi getirmiş oluyoruz. İnşallah taşeron işçi düzenlemesiyle çalışanlar arası ayrım kaldırılacak. En önemlisi alt işverenle asıl işi net olarak ayırmaya çalıştık."

"BU YASAMA DÖNEMİNDE HALLEDİLECEK"

Çalışmayı kısa sürede tamamlama gayretinde olduklarını vurgulayan Çelik, "Düzenlemeyi inşallah bu ay Meclis'e göndereceğiz. Orada tartışılacak. Önemli katkılar sunulabilir. Bakanlar Kurulu'nda önemli katkılar geleceği inancındayım. Bu yasama döneminde bu işi noktalamak istiyoruz, kararlıyız" diye konuştu.  Kamu Şirket Personelleri Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın ise iş hayatının rahatlatılması gerektiğini söyledi. Yasanın Meclis'ten çıkmasını beklediklerini vurgulayan Aydın, "1 milyon 100 bin çalışanın gözü yolda. Hükümetimizin çalışmalarına ve bakanlığımızın samimiyetine güveniyoruz. Nisan ayı son tarih olarak verilmişti. Yasanın bu ay geçmesi sevindirici olacaktır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Taşeron İşçiye Asıl İşçi Hakları Verilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • HASTANE TAŞERONU: TAŞERONA KADRO YOKSA MEYDANLARA İNİN. 13 3 Yanıtla
  • İŞSİZ: İŞSİZLİĞİ AĞZINA ALMAYAN BİR HÜKÜMET ÖMRÜMDE GÖRMEDİM....... 15 0 Yanıtla
  • orhan: HEP CEK CAK CIK CUK HİÇ İCRAT YOK . NEDEN İCRAAT OLSUN Kİ NASIL OLSA BÜTÜN HALK ARKASINDA HÜKÜMETİN. ADAMLARIN KOLTUĞU SAĞLAM TUZLARIDA KURU NEDEN TAŞERON İÇİN UĞRAŞSINKİ. TAŞERONLARDAN NASILSA SIKSAN BEŞ KURUŞTA ÇIKMAZ 14 0 Yanıtla
  • unal: benim emekli pirmim doldu 600 bin işginüm var 1988 2014 tari itibariyle 600bin işgünüm oldu bir okulda hizmetli personel olarak çalışıyom beni bu yaştan sonra kadroya alıcağınıza benim yerime başka çalışmak isteyeni alın beni emekli yapamıyosanız kadroya alın ben bu işten çıkardıkları zaman beni bu yaştan sora işşe kimse almaz başbakanım adaletinize güveniyorum 7 0 Yanıtla
  • feramuz: ee bunda sevinecek birşey göremedim ben? İhaleyle alınan işlerde işcilerin maaşı zaten belli fazladan paramı verecekler Yıllık izin zaten kullanılan birşey Tazminatda olsa ne olmasa ne 1 yıllık tazminat kesintisi bir maaş yemek vs bunun neyini cözeceklerki Madem iyilik yapacaksınız kadro verin 7 0 Yanıtla
  • PTT: TAŞERONA LAF ÇOK İCRAAT YOK.. 4 2 Yanıtla kıl: taşaren olarak çalışıp bunlara oy verenlere herşey müstahak beter olsun ak taşeron koyunlar 0 0
  • ERSİN AYGÖRDÜ: BEN LAFA DEĞİL İCRAATE BAKARIM.... 3 2 Yanıtla
  • topraksu: Ben herşeyimi ALLAH TAN istedim bu yaşıma kadar şimdide O ndan istiyorum bakanlar kimki ne oluyoki.... 4 0 Yanıtla
  • AHMET YILMAZ: USTA ÖĞRETİCİ BAYANLARI BU HÜKÜMET NEDEN KADROYA ALMAZ, SEÇİMDE OY DİLENİRLER 1 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement