IŞİD'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan - Son Dakika
Dünya

IŞİD'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan

IŞİD\'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan

Irak, Tikrit'i IŞİD'ten kurtarmak için mücadele ederken IŞİD, Musul'a savaşa hazırlanıyor. Hendekler kazıldı, duvarlar örüldü. Kentten insanların çıkması yasaklandı.

20.03.2015 07:30  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta ordu ve halk güçlerine karşı mücadele eden ve ellerindeki bölgeleri bir bir kaybeden IŞİD, Irak ordusu ve uluslararası güçlere karşı vereceği kaçınılmaz savaşta Musul'un bir buçuk milyonluk nüfusunu canlı kalkan olarak kullanmayı planlıyor.

Musul halkı, IŞİD'in kalesi hâline gelen şehirlerinin kurtarılması için uluslararası koalisyonun hava desteği ve belki ABD kara kuvvetlerinin de katılımıyla büyük bir savaşın beklentisi içinde. IŞİD militanları Musul'da siperler kazıyor, yüksek bir duvar örüyor ve artık Musul sakinlerinin gözünden kaçmayan başka önlemler alıyor. Artık şehirden dışarı adım atmak kesinlikle yasak. Kentte bulunan 1,5 milyon kişi canlı kalkan olarak kullanılacak.

IŞİD BÜYÜK HAZIRLIK BAŞLATTI

Sabah El Ali takma ismini kullanmayı tercih eden bir Musullu, Al-Monitor'a "Büyük araçlar haftalardır şehrin etrafında siper kazıyor." diye anlatıyor. Ali'ye göre yaklaşık 2 metre genişliğinde ve bir buçuk metre derinliğinde olan bu upuzun siper, kentin batı ve güneyini çevreleyerek Musul'a en yakın yerleşimin 10 kilometre yakınına kadar uzanıyor. Ali, bu siperin kazılmasını yoğun bir çalışma gerektiren devasa bir iş olarak tarif ediyor. IŞİD, bu amaçla siperin her kilometresi için bir müteahhite 4 bin dolar ödemeyi kabul etmiş.

PATLAYICI DOLU VARİLLER

İsminin gizli kalması koşuluyla Al-Monitor'a konuşan Musul belediyesinin bir çalışanı, IŞİD'in belediyenin hizmet araçlarını kullanarak şehrin ana girişlerinde tahkimat noktaları oluşturduğunu, yollara gözle görülen patlayıcı dolu variller yerleştirdiğini anlatıyor. Bu çalışmaların yürütüldüğü noktalar koalisyon güçlerinin bombaladığı bölgelerden çok da uzak değil. Öyle ki 15 Şubat'taki hava saldırılarında birkaç iş makinesi de hedef alınmış.

Belediye çalışanı, IŞİD'in şubatta kendisinden alıp el koyduğu delme teçhizatının da bir hava saldırısında tahrip edildiğini söylüyor. IŞİD bu teçhizatla Musul'un güneyinde bulunan Es Sahaci'de tahkimat noktaları oluşturuyormuş.

BETON BLOKLAR

Aynı kişinin verdiği bilgiye göre Musul'da yol kenarlarında yüksek bir duvar da örülüyor. Duvar, Irak güvenlik güçlerinin şehrin batı girişi Bavabat El Şam'da koalisyonun hava saldırılarına karşı korunmak için kullandığı beton bloklardan yapılmış.

Musul'daki görgü tanıklarına göre IŞİD, şehrin dışında siperin yaklaşık bir kilometre ötesine beton bloklar yerleştirerek ikinci bir savunma hattı oluşturuyor. Duvar, IŞİD'in sıkı denetiminde olan bölgeler hariç Musul yolunun her iki tarafına arabaları engelleyecek şekilde dikilmiş.

MUSUL'A GİRİŞLERİ KONTROL ATINDAN TUTUYORLAR

IŞİD bir savaş beklentisi içinde ve tüm kapasitesini kullanarak bu savaşa hazırlanıyor. Uluslararası koalisyonun yoğun bombardımanlarına rağmen örgüt, kontrolündeki sanayi bölgelerinde bubi tuzaklı araçlar, bombalar ve patlayıcı variller yapmaya devam ediyor. Dahası Musul'a girişleri engellemek için şehrin giriş noktalarını ve ana yolları ateşe tutuyor.

YÜZLER MASKEYLE GİZLENİYOR

Hazırlıklar gizli kapaklı yapılmasa da Musul'da pek az insan bunların detaylarından haberdar. Zira halk devamlı korku içinde. Ancak Musul sakinleri yabancıların belki de gözünden kaçacak başka bazı detaylar da aktarıyor. Örneğin IŞİD mensupları, çarşıda dolaşırken veya halkın önünde sivilleri cezalandırırken işlerin yakında tersine dönebileceği korkusuyla yüzlerini maskeyle gizlemeye başlamış.

MUSUL'DAN DIŞARI ÇIKMAK NEREDEYSE İMKANSIZ

Musul halkını en çok korkutan şey ise şehirden çıkamamaları. Örneğin Musullu Ahmed Hamdani ve ailesi iki haftadır Irak devletinin kontrolündeki herhangi bir bölgeye gitmeye çalışıyor ama nafile.

Bir seyahat acentesinde yönetici olan Halid Yunus şunları aktarıyor:

"Birçok aile tehlikenin yaklaştığını hissediyor ve kaçmaya çalışıyor. Askeri harekâtın çok sert olması bekleniyor. Fakat IŞİD militanları, uçuşları askıya almamızı ve seyahat acentelerini kapatmamızı emretti."

SEYAHAT İZNİ VERİLMİYOR

İsminin gizli kalması kaydıyla Al-Monitor'a bilgi veren Musullu bir doktora göre de İD'in son talimatları uyarınca bir tek hasta kişiler Musul hastanelerinde tedavilerinin olanaksız olduğunu ispatlamak koşuluyla şehirden ayrılabiliyor. Başında IŞİD mensubu Tunuslu bir doktorun bulunduğu bir komisyon bu konuda tıbbi raporlar vermekle görevlendirilmiş.

Sağlıklı kişilere ise artık seyahat izni verilmiyor. Al-Monitor'a bilgi veren doktor, ailesini ziyaret amacıyla Bağdat'a gitme izni alabilen nadir kişilerden biri. Ailesini dört aydır görmeyen doktor Bağdat'ta sadece iki hafta kalıp Musul'a dönmüş. Kentten ancak geri dönmek koşuluyla ayrılabilmiş ve bunu da bir akrabası taahhüt etmiş. Doktorun dönmemesi hâlinde o akrabasının öldürüleceğini söyledi. (Kaynak: Al-Monitor)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya IŞİD'in Korkunç Planı: Bir Buçuk Milyon Kişilik Canlı Kalkan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • ypg: Musulda kürt topragi olacak 34 14 Yanıtla
  • HÜDA-PAR: Her gün islam devletini karalayacı haberler pkk lı dolu bir sayfa kendinize gelin 27 20 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: KÜRTLER GELİYOR....SADDAMA NE YAPILDIYSA BAĞDADİNİN SONU DA ÖYLE OLACAK.... 35 8 Yanıtla
  • Cenk: 35 tane ülke ypg denen ceteyi kurtarmak icin aylarca İsidi bombaladi. Hainlerden hesap sorulacak elbet . Korkak etekliler 17 25 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: KÜRTLERE VIZ GELİR TIRIS GİDER...BİJİ YPG-YPJ U PEŞMERGE... 16 21 Yanıtla
  • ypg: Allahin izniylen geliyoruz soyunuzu kõkünüzü kurutacagiz haydi bakim isid kacak yerin varmi 31 4 Yanıtla
  • ankarali: Bakiyorumda bizim türkler ypg li olmus yorumlardan beli 23 5 Yanıtla
  • ....: VUR ISID PKK HAYINLERINE VUR 12 15 Yanıtla
  • Jiyan: MUSul halkı işiti alkışlarla karşıladı.şimdi cezasını çeksin. Hepsinin canı cehenneme. Çünkü Musul halkı işite davetiye gönderdi ve işite tek kurşun atmadı. Şimdi işit onları canlı kalkan yapsın akılları başına gelsin faşist Arapların hepsini bombalayın 17 9 Yanıtla
  • hofgfg23: ABD kuklası Peşmerge hükmü veyahut Şia Sapıklarının hükmü altında yaşamaktansa IŞİD'in hükümranlığında yaşamayı tercih ederim . . . 4 22 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement