IŞİD'den Gazetecilere 11 Kural - Son Dakika
Dünya

IŞİD'den Gazetecilere 11 Kural

Terör örgütü IŞİD, Deyr ez-Zor'da yayınladığı bir bildiriyle gazetecilere uymaları gereken 11 kural koydu.

08.10.2014 20:05  Güncelleme: 20:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye'nin Deyr ez-Zor bölgesinde yayınladığı bir bildiriyle, gazetecilere uymaları gereken 11 kural koydu. IŞİD, ABD'li gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'u başlarını keserek infaz etmişti.

UYULMADIĞI TAKDİRDE...

IŞİD'in gazetecilere koyduğu, neredeyse her maddede uyulmadığı takdirde gereğinin yapılacağı tehdidini savurduğu ve Independent'te yayınlanan kurallar şöyle;

- Gazeteciler IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye ve İslam Devleti'ne bağlılık yemini etmelidir.

- Çalışmalar ve haberler IŞİD medya ofisinin geniş gözetimi altında yapılmalıdır.

- Gazeteciler doğrudan Reuters, AFP ve AP gibi uluslararası haber ajansları için çalışabilirler ancak yerel ya da uluslararası televizyon kanallarıyla çalışmaktan kaçınılmalıdır. Gazeteciler, kanallara özel içerik sunamaz ya da görüntülü ve sesli iletişim kuramazlar.

- İslam ülkelerine karşı savaşan ve 'kara listede' yer alan El-Arabiya, El Cezire ve Orient TV gibi kanallarla çalışmak yasaklanmıştır. Bu kuralı ihlal edenlere karşı gereği yapılır.

- Gazeteciler çatışmalardan yazılı ve fotoğraflarla haber geçebilirler. Fotoğraf ve haberlerde gazeteciler ve foto muhabirlerin ismi yazılmalıdır.

- IŞİD medya ofisinden izin alınmadan hiçbir şekilde yazılı ya da görüntülü röportaj yapılamaz.

- Gazetecilerin fotoğraf ve haberleri yayınlamak istediği sosyal medya hesapları ya da blogları olabilir ancak IŞİD medya ofisine bu hesaplar ve adresler hakkında bilgi verilmelidir.

- Gazeteciler IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde, çekimin yasak olduğu yerler ve güvenlik noktalarında fotoğraf ve video çekimi yapmamalıdır.

- IŞİD medya ofisi bölgede yapılan tüm haberleri takip edecektir. Kurallara uymayan gazeteciler işlerini yapmaya devam edemeyecek ve haklarında gereken yapılacaktır.

- Bu kurallar kalıcı olmayıp durum ve şartlara göre değişebilir. Bu durum gazetecilerin işbirliği yapma derecesi ve IŞİD medya ofisindeki kardeşlerine verdiği sözlere de bağlıdır.

- Gazetecilerin başvuruları sonucu IŞİD medya ofisi tarafından bölgede çalışabileceğini gösteren lisans belgesi verilecektir.

Öte yandan IŞİD'in hakim olduğu bölgelerde Suriye ve Iraklı olmayan gazeteci bulunmadığı, kurallara uyması beklenen gazetecilerin de bu ülkelerin gazetecileri olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD\'den Gazetecilere 11 Kural
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya IŞİD'den Gazetecilere 11 Kural - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • halk: silah alıp savaşsın ozaman . . gazetecilik yapmasın. . . kurala bak 0 0 Yanıtla

Advertisement