İşhan Kilisesinde Birinci Etap Restorasyon Çalışmaları Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

İşhan Kilisesinde Birinci Etap Restorasyon Çalışmaları Sona Erdi

İşhan Kilisesinde Birinci Etap Restorasyon Çalışmaları Sona Erdi

Artvin’in Yusufeli ilçesindeki tarihi İşhan Kilisesi için birinci etap restorasyon çalışmaları sona erdi.

22.05.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Yusufeli ilçesindeki tarihi İşhan Kilisesi için birinci etap restorasyon çalışmaları sona erdi.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde, korunması gereken kültür varlıkları arasında yer alan tarihi İşhan Kilisesi'nin restorasyonu sona erdi. Yusufeli Kaymakamı Özer Dereci, İşhan Kilisesi'ndeki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı 2014 mali yatırım programında yer alan İşhan Kilisesi 2012 yılında 965 bin 485 TL bedelle restorasyonu gerçekleşti. 2013 yılında tamamlanan restorasyon işi kapsamında, Tüm muhdes eklentileri kaldırıldı. Şapelin iç ve dış yön taşı onarımları yapıldı" dedi.

Kilise kuzey çevresindeki dış duvarların onarıldığını belirten Kaymakam Dereci, Ppastoforion odaları ve kuzey haç kolu duvarında taş tamamlamaları ve kilise içinde proje doğrultusunda muhtelif yerlerde taş tamamlamaları yapıldı. Drenaj ile ilgili yürütülen tüm çalışmalar tamamlanarak yapıya zarar veren yüzeysel sular uzaklaştırıldı. Statik güçlendirme kapsamında paslanmaz çelik gergi çubukları yerine yerleştirildi. Kilisenin batı ve kuzey haç kolları üzeri kapatıldı. Statik güçlendirme kapsamında enjeksiyon uygulamaları devam etmektedir. Yan nef üzeri dolgu tamamlandı. Projenin uygulanması aşamasında ortaya çıkan arkeolojik bulgular doğrultusunda görülen ilave restorasyon ihtiyacını karşılamak için Bakanlığımızın 2014-2015 yatırım programına İşhan Kilisesi ikmal restorasyonu adı ile 500 bin TL bedeli ile yeni bir proje eklenmiştir. Proje için henüz ödenek aktarılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Dereci, "Bölgemizde bulunan tarihi eserler bölgemize yerle ve yabancı turistin gelmesi yönünde büyük bir cazibe sağlıyor. Bizde Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tarihi eserlere sahip çıkıyoruz" diye konuştu. - ARTVİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İşhan Kilisesinde Birinci Etap Restorasyon Çalışmaları Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement