Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Bu tür terör girişimleriyle, Türkiye'de ve o bölgede eğitimin önünü kesemezler.

08.10.2014 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, IŞİD'in terör saldırılarını bahane ederek yapılan protestolarda yakılan okullara ilişkin, bu tür terör girişimleriyle Türkiye'de ve bölgede eğitimin önünün kesilemeyeceğini belirterek, "O halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler. Bir kere daha şiddetle kınıyoruz" dedi.

Bakan Avcı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış töreninin ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, " Diyarbakır, Batman gibi birçok yerde okullar yakıldı, eğitime ara verildi. Yakılan okul sayısı ne kadar ve eğitime yeniden ne zaman başlanacak" sorusu üzerine Avcı, eğitim kurumlarını kundaklamanın halk düşmanlığı olduğunu söyledi.

Bunun özellikle o bölgede yaşayan halka düşmanlık etmek olduğunu daha önceden de söylediklerini hatırlatan Avcı, "Bir kere daha hatırlatıyoruz. Bu tür terör girişimleriyle Türkiye'de ve o bölgede eğitimin önünü kesemezler. O halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler. Bir kere daha şiddetle kınıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avcı, yakılan okullarla ilgili son durumu ise Ankara'ya geçince öğreneceğini belirterek, "Ama özellikle Diyarbakır, Batman'da olduğunu biliyorum. Şırnak'ta... Bununla eğitimin önünü kesemezler, biz o okulların daha iyisini yaparız" diye konuştu.

"Sorunlar sisteme girmemiş öğrencilerden kaynaklandı"

Bakan Avcı, ortaöğretimden liseye geçişle ilgili bir soru üzeri de 1 milyon 300 milyon öğrencinin geçen yıl ortaokulu bitirip, liseye kaydolduğunu söyledi.

Bunların 212 binin hiçbir şekilde sisteme girmediğini ve tercih yapmadığını, sorunların da büyük ölçüde sisteme girmemiş olan öğrencilerden kaynaklandığını dile getiren Avcı, şöyle konuştu:

"Bu 212 bin öğrenci niçin sisteme girmedi? Çünkü özel okullara devam edeceklerini varsayarak sisteme girmedi. Onun dışında kalan 1 milyon 57 binini, biz 15 tercihinden birine yerleştirdik. Bunların yarısından fazlası 550 bini ilk üç tercihinden birisine yerleşti.

Bu büyük bir başarıdır. 550 bin öğrenci, bu sistemde ilk üç tercihinden birine yerleşti. Bir ay boyunca nakilleri açık tutarak herhangi bir şekilde istediği okul türünde okula ve bulunduğu yere yakın bir okula yerleşememiş olan öğrencilerimiz için de nakil kolaylıkları sağladık. Bunların büyük bir kısmı da nakil sürecinde adreslerine yakın yerlere kayıtlarını aldılar."

"3 bin 500 lira öğrencilere teşvik veriyoruz"

Bakan Avcı, problemin büyük ölçüde sisteme hiç girmemiş 212 bin öğrenciden kaynaklandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Peki bu 212 bin öğrenci sisteme girmediği halde niye biz bunları belli yerlere yerleştirdik, niye bir devlet okuluna yerleştirdik? Çünkü bu sene ilk defa devlet okullarından özel okullara geçmek isteyen öğrencilere teşvik veriyoruz. Lise düzeyinde 3 bin 500 lira devlet okulundan özel okula geçecek öğrencilere teşvik veriyoruz. Ama yasa gereği bu teşvike hak kazanabilmek için öğrencinin bir devlet okulunda kayıtlı olması gerekiyor. Biz bu 212 bin sisteme girmemiş öğrenciyi, 'bu teşviklerden de yararlanmak olabilir, bundan mahrum kalmasınlar' diye geçici de olsa devlet okullarından birisine yerleştirdik. Mümkün olduğu kadar da adreslerine yakın yerlere yerleştirmeye çalıştık."

Avcı, buna rağmen uzak yerlere yerleştirilmiş öğrencilerin olduğunu bildirdi.

Öğrencilere tercihlerini yaparken, kendi ilçeleri dışında iki ilçeye daha yerleştirilebileceklerini tercihlerini üç ilçe üzerinden yapmalarını söylediklerini anımsatan Avcı, şunları söyledi:

" Hiç sisteme girmemiş olan bu öğrenciler yerleştikten sonra, hiç sisteme girmemiş olan öğrenciler sistem tarafından adresleri gözönüne alınarak il içinde bir yerlere yerleştirmiş olabilirler. Onların da son kayıt haftasında çözülmemiş olan varsa, ki olduğunu biliyoruz, Türkiye genelinde 4 bin civarında öğrencimiz bu durumda. Onların da il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurduğumuz yerleştirme komisyonları tarafından kendilerine en yakın okullardan birine tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi için gerekli talimatları il ve ilçe müdürlüklerine verdik, komisyonlarımızı kurduk. Bulundukları ilçede hangi ilçede okula devam etmek istiyorlarsa o ilçenin milli eğitim müdürlüğüne gittikleri takdirde, verecekleri dilekçe doğrultusunda kaydının bulunduğu okuldan, kendilerine yakın okula nakilleri yapılacak. 4 bin civarındaki öğrencimizin nakillerini de bu süreçte çözmüş olacağız."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tablonun bütününde sorun olmadığını ifade ederek, "1 milyon 300 bin öğrenci var ortaokulu bitirip liseye geçen. Bunlardan 212 bini hiç sisteme girmediği için sistem tarafından otomatik yerleştirilmiş. Ama sisteme girip herhangi 15 tercihte bulunan öğrencilerden 1 milyon 57 bini, 15 tercihinden birisine yerleştirildi. Bunlarında 550 bini ilk üç tercihine yerleştirildi. Bu sistemin doğru işleyen tarafıdır" dedi.

"600 dershane dönüşmek için müracaat etti"

Bakan Avcı, kapanan dershane ve dönüşen dershane sayısına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"En son geçen haftaki rakam 600'e yaklaşmıştı. Dönüşen. Kesin bir rakamı ayaküstü söyleyebilecek durumda değilim ama en son 600 civarında dershane, bir eğitim kurumuna dönüşmek için müracaatını yapmışlardı. Birinci fazda yüzde 10'a yakın bir şey var. Beklediğimizin üzerinde bir sayı. Daha sonra ileride dönemlerde daha da artacak sanırım." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement