İşçiye Emekliye Zam Yapmadan Hazineyi Boşaltmışlar - Son Dakika
Ekonomi

İşçiye Emekliye Zam Yapmadan Hazineyi Boşaltmışlar

İşçiye Emekliye Zam Yapmadan Hazineyi Boşaltmışlar

Son yedi ayda nakit açığı, yıllık bütçe açığı hedefini aştı. Hükümet, kimsenin haberi olmadan hazineyi boşalttı.

13.08.2015 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bütçedeki nakit açığı temmuz ayında 23.7 milyar liraya ulaştı. Böylece temmuz ayındaki nakit açığı hedeflenen bütçe açığının üzerine çıktı. Kamu borç yükünü azaltacak harcanmayan vergilerin de harcandığı anlaşılmış oldu. Yedi aylık birikim bir ayda bitirlmiş oldu.

"PARALARIN NEREYE HARACANDIĞI BELLİ DEĞİL"

Taraf Gazetesiyazarı Süleyman Yaşar'ın köşesine taşıdığı konuya göre, muhalefetin seçim vaatleri arasında yer alan 1.500 lira asgari ücrete karşı, "hazine birikimini boşaltacaklar" diyerek karşı çıkan iktidarın işçiye, emekliye zam yapmadan bu paraların nereye harcandığı belli değil.

DEVLETİN HAZİNESİ BOŞALTILMIŞ

İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı:

"Hatırlayacaksınız Başbakan Davutoğlu emekliye iki ikramiyeye karşı çıktı. Ve seçim öncesi yaptığı konuşmalarda "Bizim 13 yılda biriktirdiklerimizi harcayacaklar" söylemiyle muhalefeti eleştirdi. Yine "CHP emekliye iki ikramiye verecek". Bu arada "CHP, MHP, HDP asgari ücreti artırıp 1.500 liraya ve daha üzerine çıkartıp bütçeyi bozacaklar" diye meydan meydan dolaşıp feryat etti. Hattâ patronların lobi kuruluşları olan MÜSİAD ve TÜSİAD'a gidip "Niye muhalefetin bu önerilerine karşı ses çıkartmıyorsunuz" diye kızdı.

Oysa emekliye iki maaş ikramiye verilmeden, asgari ücret 1.500 liraya yükseltilmeden bütçedeki bütün birikimler gitmiş.

NAZIL MI GİTMİŞ BİRİKEN PARALAR?

Şöyle gitmiş; hazine Müsteşarlığı'nın açıkladığı Temmuz ayı Hazine nakit gerçekleşmelerine göre bütçe nakit açığı Temmuz ayında 23,7 milyar liraya ulaştı. Ve yedi aylık nakit açığı rakamı 23,1 milyar lira oldu. Böylece Temmuz ayında ortaya çıkan nakit açığı 2015 yılı sonu hedefi olan 21 milyar liralık bütçe açığının üzerine çıktı. Kısaca yedi ayda nakit açığı yıllık bütçe açığı hedefini aştı. Yine Temmuz ayında faiz dışı açık 18,9 milyar lira oldu. Böylece faiz dışı fazla yerine Temmuz ayında faiz dışı açık oluştu. Böylece yıl hedefi olan 33 milyar liralık faiz dışı fazlayı tutturmak güçleşti.

"BU NE ANLAMA GELİYOR SORUSU AKLA GELEBİLİR"

hemen cevaplayalım; biriktirdik denilen kamu borç yükünü azaltacak harcanmayan vergiler de harcanmış oluyor böylece. Yani Temmuz ayında faiz dışı fazlada yedi aylık birikim bir ayda bitirildi. Böylece yedi aylık faiz dışı fazla 22,1 milyar liradan 3,2 milyar liraya geriledi.

Gelelim şimdi asıl soruya…

Emekliye iki maaş ikramiye vermeden, asgari ücreti 1500 lira yapmadan bu para nereye gitti? Demek ki hükümet Hazine'yi boşaltmış. Ama kimsenin haberi yok.

BOŞALTILMIŞ HAZİNE'YLE ERKEN SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Anlayacağınız ekonomik veriler içerisinde tek güven veren önemli değişken Hazine nakit dengesi de bozulmuş durumda. Tabii bu durum bütçe dengesinin de bozulduğunu bize gösteriyor.

Peki, böyle bir bütçeyle erken seçime gidilirse ne olacak?

Şu olacak; Hazine nakit açığı büyüyecek. Dolayısıyla bütçe açığı da büyüyecek. Türkiye ekonomisine güven sağlayan bütçe güvenilir olmaktan çıkacak. Böylece bir yanda yüksek cari açık bir yanda yüksek bütçe açığı nedeniyle ekonomi iki yüksek açıkla karşı karşıya kalacak.

Anlayacağınız ekonominin kırılganlığı daha da artacak. İşte son durum bu."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İşçiye Emekliye Zam Yapmadan Hazineyi Boşaltmışlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (105)

  • Yavuz: Buna niye asparagas demiyosunuz işinize geliyo değilmi hükümet düşmanları seçim olacak yine tek başına iktidar sizde çatlamaya devam hahaha 112 2 Yanıtla
  • Efe: ALLAHSIZLAR HARAM ZIKKIM OLSUN COLUK COCUGUNUZDAN CIKSIN. 85 4 Yanıtla
  • abc: Haram zehir zıkkım olsun burunlarından gelsin 78 3 Yanıtla
  • yakup: akp adi üstün de kucukle uğraş maz bu miletin evine hırsız girse korur lar deve diken insanı ... yaranir tayip başka birşey ışte se verir ler becere miyon sen yap derler zihin sel engeliler takımı 9 65 Yanıtla
  • kıyasla: Adamın açlıktan nefesi kokar hala AKP den memnun demekki her kes hakettiğini bulur 28 44 Yanıtla
  • El kazim: Akpye oy verenin Allahi kitabi yok 10 57 Yanıtla mhp li: yavaş ol abim ak partili müezzin 10 0 Carca: Ben akp ye oy vermedim ama yazdigin ayip bunu demeye yetkin yok senin 6 1
  • gül: İşte bir yalan haber daha tayyip düşmanları aptallar 40 26 Yanıtla
  • UKALA...: HELAL!.. OYUM AKPYE SONUNA KADAR YEYİN LA. 8 53 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement